АУСТРИЈАНЦИ ОТКРИВАЈУ: „Подилазе нас жмарци од онога што се спрема на Балкану!“

AUSTRIJANCI OTKRIVAJU: „Podilaze nas žmarci od onoga što se sprema na Balkanu!“

29 juna 2017

Austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskocil upozorava na opasnost od rastućeg uticaja islama na zemlje jugoistočne Evrope.

– Vidimo islamizaciju na Balkanu od koje nas podilaze žmarci – kaže ovaj uticajni političar iz redova austrijskih socijaldemokrata za nemački „Velt“ i dodaje da je takav razvoj situacije vrlo zabrinjavajući.

– Snaga i uticaj EU na Balkanu bledi, dok sa druge strane Turska i Saudijska Arabija šire svoj uticaj – kaže Doskocil i dodaje da je zvanična Ankara sve uticajnija na Kosovu, u Albaniji i u Srbiji.

– Po mom mišljenju, Turskoj se više ne bi smelo dozvoliti da šalje svoje nove trupe u okviru NATO misija na Balkanu – navodi austrijski ministar smatrajući da njihovo preveliko grupisanje nije u interesu Evropljana.

– Nemačka i druge zemlje ne smeju da posustanu u svojoj posvećenosti Balkanu jer to može da uznemiri i poremeti krhku demokratiju i ravnotežu snaga u regionu – napominje Doskocil.

Austrija, koja nije članica NATO-a, trenutno u okivru programa „Partnerstva za mir“ ima oko 700 svojih vojnika u NATO misijama na Balkanu. Međutim, pošto je Ankara blokirala dalje učešće Austrije u ovom programu zbog oštrih kritika Beča na račun turske vlade, taj broj bi na duži rok mogao da se smanji. Ima indicija da bi upravo Turska mogla da popuni tu prazninu.

Balkan već više decenija za EU predstavlja prirodno polje uticaja. Međutim, Evropa slabi potpomognuta SAD. Postojeći sistem se polako raspada, a novi igrači imaju praktično već jednu nogu u polju balkanskog regiona i šire svoj uticaj sve više i više, objavljuje nemački „Velt“.

List podseća da Turska pokušava da osvoji srca stanovinka regiona velikim obnavljanjima džamija u Bosni i na Kosovu, u Sarajevu i Banjaluci, kao i u Prizrenu i Prištini, dok istovremeno njeni investitori ulažu u Bosni i na jugu Srbije. Na Kosovu, turske kompanije su snažno prisutne u prehrambenoj industriji, izgradnji puteva i energetskom sektoru. U Albaniji se takođe širi uticaj Turske.

Finansijska pomoć u milijardama dolara godinama iz EU dolazi u region Balkana. Iako je Unija ubedljivo najveći donator, to nije tako i u svesti stanovnika regiona, piše nemački list koji podseća da je EU još 2003. godine zemljama Zapadnog Balkana obećala da će postati članice EU, jednog dana.

– Mnoge zemlje su razočarane jer je proces pregovaranja vrlo težak tamo gde ga uopšte i ima. Sa druge strane, iz Brisela stalno ponavljaju da Balkan mora efikasnije da se bori sa korupcijom i da izvrši kredibilne reforme – zaključuje „Velt“.

„Velt“ dodaje da pored Turske, svoj uticaj dodatno širi i Rusija i tu tvrdnju potkrepljuje izveštajem ruske agencije „Sputnjik“ koja je u martu objavila da „Balkan više ne sluša Brisel“. Podseća se da je Moskva obezbedila šest „migova-29“ za srpsku vojsku, da su ruski oligarsi kupili veliki deo zemlje na jadranskoj obali u Crnoj Gori, a da su bosanski Srbi svoje rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči „ostavili ruskim kompanija“.

(Blic)

KOMENTARI11 komentara

 1. Ruski Agrokor says:

  Austrijski praznoglavci,ima ih saka jada a misle da su sila.

  • miki says:

   pa i jesu sila i to kakva

 2. M says:

  Europa stoljecima vodi pogresnu politiku prema Balkanu.

