ATINA: Okršaj policije i antifašista

ATINA: Okršaj policije i antifašista

18 septembra 2013

Athens riotsU Atini je večeras došlo do sukoba između policije i demonstranta koji su učestvovali u antifašističkoj povorci u blizini mesta gde je juče nožem izboden jedan od njihovih aktivista, koji je u međuvremenu umro. Specijalna policija morala je da upotrebi suzavac i šok bombe, kako bi rasterala demonstrante.

Lokalni mediji javljaju da su demonstranti pokušali da napadnu jednu policijsku stanicu.

Zbog jučerašnje napada nožem na 34-godišnjeg Pavlosa Fisasa, muzičara i pripadnika antifašističkog pokreta, danas je uhapšen muškarac koji je priznao napad. Uhapšeni je član desničarske partije Zlatna zora. Policija je potom izvršila raciju u prostorijama Zlatne zore.

Pripadnici te stranke i ranije su često bili pod istragom zbog nasilja, ali je sinoćnji napad sa smrtnim ishodom do sada najteži incident.

Napad su osudile sve političke partije u Grčkoj. Uhapšeni napadač trebalo bi uskoro da se pojavi pred tužilaštvom. Iako Zlatna zora negira da je neonacistička organizacija, njihovi članovi često izražavaju poštovanje prema Adolfu Hitleru. Zlatna zora je na izborima održanim prošle godine osvojila sedam odsto glasova. Poslednje ankete ukazuju da uživaju podršku od 12 odsto u grčkog javnog mnjenja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *