Аустралијски физичари створили наночестице које ће путнике за Марс штитити од радијације

Australijski fizičari stvorili nanočestice koje će putnike za Mars štititi od radijacije

7 jula 2017

AUSTRALIJSKI fizičari stvorili su nanočestice koje će kosmonaute i „putnike“ na Mesec i Mars štititi od svemirske radijacije.

Kako su objavili u časopisu Advanced Functional Materials, nove nanočestice selektivno odbijaju i propuštaju ultravioletne i druge zrake koje mogu biti opasne po čoveka u otvorenom kosmosu.

„Naše nanočestice se mogu prilagoditi i za druge svrhe, odnosno za pariranje drugim vrstama zračenja. Na primer, mogu biti iskorišćenje za proizvodnju stakla za kupatila koja će biti u stanju da – po želji vlasnika – funkcionišu kao ogledalo ili kao prozorsko staklo koje propušta mnogo ili malo svetlosti, u različitim delovima dana ili godišnjeg doba“ – objasnio je Andrej Mirošničenko, profesor Nacionalnog univerziteta u Kanberi.

Zaštitu od radijacije astrofizičari smatraju jednim od glavnih problema koji mora da bude rešen pre prvih letova na Mars.

Dosad su planirali da taj problem rešavaju na dva načina: povećavanjem debljine zaštitne oplate kosmičkih brodova i skafandera i korišćenjem superprovodnika za održavanje moćnih magnetnih polja koja će odbijati opasne čestice, ne dozvoljavajući im da prodiru u unutrašnjost svemirskih brodova i prvih „kuća“ na Marsu.

Utvrdili su da bi to bila solidna zaštita od teških i sporih čestica, ali nedovoljna za odbranu od ultravioletnih zraka i toplotnih lučenja koja su u stanju da oštete DNK i druge molekule čovekovih ćelija. Ali, ne samo njih je će prilikom letova na Mesec ili na Mars u opasnosti biti i čipovi poluprovodnika unutar svemirskih brodova.

Mirošničenko i njegove kolege tvrde će nove nanočestice zaštititi i marsonaute i same svemirske brodove od opasnih zračenja. Jer, navodno selektivno propuštaju svetlost – u zavisnosti od toga koliko su same zagrejane.

Njihove nanočestice su mikroskopski mala zrnca silicijuma veličine svega nekoliko desetina nanometara. A Australijanci su – tokom eksperimentisanja – ustanovili da se njihova optička svojstva, ako se sama „zrnca“ slože na određeni način, menjaju tako da počinju da propuštaju ultravioletne i infracrvene zrake ili da ih odbijaju (reflektuju).

Naučnici iz Kanbere ukazuju da njihove nanočestice mogu štititi svemirske brodove od pregrevanja, a kosmonaute od „kosmičkih smrzavanja“…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *