АУСТРИЈА ТАКОЂЕ ШОКИРАЛА ЗАПАД: После НАТО, почела сахрана и ЕУ

AUSTRIJA TAKOĐE ŠOKIRALA ZAPAD: Posle NATO, počela sahrana i EU

15 novembra 2019

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen je saglasan sa izjavom francuskog predsednika Emanuela Makrona o “kliničkoj smrti NATO pakta”, ili „moždanoj smrti“, kako se doslovno prevodi Makronova izjava.

Van der Belen je to rekao 12. novembra, ništa manje nego na brifingu nakon pregovora u Beču sa „poslednjim evropskim diktatorom“, predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.Van der Belen: Ne da je čudo ako do konsenzusa dođe, čudo je da EU uopšte postoji.

Van der Belen je podsetio da svaka inicijativa u EU zahteva saglasnost svih 28 zemalja, a ne samo predsednika ili ministra spoljnih poslova jedne određene zemlje.

„Za postizanje konsenzusa često treba puno vremena. Ponekad sam bio ironičan i gledajući političku strukturu EU kažem ne da je neverovatno koliko vremena treba za konsenzus, već da je neverovatno da EU uopšte postoji. Znate novu inicijativu predsednika Makrona koju je najavio u britanskom časopisu The Economist. Mislim da je Makron u pravu u vezi sa dijagnozom o različitim tačkama. Kako iz toga izaći, to je duga tema”, rekao je Van der Belen.

Podsetimo 7. novembra je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za magazin The Economist rekao da je “mozak NATO pakta” mrtav. Prema njegovom mišljenju, u savezu nema koordinacije oko donošenja strateških odluka. Takođe je dodao da Evropa treba da se “probudi” i započne da razvija svoj odbrambeni potencijal, jer je “na rubu ponora”.

Glavni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg i nemačka kancelarka Angela Merkel nisu se usaglasili sa Makronovom ocenom stanja u savezništvu, a čelnici Poljske i baltičkih država su oštro kritikovali francuskog predsednika.

(logicno.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Jevropa se sahranjiva, a meni sve bolje biva. Malo morgen, malo morgen, sa Siposi pravim "songen".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *