АУСТРИЈАНЦИ ЗАПУШИЛИ УСТА ШИПТАРИМА

AUSTRIJANCI ZAPUŠILI USTA ŠIPTARIMA

23 marta 2020

Sve je stalo zbog pandemije Kovida-19. Bivši ministar spoljnih poslova Austrije Volfgang Petrič za Kosovo Onlajn opisao je trenutnu situaciju u njegovoj zemlji, koja je takođe pogođena opasnim virusom, i dao procenu nastavka dijaloga između Beograda i Prištine u ovim okolnostima.

Vlada je preduzela veoma drastične mere i svi koji nisu neophodni u infrastrukturi su izolovani, pogotovo stariji ljudi. Na njih se apeluje da ostanu kod kuće i da ne izlaze napolje. Broj zaraženih koronavirusom raste rapidno, pa ćemo videti za nedelju ili dve kakva je situacija zaista i može li kriva da bude manje izražena – rekao je Petrič.Kakva je situacija kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, koliko na to sada međunarodna zajednica obraća pažnju?

Kosovo je stavljeno na klupu. SAD su bazično zatvorile granice za sve iz EU, zato je komunikacija redukovana na elektronske medije i telefone. Definitivno je sada to nisko na listi prioriteta.

Koliko Brisel sada može da se bavi Kosovom?

Gospodin Borel je Lajčaka predložio za specijalnog izaslanika, a koliko čujem iz Brisela, taj izbor je trebalo da potraje jedan ili dva meseca, a sada će biti još duže zbog novonastale situacije.

Da li je srpska zajednica na Kosovu dvostruko pogođena zbog ove pandemije i zbog nekih odluka vlade u Prištini?

Nije dobra ideja da se pandemija koristi da se ljudima još dodatno otežava život. Duboko verujem da u ovakvim vremenima moramo da konflikt ostavimo po strani i da se fokusiramo na dobrobit svih u celom regionu. Nadam se da će vlada u Prištini to uzeti u razmatranje.

Da li ćemo videti promene u Evropi nakon pandemije?

Verujem da ćemo definitivno videti promene na globalnom nivou, videćemo promene na nivou EU i videćemo promene na regionalnom nivou. Promene koje moraju da se dogode biće teške, ali neophodne i takođe će demonstrirati koliko su neophodni dobrosusedski odnosi i odnosi sa EU. Neka pitanja mogu da se reše samo na evropskom nivou, saradnja je veoma bitna – zaključio je Volfgang Petrič.

(kosovo-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. E.Lirsch says:

    Habsburg Arsch.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *