АУСТРИЈСКА ПОСЛАНИЦА ОТКРИВА: Ево зашто Америка кочи формирање Куртијеве владе

АУСТРИЈСКА ПОСЛАНИЦА ОТКРИВА: Ево зашто Америка кочи формирање Куртијеве владе

18 јануара 2020

Иза неформирања владе у Приштини стоје и разни интереси, као што су економски интереси САД, оценила је Виола фон Крамон Таубадел, известилац Европског парламента за Косово и аустријска посланица. Она открива и који је уговор Аљбин Курти најавио да ће раскинути, што је у директној супротности са интересима САД.

Виола фон Крамон Таубадел је на дискусији у Бечу у организацији „Пријатеља Косова“ пренела да је као шеф посматрачке мисије Европског парламента присуствовала изборима на Косову, и да ће закључке и препоруке за побољшање изборних услова идуће недеље представити у Приштини. Истакла је да не зна коме је тачно у интересу да у Приштини не буде формирана влада, али је казала да све иде у негативном смеру.Стара гарнитура фактор стабилности и зараде

Навела је као један разлог интерну борбу у ДСК, али и да је чула да САД имају своју улогу, јер им је у интересу да на функцијама остану неки актуелни званичници, како се не би превише мењало, и како би, из њиховог угла, била задржана стабилност.

Виола фон Крамон Таубадел је указала на то да је један амерички инвеститор потписао уговор за изградњу нове термоелектране на угаљ, која је јасно супротна енергетским смерницама ЕУ, а за који је Аљбин Курти најавио да ће га раскинути.

„САД калкулишу економски и то је њихов интерес“, подвукла је она, додајући да специјални изасланик САД Ричард Гренел има јасан налог да пре свега заступа економске интересе своје земље на Западном Балкану.

„Ако притисак САД води ка томе да се не може применити енергетска стратегија онда имамо проблем и ЕУ мора бити чвршћа у свом ставу“, нагласила је она.

Казала је да 16 термоелектрана на Балкану више избацује штетних гасова него 250 у ЕУ, због чега ЕУ мора у области енергетике да буде активнија у овом региону.

Куда иде новац који поклања ЕУ?

Говорећи о односу ЕУ и власти у Приштини, Фон Крамон Таубаделова је оценила да Брисел сувише „штеди“ лица на функцијама.

„Не треба их штедети. ЕУ је највећи донатор на Косову. По глави становника, после Палестине, Косово је највећи прималац средстава из ЕУ. Али када видим како изгледају школе, инфраструктура, колико неки процеси трају иако су средства одобрена, постоји проблем“, нагласила је она.

Виола фон Крамон Таубадел је навела да према властима у Приштини треба бити чврст када је у питању корупција, јер се новац из буџета преусмерава на породице и пријатеље.

„Треба јасно рећи где је црвена линија, и у борби против корупције морамо кренути од врха“, додала је она.

Посланица Зелених Немачке критиковала је одуговлачење визне либерализације, наводећи да је коче Берлин, али и Париз, што се одражава негативно на веродостојност ЕУ.

Указала је и на то да неотварање приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом шаље негативан сигнал целом региону, и да та затворена врата отварају пут другим актерима.Виола фон Крамон Таубадел има велику наду да ће нови шеф европске дипломатије Жозеф Борел имати јасну политику према том региону, а тако и према Косову.

Немачка политичарка се нада и да ће Борел успети да делује на шпанску владу да призна Косово, што би онда имало ефекат и на остале четири чланице ЕУ које то нису учиниле.

Изразила је наду да ће Борел, за разлику од његове претходнице Федерике Могерини, јасно изнети став ЕУ.

Разумевање за таксе

Истовремено је казала да ЕУ мора да делује и према Србији, истичући да Приштина треба да укине таксе, али да се мора и рећи што су оне уведене.

„Ако Србија и даље буде слала своје људе по свету и активно лобирала за повлачење признања, онда су таксе биле једини начин за Приштину да се одбрани. Ја не браним увођење такси, али имам разумевање да Приштина каже ’стоп‘ деловању Србије“, објаснила је она, пренео је Танјуг.

Нагласила је да, ако се жели дијалог, онда се не сме вршити једностран притисак на Приштину, већ се мора и Београду рећи да је неприхватљиво лобирање за повлачење признања.

„Мислим да је ЕУ до сада била превише једнострана, јер стрепи да ће погоршати однос са властима у Београду, посебно са председником“, рекла је Фон Крамон Таубаделова.

Похвалила је Аустрију због искреног залагања за приближавање Западног Балкана ЕУ, додајући да у Немачкој разумеју да је то геостратешки важно, али не постоји та блискост нити тако снажно залагање као у Бечу.

Аустријски посланик у Европском парламенту и председник „Пријатеља Косова“ Лукас Мандл упозорио је да је Аустрија, пре 100 година, била у сличној ситуацији као Косово, да у њу као државу нико није веровао, није имала међународну подршку, па је унутар ње расла најгора идеологија, што се не сме дозволити на Косову.

„ЕУ није потпуна ако све државе Западног Балкана не буду чланице, и не сме ниједна држава бити остављена по страни, јер би настали само проблеми“, нагласио је он.

KOMENTARI5 коментара

 1. Slobodanka says:

  Ekonomski interesi SAD, pa interesi EU... Bečka ljubičice, postoje li državni i ekonomski interesi Srbije?

 2. milorad2 says:

  mrš djubradi, ekonomski interesi na tudjoj okupiranoj teritoriji,s kojim pravom ova kokoška otvoreno priča o PLJAČKI tudje imovine i još se žali da joj je zapao tanji kolač.Pa zažaliće oni zbog kosovo gorko i zbog svega što rade tamo, taj dan je VEOMA blizu.

 3. Косовац says:

  Виола фон Крамон Таубадел на дискусији у Бечу у организацији „Пријатеља Косова“, је указала на то да је један амерички инвеститор потписао уговор за изградњу нове термоелектране на угаљ, која је јасно супротна енергетским смерницама ЕУ. Казала је да 16 термоелектрана на Балкану више избацује штетних гасова него 250 у ЕУ, због чега ЕУ мора у области енергетике да буде активнија у овом региону и затвори ту цркавицу од 16 термоелектрана на Западном Балкану. Па и ред је тако, зато што ових 16 емитују угљендиоксид и мирис на сумпор, за разлику од оних европских 250 које избацују Чист планински ваздух, и миришу на карамфил. О томе Виола свакодневно обавештава Курца, и тражи да Курц предузме конкретне мере за санацију аерозагађења у Србији. ……….Ова америчка термоелектрана на Космету, она неће Курцу да смета уопште, зато што се она гради по свим стандардима, кодовима и правним тековинама Европске Уније. Још ако њен главни инвеститор Џо Бајден постане председник УСА, онда се то неће ни у ком случају постављати као питање.

 4. Zoran says:

  U Nisu, prica stuident iz Krusevca, Siptari s enapatili, ponekad ne smes srpski d apricas ako su oni u blizini.

 5. petrovgrad says:

  Koliko se Ja sećam gradiva iz osnovne škole To što je kiseonik za ljude, ugljendioksid je za biljke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u