АУСТРИЈАНЦИ СЕ ПОБУНИЛИ: „СТОП за усташка окупљања!“

AUSTRIJANCI SE POBUNILI: „STOP za ustaška okupljanja!“

28 marta 2018

Austrijska organizacija „AK Blajburg“ pokrenula je sajt protiv ustaške komemoracije u ovom austrijskom gradiću.

Sajt www.no-ustassa.at, kako ističu inicijatori, pruža sveobuhvatne informacije o pomenu desničara, kako bi se u širem kontekstu pokazalo o čemu je reč i ukazalo na protagoniste.

– Svake godine se u maju, nadomak Blajburga, sastaje više hiljada nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH koja je kolaborilala sa nacističkom Nemačkom i relativizuju njihovi zločini. Među učesnicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do neonacista iz mreže ‘Krv i čast’, to jest okupljen je ceo spekatr ekstremne desnice iz Hrvatske, što Blajburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi – navodi se u saopštenju.

– Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato da stavimo na raspolaganje zbirku tekstova, koja će, nadamo se, opravdati kritičko posmatranje ovog skupa – navode inicijatori.

„AK Blajburg“ naglašava da se bori za aktivan antifašizam i kraj ustaškog skupljanja u Blajburgu, kao i protiv nacionalista i revizionizma istorije u Austriji i bilo gde drugde u svetu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *