АУСТРИЈА И НЕМАЧКА се побуниле против АМЕРИКЕ!

AUSTRIJA I NEMAČKA se pobunile protiv AMERIKE!

16 juna 2017

Austrijski kancelar Kristijan Kern i šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel kritikovali su danas usvajanje nacrta zakona o sankcijama prema Rusiji u američkom Senatu i poručili da ne treba povezivati sankcije kao politički instrument sa ekonomskim interesima SAD.

Evropsko snabdevanje energijom je stvar Evrope, a ne SAD naveli su oni.

Oni su u zajedničkom saopštenju podsetili da su se Evropa i SAD od 2014. godine nalazile na istoj strani i u tesnom partnerstvu u odgovoru na aneksiju Krima i rusko delovanje u istočnoj Ukrajini, ali su upozorili da je najnoviji američki zakon usmeren na potiskivanje ruskih isporuka gasa i prodaju američkog tečnog gasa na evropskom tržištu.

– Ne možemo prihvatiti pretnju ekstrateritorijalnim sankcijama, suprotnim međunarodnom pravu, protiv evropskih preduzeća, koja učestvuju u izgradnji evropskog snabdevanju energijom. Nacrt američkog zakona otvoreno opisuje o čemu se ovde zapravo radi, a to je prodaja američkog tečnog gasa i potiskivanje ruskih isporuka gasa sa evropskog tržišta. Cilj je da se osiguraju radna mesta u gasnoj i naftnoj industriji SAD, istakli su oni.

Kern i Gabrijel ističu da politički instrument sankcija ne bi trebalo dovoditi u vezu sa ekonomskim interesima.

Oni su naglašili da pretnja kaznama na američkom trzištu preduzećima iz Nemačke i Austrije, kao i drugih evropskih zemalja, ako učestvuju ili finansiraju projekte dostave gasa iz Rusije kao što je Severni tok 2 unosi potpuno novi i veoma negativan kvalitet u evropsko-američke odnose.

Podvlače i da se radi o konkurentnosti industrije i hiljadama radnih mesta.

– Zbog toga podržavamo napore Ministarstva spoljnih poslova SAD za promenom nacrta zakona. Evropsko snabdevanje energijom je stvar Evrope, a ne SAD. O tome ko nam isporučuje gas i kako, na osnovu pravila otvorenosti i tržišne privrede, odlučujemo mi, naglasili su Kern i Gabrijel.

Upozorili su da bi bilo loše ako SAD i Unija ne bi zajedno delovale u Ukrajinskom konfliktu i ako bi ekonomski interesi SAD preuzeli primat nad tim pitanjem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *