АУСТРАЛИЈАНЦИ ОТКРИВАЈУ: Руси поседују мејлове који би могли растурити…

AUSTRALIJANCI OTKRIVAJU: Rusi poseduju mejlove koji bi mogli rasturiti…

1 januara 2018

Istraga o eventualnim vezama između Rusije i predizborne kampanje Donalda Trampa započela je nakon dojave iz Australije, piše danas „Njujork tajms“.

Kako se navodi, izgleda da je dojava australijskog diplomate pomogla da se Federalni istražni biro ubedi da ispita mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD i eventualnu koordinaciju sa Trampovom kampanjom, prenosi AP.

„Njujork tajms“ tvrdi da je bivši savetnik u predizbornom štabu Trampa Džordž Papadopulos rekao diplomati Aleksanderu Dauneru, tokom sastanka u Londonu u maju 2016.godine, da Rusija poseduje više hiljada mejlova koji bi mogli da „posrame“ demokratskog kandidata Hilari Klinton.

Australija je prosledila informaciju FBI, nakon što su procureli i-mejovi demokrata, dodaje Tajms, koji se poziva na četiri aktuelna i bivša američka i strana zvaničnika „direktno upoznatima s ulogom Australije“.

„Njujork tajms“ tvrdi da su „hakovanje i otkriće da je član Trampove kampanje možda imao informacije o tome“ bili pokretački faktor koji je doveo do toga FBI otvori istragu u julu 2016.

Advokat Bele kuće Taj Kob odbio je da komentariše te navode i u saopštenju poručio da administracija nastavlja da sarađuje u istrazi, koju predvodi specijalni savetnik Robert Mjuler „kako bi pomogla da se istraga brzo završi“.

Papadopulos priznao krivicu da je lagao FBI i sada je svedok-saradnik u istrazi.

Sudska dokumenta koja su objavljena pre dva meseca pokazuju da se u aprilu 2016. sastao sa profesorom iz Londona Džozefom Mifsudom, koji mu je rekao o ruskoj kolekciji i-mejlova.

To je, navodi AP, bilo pre nego što je Nacionalni komitet Demokratske stranke postao svestan obima upada hakera u njihove i-mejl sisteme, koji su kaznije dovođeni u vezu sa ruskom vladom.

Njujork tajms tvrdi da je Papadopulos podelio tu informaciju sa Daunerom, ali nije jasno da li ju je podelio i sa još nekim iz Trampovog ppredizbornog štaba.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Djordje says:

    HM PAPADOPULOS PA ON BESE GREKO NACIJA LOPOVA I PREVRTLJIVIH PREVARANTA. GREKU DAJ SAMO NOVAC I MOZES MU RADITI STA ZELIS ILI OBRATNO SVE MU TRAZI ALI NOVAC NIKAKO! ZATO I POSTOJI IZREKA DA SE JEVREJ RASPLAKAO PRVI PUT KAD SE ROGIO GREKO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *