Атина осуђује великоалбанску провокацију Тиране

Atina osuđuje velikoalbansku provokaciju Tirane

27 juna 2017

Grčko ministarstvo spoljnih poslova osudilo zvaničnu Tiranu koja je rekonstrukciju Skenderbegovog trga iskoristila za promociju „jedinstva albanskih teritorija“ od kojih se neke nalaze u drugim državama. Ministarstvo navodi da je to provokacija albanske vlade koja otvoreno potkopava dobrosusedske odnose.

Na obnovljenom Skenderbegovom trgu nalaze se kamene ploče iz različitih delova Balkana, uključujući i grčku regiju Filijates.

U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova navodi se da su kamene ploče, na kojima je upisano geografsko poreklo i simbolizuju „jedinstvo albanskih teritorija“, izraz jasne namere Tirane da u prikrivenoj formi promoviše iredentizam. (Trg je svečano otvorio albanski premijer 12. juna – prim. red.)

„To je još jedna provokacija albanske vlade, koja otvoreno potkopava dobrosusedske odnose. Ovo je opipljiv dokaz podrške iredentističkim tendencijama protiv zemalja koje se graniče sa Albanijom, s obzirom na to da su imena regiona različitih balkanskih država bukvalno urezana u kamen“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Grčko ministarstvo je obavestilo prijatelje, partnere i međunarodne organizacije u vezi sa tim pitanjem, ali do početka sedmice nije objavilo nikakvo zvanično saopštenje budući da nisu želeli da se to pogrešno protumači kao mešanje u predizborni proces u Albaniji.

„To ni na koji način ne znači da ćemo tolerisati ponašanje koje je u suprotnosti sa evropskim duhom mirnog suživota i saradnje i koji flagrantno krši temeljni princip održavanja dobrosusedskih odnosa, što je jedan od ključnih preduslova za evropski put u Tirani. Čak i danas, nažalost, opasna i zastarela razmišljanja iz prethodnog veka podrivaju napredak i prosperitet regiona, stvarajući prepreku evropskoj budućnosti Albanije“, zaključuje se u saopštenju grčkog ministarstva.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *