Austrija analizira svoju nacističku prošlost

Austrija analizira svoju nacističku prošlost

28 januara 2014

Wien_29Austrijski parlament želi da istorijski analizira svoju nacističku prošlost, pošto je zdanje u vreme Trećeg rajha bilo sedište gaulajtera Beča.

Nadležna zamenica direktora parlamenta Suzane Janistin-Novak je rekla da pilot-studija treba da krene u februaru.

Prema njenim rečima, jasno je da je zgrada parlamenta tokom nacističkog doba bilo sedište bečkog gaulajtera, regionalnog šefa Hitlerove NSDAP, ali nije utvrđeno koje su sve službe bile u ovom zdanju.

Pilot studijom, kako je objasnila u izjavi APA, koja treba da analizira stanje izvora i potom utvrdi da li je moguće dalje istraživanje o ulozi zdanja tokom nacističkog režima.

U okviru studije treba da se analiziraju i knjige preuzete iz nacističkog doba, koje se i dalje nalaze u biblioteci parlamenta.

Bečki dnevnik “Standard” nedavno je objavio da se u biblioteci parlamenta nalazi još uvek 2.294 dela nacističke literature, između ostalog i propagandističke i rasističke knjige.

Te knjige su, prema Janistin-Novak, smeštene u posebnom odeljenju i trenutno ne mogu biti iznajmljivane.

Takođe je potvrdila da se u biblioteci parlamenta nalazi ukupno 1.884 knjiga “spornog porekla”, to jest moglo bi se raditi i o otetim delima.

Ta lista će, u saradnji sa Nacionalnim fondom za žrtve nacionalsocijalizma, biti objavljena na sajtu parlamenta, kako bi se pronašli mogući naslednici.

U slučaju 37 knjiga razjašnjeno je ranije vlasništvo, i predsednica skupštine Barbara Pramer je najavila restituciju prošlog juna.

Povratak tih dela, međutim, nije usledio do sada, jer do danas nije bilo moguće razjasniti ko su naslednici, odnosno nije bilo moguće sa njima stupiti u kontakt.

Brojne knjige je parlament nakon 1945.već vratio pravim vlasnicima, od kojih 480 jevrejskoj zajednici.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *