Austrijska vojska ostaje bez para, od jeseni neće imati para ni za gorivo

Austrijska vojska ostaje bez para, od jeseni neće imati para ni za gorivo

15 maja 2014

Austrian-ArmyAustrijska vojska bi na jesen mogla ostati bez finansijskih sredstava čak i za pokrivanje troškova goriva, piše bečki „Kurir“.

Ministar odbrane Gerald Klug je u odboru za budžet rekao da je austrijska vojska trenutno prevelika za budžet od dve milijarde evra i zbog toga najavio preusmeravanje trupa na zadatke koji su izgledni. Budžet za tekuću godinu predviđa izdatke za vojsku i sport u visini od 2,157 milijardi evra, a za 2015. svega 1,981 milijardi evra.

Kako bi obezbedio potrebna sredstva za vojsku Klug planira prodaju 144 nekretnina vojske, koje treba da donesu 29 do 35 miliona evra. Prema pisanju „Kurira“, vojska neće moći od jeseni da plaća račune za gorivo, a i za delove za vozila, a novca neće biti ni za helikoptere. Samo za troškove plata potrebno je godišnje 1,3 milijardi evra, zbog čega su već ove godine u potpunosti otkazane sve investicije, tako da se neće moći zameniti niti jedan deo. I pored toga će vojska ove godine po prvi put imati „rupu“ u budžetu u visini od 355 miliona evra, što će se odraziti na rad.

Već sada vojnici elitne jedinice u Klagenfurtu više ne mogu da računaju na transport, pa vojnici moraju na vežbe pešice. To će se, prema proceni Generalštaba, odraziti i na njihovo delovanje. Tako, na primer, vojska, kao i do sada, može da pomaže kod poplava, ali samo sa petinom svojih snaga u prvoj fazi, jer ostatak trupe mora doći kasnije, iznajmljenim civilnim autobusima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *