АУСТРИЈСКИ ИСТОРИЧАР ОТКРИО СВЕ: Лажна држава је неуспели експеримент! МОГУЋА ЛАНЧАНА РЕАКЦИЈА…

AUSTRIJSKI ISTORIČAR OTKRIO SVE: Lažna država je neuspeli eksperiment! MOGUĆA LANČANA REAKCIJA…

30 decembra 2018

Kosovo je definitivno neuspeli eksperiment Zapada, što počinju da priznaju i nekadašnji promoteri bombardovanja Jugoslavije, kaže austrijski intelektualac Hanes Hofbauer.

Hofbauer spada u red najpoznatijih austrijskih intelektualaca. Za sebe kaže da je istoričar, novinar i izdavač. Godinama se bavi problemima Balkana, a knjiga „Eksperiment Kosovo“ zatalasala je evropsku javnost pre deset godina, jer govori o neuspehu Zapada da na teritoriji južne srpske pokrajine uspostavi albansku nezavisnu državu, baš u trenutku kada su zapadne sile promovisale kosovsku nezavisnost.Hofbauer je napisao i istoriju rusofobije na Zapadu od 15. veka do danas, a poslednja knjiga koju je napisao bavi se migrantima i migracijama.

Kosovski eksperiment, gledano iz današnjeg ugla, prema njegovim rečima, nije uspeo. Radi se o, kako kaže, velikom fijasku formiranja neuspešne države u Evropi.

– Sa vojnom intervencijom od pre dvadeset godina i proglašenjem nezavisnosti od pre deset godina, tom neuspehu data je mogućnost da se legalizuje. Međutim, polovina sveta sledi tu politiku, a druga polovina ne. Čak i u EU postoji podela oko pitanja priznanja kosovske nezavisnosti. Da, to je neuspeh i mislim da i unutar zapadnog sveta možete čuti glasove koji priznaju da je to neuspeh – kaže on.

Kao primer zapadnog političara koji priznaje grešku, navodi Volfganga Petriča, austrijskog političara koji je ispred EU bio zadužen za pregovore u Rambujeu i kasnijeg visokog predstavnika u BiH.

– On je bio promoter vojne intervencije, ali danas, kada diskutujete sa njim, on ne priznaje otvoreno da je uspostavljanje kosovske državnosti neuspeh. Međutim, u intervjuu, kada mu je pomenut primer Rusije koja je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, rekao je da je kosovska nezavisnost bila greška – napominje Hofbauer.

Obično se govori da balkanske države nikada nisu vodile nezavisne politike, da su te politike uvek zavisile od ravnoteže velikih sila. Sada neki političari, novinari i analitičari sa Zapada okrivljuju Rusiju za „maligni uticaj“ na Balkanu. Šta mislite o tome?

– U vreme rata u Jugoslaviji 1999 godine Rusija nije imala spoljnu politiku. Bila je izgubljena decenija Borisa Jeljcina, mnogi u Rusiji i drugde danas to prepoznaju. Rusija se sada vratila na svetsku scenu, sa nekim svojim interesima. Možete podržavati te interese ili biti protiv njih. Međutim, činjenica je da je Rusija ponovo na karti sveta i sa tim morate da se pomirite.

Kao rešenje kriza na Balkanu predlaže se iscrtavanje novih granica. Postoji li, prema Vašem mišljenju, opasnost od lančane reakcije u nekim drugim krajevima Evrope ili čak i sveta?

– Takva opasnost uvek postoji, sigurno. Ali ne treba razmišljati samo o takvoj opasnosti, a ne o rešenju konkretnog problema, kada o tome razgovaraju dva glavna aktera… Želim da kažem da nije dobra ideja intervenisati kao kolonijalni gospodar, kao što je to Nemačka uradila svega nekoliko trenutaka pošto su srpski i predstavnici kosovskih Albanaca o toj mogućnosti razgovarali.

KOMENTARI5 komentara

 1. Gardista says:

  I tako...

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Da,i tako...a jadni hrvati potpuno nestali iz Republike Srpske, potpuno nestali iz AP vojvodine, ugašena je i nelegalna tvorevina harceg-bosna zbog čega u Fbih hrvati takođe iščezavaju i pretvaraju se u "konstitutivni" narod u tragovima. Ali glavni problem hrvata nije ni "junačko" preplivavanje 220.000 hrvata '92.iz R.Srpske u KROmanjoniju nego bela kuga koja traje od '90-te i do sada je odnela 0,5 mil.hrvata i enormna emigracija zbog koje sada tamo živi samo 2,6-2,7 mil.stanovnika a emigracioni kapacitet je još samo 0,5-0,8 mil.po Josipu Škercu i Tadi Juriću što može da se iseli za samo 2-4 godine nakon čega će ostati samo penzioner i državni paraziti što dovodi do straha od potpunog biološkog nestanka hrvata za samo 20 godina koliko ta generacija ima pred sobom ! Osim toga, depopulacija ubrzava neminovni bankrot KROmanjonije nakon čega će stampedo ka inostranstvu da se veoma ubrza !

 2. Branko says:

  Sasvim realan pogled na stvari. Sve više uticajnih evropljana ima isto mišljenje. U Francuskoj su pisali peticiju ugledni bivši generali, ministri i intelektualci gde su tražili da Francuska pod hitno povuče priznanje Kosova. Sve je ovo danas na svetu, sav ovaj čemer i jad, haos i ratovi, sve je to delo nesposobne, oportunističke, zle, kriminalne, morbidne, beskrupulozne i bešćutne zapadne kapitalističke elite, pa su sada nakon neuspeha vruć krompir opet prebacili Rusiji da ga reši, kao i eksperiment sa nacističkom Nemačkom. Amerika i Britanija su stvorile Hitlera da za njihov račun obavi prljavi posao i okupira Rusiju. Do 1943. su ga pomagali u finansijama i tehnici. Sve je isplivalo. Znamo kako se završilo po glupe Nemce. Sad su izgleda naučili lekciju i progledali pa se sada elegantno pokušavaju izvući iz statusa US okupacione zone.

  • Velika Metla says:

   Branko,upravo zato što Nemci nisu hteli da budu glupi i po treći put,pa da krenu na Rusiju,naci-amerikanci i pirgavo zlo su im ubacili milione migranata u Nemačku,a sve preko "malog Hitlerčića" u drugačijem pakovanju zvanog Merkel!

 3. Velika Metla says:

  Vi zapadnjaci sve šta napravite je laž! Tako da narko-kartel "kosove" nije nikakav izuzetak,nego samo potvrda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *