АУСТРИЈАНЦИ ОТКРИВАЈУ: „Подилазе нас жмарци од онога што се спрема на Балкану!“

АУСТРИЈАНЦИ ОТКРИВАЈУ: „Подилазе нас жмарци од онога што се спрема на Балкану!“

29 јуна 2017

Аустријски министар одбране Ханс-Петер Доскоцил упозорава на опасност од растућег утицаја ислама на земље југоисточне Европе.

– Видимо исламизацију на Балкану од које нас подилазе жмарци – каже овај утицајни политичар из редова аустријских социјалдемократа за немачки „Велт“ и додаје да је такав развој ситуације врло забрињавајући.

– Снага и утицај ЕУ на Балкану бледи, док са друге стране Турска и Саудијска Арабија шире свој утицај – каже Доскоцил и додаје да је званична Анкара све утицајнија на Косову, у Албанији и у Србији.

– По мом мишљењу, Турској се више не би смело дозволити да шаље своје нове трупе у оквиру НАТО мисија на Балкану – наводи аустријски министар сматрајући да њихово превелико груписање није у интересу Европљана.

– Немачка и друге земље не смеју да посустану у својој посвећености Балкану јер то може да узнемири и поремети крхку демократију и равнотежу снага у региону – напомиње Доскоцил.

Аустрија, која није чланица НАТО-а, тренутно у окивру програма „Партнерства за мир“ има око 700 својих војника у НАТО мисијама на Балкану. Међутим, пошто је Анкара блокирала даље учешће Аустрије у овом програму због оштрих критика Беча на рачун турске владе, тај број би на дужи рок могао да се смањи. Има индиција да би управо Турска могла да попуни ту празнину.

Балкан већ више деценија за ЕУ представља природно поље утицаја. Међутим, Европа слаби потпомогнута САД. Постојећи систем се полако распада, а нови играчи имају практично већ једну ногу у пољу балканског региона и шире свој утицај све више и више, објављује немачки „Велт“.

Лист подсећа да Турска покушава да освоји срца становинка региона великим обнављањима џамија у Босни и на Косову, у Сарајеву и Бањалуци, као и у Призрену и Приштини, док истовремено њени инвеститори улажу у Босни и на југу Србије. На Косову, турске компаније су снажно присутне у прехрамбеној индустрији, изградњи путева и енергетском сектору. У Албанији се такође шири утицај Турске.

Финансијска помоћ у милијардама долара годинама из ЕУ долази у регион Балкана. Иако је Унија убедљиво највећи донатор, то није тако и у свести становника региона, пише немачки лист који подсећа да је ЕУ још 2003. године земљама Западног Балкана обећала да ће постати чланице ЕУ, једног дана.

– Многе земље су разочаране јер је процес преговарања врло тежак тамо где га уопште и има. Са друге стране, из Брисела стално понављају да Балкан мора ефикасније да се бори са корупцијом и да изврши кредибилне реформе – закључује „Велт“.

„Велт“ додаје да поред Турске, свој утицај додатно шири и Русија и ту тврдњу поткрепљује извештајем руске агенције „Спутњик“ која је у марту објавила да „Балкан више не слуша Брисел“. Подсећа се да је Москва обезбедила шест „мигова-29“ за српску војску, да су руски олигарси купили велики део земље на јадранској обали у Црној Гори, а да су босански Срби своје рафинерије у Босанском Броду и Модричи „оставили руским компанија“.

(Блиц)

KOMENTARI



11 коментара

 1. Ruski Agrokor says:

  Austrijski praznoglavci,ima ih saka jada a misle da su sila.

 2. M says:

  Europa stoljecima vodi pogresnu politiku prema Balkanu.

 3. gaga says:

  To je smao rezultat i rezime politike koju je ta ista Austrja i Evropska Unija vodila protiv Srbije! Dok su Mudzahedini igrali fudbal sa srpskim glavama u Bosni svi oni su ih podrzavali i tapsali po ramenu!Sada beremo plodove te politike cela Evropa! Srbi su uvek bili lakmus papir i parametar za sve u Evropi mi odmah osetimo fasizaciju i islamizaciju drustva ali oni su tad na to zatvarali oci.sad je mecka pocela da igra po celoj evropi sad oti bacaju pepeo po glavi i prave se blesavi ali gospodo vasa politika prema Srbiji je sada dovela do ovoga sto sada imamo!Samo vi i dalje podrzavajte islsmiste i nece kamen na kamen da ostane od Evrope!

 4. DUSKO says:

  STA KAZE NAS CAR ALEKSANDAR !!! U KOJU DRZAVU JE RESIO DA POBEGNE !!!

 5. miroslav says:

  Nas car Aleksandar se ponasa kao Gorbacov krajem 80tih. Svi su mu dobri samo mu svoj narod ne valja. Na samoj inaoguraciji je ispljuvao sopstveni narod kako je blesav lud kako vise voli da ratuje nego da bude miran da je sam kriv sto su ga napadali. Imam utisak kao da su mu ugradili neki cip u Vasingtonu uopste nije normalan. Perfektno je naucio skolu zvana Toni Bler. Najveceg medijskog lazova.

 6. Gordan says:

  Ne verujem da će doći do ratnih sukoba na Balkanu, bez obzira koliko to odgovaralo evropskoj uniji, s ciljem "skretanje pažnje od Baltika i Evrope & ekonomska kriza"...!!! Trenutno je, politički posmatrano, najveća nejasnoća "NATO oko Srbije", jer NATO deluje kao nekakav trut koji huška druge na svadje..., dok saam, trenutno, uopšte ne odiše "garancijom očuvanja mira u zoni(mn.) svoje prisutnosti" !! Što se tiče same EU, u odnosima sa Srbijom, Srbija uvek može povući svoj "zahtev za članstvo u EU", bez obzira na političke konsekvence, naročito ukoliko, i ako, "državno-bezbedonosne službe Srbije(i dr.)" otkriju da upravo EU forsira nestabilnost u zonama teritorijalne ingerencije države Srbije !!! Tačno se zna, najpre NATO, pa onda EU, a NATO-u je bitan motiv svojoj prisutnosti, ukoliko više, jer se Srbija NE izjašnjava o NATO-u, a od "Referenduma o NATO-u(po savetu Predsednika Rusije, Gospodina Putina)" još ni traga ni glasa, a EU bi da završi svoju "Kontinentalnu viziju sebe", tačnije, priču o "EU teritorijalnoj celini" !!! Zato i forsirate "opasnosti od rata", a upravo to ide u prilog Ruskom uticaju u ovom delu Jugoistočne Evrope(nešto kao "Security"), i naravno, odjekuje "Živela Rusija" !! Ako !! P.S. Živela Rusija !!

 7. Prva linija says:

  prema istoricarima posle anslusa austrije od strane nemacke teritorija austrije zahvatela je jedva 15% teritorije rajha, ali su dali oko 60% ratnih zlocinaca rajha sto je mora se priznati fascinantno, treba im dozvoliti da predloze resenje muslimanskog pitanja, verujem da bi predlozili interesantne stvari

 8. Beli Orao says:

  Мајмуна можеш да пар радњњи научиш али и не више !!!

 9. goran says:

  Austrija je veci prijatelj Srba nego bilo ko iz bivse Jugoslavije, ali gluperde Srbi to ne znaju. Austrija je jedina zemlja koja nije dala svoje nebo za bombardovanje Srbije, ali Srbi gluperde to ne cene. Lideri nekoliko politickih stranaka u Austriji daju podrsku Srbima vec preko deset godina, iritirajuci tako ceo Zapad, ali gluperde Srbi to ne cene. Treba li da nastavim...

  • Mare says:

   #goran Treba da prekineš da rešse jer tvoje "EUrobovske činjenice" nikog ne zanimaju. Osim botove SNS-a,i ostale klimoglavače,takojeviće i dupeuvlakače.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u