АУСТРИЈА ОБЕЛОДАНИЛА: Ево ко кочи пријем Србије у ЕУ! (ВИДЕО)

AUSTRIJA OBELODANILA: Evo ko koči prijem Srbije u EU! (VIDEO)

8 januara 2019

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl ukazala je danas da, i pored umora od širenja prisutnog u Francuskoj i Holandiji, Jugoistočna Evropa ne sme biti ostavljena po strani u vakuumu.

Knajslova je na konferenciji za štampu, na kojoj je rezimirala spoljnopolitičku aktvnost Austrije u prošloj godini, izrazila zadovoljstvo što su za vreme predsedavanja Austrije EU otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i Crne Gore.

Međutim, istakla je da nije bilo lako pridobiti podršku za evropsku perspektivu zemalja Jugoistočne Evrope, kao što su Srbija ili Albanija, i druge, u Hagu ili Parizu.„Umor koji je prisutan već je poznat. Lično sam osetila u razgovorima koje sam vodila od proleća da su kod mojih partnera u zapadnoevropskim zemljama izbori za Evropski parlament bili veoma blizu. Nama je taj region geografski, istorijski i ljudski bliži, što nije slučaj za Holandiju ili Francusku“, rekla je.

Ona je podvukla da je veoma teško uveriti Holanđane i Francuze da je Jugoistočna Evropa deo Evrope.

„Ja nikada ne govorim o Zapadnom Balkanu, jer ne volim tu reč, koja je veštački pojam. Pored toga Balkan se shvata negativno izuzev ako je reč o hrani. Politički ima negativnu konotaciju. Dosledno govorim o Jugoistočnoj Evropi i za mene je Muzej savremene umetnosti u Beogradu deo Evrope, za mene je Filharmonija Sarajeva deo Evrope. Osećam se možda privrženija tom regionu na osnovu geografskog položaja nego neko, na primer, u Belfastu“, objasnila je Knajslova.

Dodala je i da njeno „evropsko-političko srce“ jasno kaže da se ne može Jugoistočna Evropa ostaviti po strani u vakuumu, ali istovremeno i razume da u Holandiji ili Francuskoj postoje drugačija viđenja. Zato je apelovana na francuskog i holandskog kolegu da se prisete prošlosti.

„Bili ste oni koji su geopolitički uvek razmišljali u većim kategorijama. Podsetila bih na Miterana 80-tih godina. Niko tada nije želeo zemlje Mediterana, koje su neposredno izašle iz vojnih dikatatura. Francuzi su bili ti koji su ih uveli u EU, oni su bili ti koji su se trudili i oko Rumunije. Neophodno je uvek primeniti onu praksu koja već postoji“, poručila je Knajslova.

KOMENTARI2 komentara

  1. Pera says:

    Trla baba lan. Mi Srbi verujemo austrijancima onoliko, a najvise kurcu ! Sve ove igrice od dolaska demonkrata na vlasti, da bi nam unistili drzavu i narod, isti oni koji su nam doneli smrtnu presudu, ozracenim bombama. Sada se igraju sa svojim pijuncicima, ,,nasim" vlastima oko KIMa. Sutra ce biti Vojvodina, pa Raska, pa istocna, zapadna Srbija itd. Rekao bi covek da je cionistima malo sto su nas usmrtili radijacijom, kao da hoce da umremo bez drzave i grobnog mesta ! Demoni ! Procitajte Psalme da vidite sta najveci jevrejski car David misli o njima i kako moli Boga da nestanu, ti sledbenici zlatnog teleta i vodje datana ili na engleskom, dejtona!

  2. Ovcoglavi says:

    E moji strani placenici! gradjani Srbije ne zele vas neoliberalni kapitalizam zvani drbilska unija!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *