Australija: Počelo uništavanje 10.000 divljih konja

Australija: Počelo uništavanje 10.000 divljih konja

23 maja 2013
DivljiKonjiKontroverzno uništavanje 10.000 divljih konja počelo je danas u Australiji, uz objašnjenje vlasti da su životinje postale prekobrojne i da nanose štetu prirodnoj sredini.

Zvaničnici su saopštili da hiljade ovih životinja – među kojima ima konja, magaraca i kamila – umiru usled nedostatka hrane i vode i da je akcija uništavanja neophodna zbog humanitarnih i ekoloških razloga. Oni kažu da ove velike životinje uništavaju površinske rupe sa vodom, koje su presudne za opstanak mnogih drugih živih vrsta, prenio je AFP.

Australijski mediji preneli su da je akcija uništavanja životinja počela, a zdravstveni zvaničnici upozorili su građane da ne prilaze području – dužine oko 300 kilometara jugozapadno od Elis Springsa. Životinje će biti upucane iz helikoptera u okviru operacije koja će trajati do sredine juna. Najava akcije izazvala je proteste ljubitelja konja, ali zvaničnici insistiraju da se ovo mora uraditi, pošto životinje umiru, pate i zagađuju pojilišta.

„Niko ne želi da vidi te patnje, naročito tradicionalni vlasnici zemlje koji vole konje, ali svi smo svesni užasnih posledica nekontrolisanog rasta broja ovih životinja“, izjavio je direktor australijskog Savjeta za zemljište Dejvid Ros.

Ros je rekao da je ubijanje životinja iz vazduha najhumaniji način rešavanja ovog problema, pošto nije moguće transportovati konje preko područja površine nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, jer u toj oblasti nema mnogo puteva. On je dodao da je najbliža klaonica udaljena čak 1.500 kilometara.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *