Атина осуђује великоалбанску провокацију Тиране

Атина осуђује великоалбанску провокацију Тиране

27 јуна 2017

Грчко министарство спољних послова осудило званичну Тирану која је реконструкцију Скендербеговог трга искористила за промоцију „јединства албанских територија“ од којих се неке налазе у другим државама. Министарство наводи да је то провокација албанске владе која отворено поткопава добросуседске односе.

На обновљеном Скендербеговом тргу налазе се камене плоче из различитих делова Балкана, укључујући и грчку регију Филијатес.

У саопштењу грчког министарства спољних послова наводи се да су камене плоче, на којима је уписано географско порекло и симболизују „јединство албанских територија“, израз јасне намере Тиране да у прикривеној форми промовише иредентизам. (Трг је свечано отворио албански премијер 12. јуна – прим. ред.)

„То је још једна провокација албанске владе, која отворено поткопава добросуседске односе. Ово је опипљив доказ подршке иредентистичким тенденцијама против земаља које се граниче са Албанијом, с обзиром на то да су имена региона различитих балканских држава буквално урезана у камен“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту грчког министарства спољних послова.

Грчко министарство је обавестило пријатеље, партнере и међународне организације у вези са тим питањем, али до почетка седмице није објавило никакво званично саопштење будући да нису желели да се то погрешно протумачи као мешање у предизборни процес у Албанији.

„То ни на који начин не значи да ћемо толерисати понашање које је у супротности са европским духом мирног суживота и сарадње и који флагрантно крши темељни принцип одржавања добросуседских односа, што је један од кључних предуслова за европски пут у Тирани. Чак и данас, нажалост, опасна и застарела размишљања из претходног века подривају напредак и просперитет региона, стварајући препреку европској будућности Албаније“, закључује се у саопштењу грчког министарства.

(РТС)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u