 3. gaga says:

  To je smao rezultat i rezime politike koju je ta ista Austrja i Evropska Unija vodila protiv Srbije! Dok su Mudzahedini igrali fudbal sa srpskim glavama u Bosni svi oni su ih podrzavali i tapsali po ramenu!Sada beremo plodove te politike cela Evropa! Srbi su uvek bili lakmus papir i parametar za sve u Evropi mi odmah osetimo fasizaciju i islamizaciju drustva ali oni su tad na to zatvarali oci.sad je mecka pocela da igra po celoj evropi sad oti bacaju pepeo po glavi i prave se blesavi ali gospodo vasa politika prema Srbiji je sada dovela do ovoga sto sada imamo!Samo vi i dalje podrzavajte islsmiste i nece kamen na kamen da ostane od Evrope!

 4. DUSKO says:

  STA KAZE NAS CAR ALEKSANDAR !!! U KOJU DRZAVU JE RESIO DA POBEGNE !!!

 5. miroslav says:

  Nas car Aleksandar se ponasa kao Gorbacov krajem 80tih. Svi su mu dobri samo mu svoj narod ne valja. Na samoj inaoguraciji je ispljuvao sopstveni narod kako je blesav lud kako vise voli da ratuje nego da bude miran da je sam kriv sto su ga napadali. Imam utisak kao da su mu ugradili neki cip u Vasingtonu uopste nije normalan. Perfektno je naucio skolu zvana Toni Bler. Najveceg medijskog lazova.

 6. Gordan says:

  Ne verujem da će doći do ratnih sukoba na Balkanu, bez obzira koliko to odgovaralo evropskoj uniji, s ciljem "skretanje pažnje od Baltika i Evrope & ekonomska kriza"...!!! Trenutno je, politički posmatrano, najveća nejasnoća "NATO oko Srbije", jer NATO deluje kao nekakav trut koji huška druge na svadje..., dok saam, trenutno, uopšte ne odiše "garancijom očuvanja mira u zoni(mn.) svoje prisutnosti" !! Što se tiče same EU, u odnosima sa Srbijom, Srbija uvek može povući svoj "zahtev za članstvo u EU", bez obzira na političke konsekvence, naročito ukoliko, i ako, "državno-bezbedonosne službe Srbije(i dr.)" otkriju da upravo EU forsira nestabilnost u zonama teritorijalne ingerencije države Srbije !!! Tačno se zna, najpre NATO, pa onda EU, a NATO-u je bitan motiv svojoj prisutnosti, ukoliko više, jer se Srbija NE izjašnjava o NATO-u, a od "Referenduma o NATO-u(po savetu Predsednika Rusije, Gospodina Putina)" još ni traga ni glasa, a EU bi da završi svoju "Kontinentalnu viziju sebe", tačnije, priču o "EU teritorijalnoj celini" !!! Zato i forsirate "opasnosti od rata", a upravo to ide u prilog Ruskom uticaju u ovom delu Jugoistočne Evrope(nešto kao "Security"), i naravno, odjekuje "Živela Rusija" !! Ako !! P.S. Živela Rusija !!

 7. Prva linija says:

  prema istoricarima posle anslusa austrije od strane nemacke teritorija austrije zahvatela je jedva 15% teritorije rajha, ali su dali oko 60% ratnih zlocinaca rajha sto je mora se priznati fascinantno, treba im dozvoliti da predloze resenje muslimanskog pitanja, verujem da bi predlozili interesantne stvari

 8. Beli Orao says:

  Majmuna možeš da par radnjnji naučiš ali i ne više !!!

 9. goran says:

  Austrija je veci prijatelj Srba nego bilo ko iz bivse Jugoslavije, ali gluperde Srbi to ne znaju. Austrija je jedina zemlja koja nije dala svoje nebo za bombardovanje Srbije, ali Srbi gluperde to ne cene. Lideri nekoliko politickih stranaka u Austriji daju podrsku Srbima vec preko deset godina, iritirajuci tako ceo Zapad, ali gluperde Srbi to ne cene. Treba li da nastavim...

  • Mare says:

   #goran Treba da prekineš da rešse jer tvoje "EUrobovske činjenice" nikog ne zanimaju. Osim botove SNS-a,i ostale klimoglavače,takojeviće i dupeuvlakače.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *