Astronomi otkrili planetu koja ne bi trebalo da postoji

Astronomi otkrili planetu koja ne bi trebalo da postoji

16 juna 2013

Habl teleskopIstraživači su uz pomoć svemirskog teleskopa Habl uočili veliki jaz između diska materije koja formira planetu i crvenog patuljka, zvezde TW Hidra, smeštene u sazvežđu Hidre, oko 176 svetlosnih godina od Zemlje, preneo je portal “Spejs”. Ovaj jaz, za koji je verovatno odgovorna neviđena novorođena egzoplaneta šest do 28 puta masivnija od Zemlje, udaljen je 12 milijardi kilometara od TW Hidre, što je dva puta veća razdaljina od našeg Sunca do Plutona.

Jaz je širok 3,1 milijardi kilometara, a disk čak 66, prenela je NASA. Njegova udaljena pozicija unosi zbrku u vodećoj teoriji o formiranju planeta, koja kaže da se one oblikuju polako, tokom desetina miliona godina, kupeći gas, prašinu i kamenje iz protoplanetarnog diska. Proces se nastavlja sporije, na relativno većim udaljenostima od zvezde, jer se orbitalne brzine smanjuju i ima manje materijala u spoljnom području diska.

Planeti udaljenoj od svog sunca 12 milijardi kilometara trebalo bi 200 puta više vremena da se formira od Jupitera, zbog sporije orbitalne brzine i nedostatka materijala u disku. Jupiter je od Sunca udaljen 805 miliona kilometara i formirao se pre 10 miliona godina. TW Hidra je, s druge strane, stara svega osam miliona godina, što znači da je neverovatno da uopšte ima planetu – teoretski govoreći.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *