AUSTRIJA: Moramo izvući pouke iz Prvog svetskog rata

AUSTRIJA: Moramo izvući pouke iz Prvog svetskog rata

28 jula 2014

Vickers_IWW Prvi svetski ratIz Prvog svetskog rata potrebno izvući ispravne pouke, jer je međunarodna zajednica i sada pred velikim izazovima, ocenili Verner Fajman i Mihael Špindeleger.

Austrijski kancelar je u saopštenju, istakao da se danas ne treba sećati samo stravičnih događaja Prvog svetskog rata, već sagledati da smo ovih dana i nedelja suočeni sa kriznim žarištima u Evropi i na Bliskom istoku, koji međunarodnu zajednicu stavljaju još jednom pred velike izazove.

„Treba omogućiti mir u onim regionima koji su, čini se, daleko od toga udaljeni“, poručio je on.

„Sećanje na izbijanje Prvog svetskog rata podseća nas danas na to koliko je važno povući ispravne pouke iz prošlosti“, naglasio je vicekancelar dodajući da su nacionalizam, ekstremizam i mržnja i dalje pretnje po mir.

On je ukazao da aktuelna dogadjanja u pojasu Gaze i istočnoj Ukrajinu predstvaljaju tužan dokaz da su ratom izazvane patnje i dalje realnost u 21.veku.

Fajman i Špindeleger podvukli su s tim u vezi značaj mirovnog projekta Evrope, podvukavši da su demokratske vrednosti i miroljubiv suživot EU učinili uspešnim projektom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *