AUSTRIJSKI ISTORIČAR: Reakcija Beča na atentat je bila preterana

AUSTRIJSKI ISTORIČAR: Reakcija Beča na atentat je bila preterana

24 januara 2014

beograd05_620x0Reakcija Austrougarske na atentat u Sarajevu bila je „zasigurno preterana“, a car Franjo Josif i visoki predstavnici politike i vojske morali su znati da vojno delovanje protiv Srbije može izazvati veliki rat, ocenjuje austrijski istoričar Arnold Supan.

On je, u intervjuu agenciji APA, kazao da je ključni događaj bila je aneksija Bosne i Hercegovine šest godina pre toga, kada su Srbija i velike sile protestovale protiv ovog jednostranog koraka

Austrougarske, a u julskoj krizi 1914. je stalno bilo vraćanje na ovu „krizu u vezi sa aneksijom“.

Supan je podsetio da je, na primer, francuski predsednik Rejmon Poankar prilikom posete Rusiji jasno stavio do znanja: „Ovoga puta moramo ostati čvrsti“.

„Naravno da je međunarodna situacija posle mnoštva kriza već bila zamršena. Stiče se utisak da su svi nešto čekali kako bi mogli iskoristiti to stanje“, konstatovao je Supan.

Fatalnom ishodu julske krize doprinelo je i to što su u to vreme u državnim kancelarijama svih šest relevantnih zemalja „ratne stranke imale reč“.

Još početkom 1914. je, na primer u Rusiji, na vlasti bio premijer koji uopšte nije želeo rat, dodao je on.

Prema rečima Supana, Austrougarska nije ušla u Prvi svetski rat kao carstvo pred raspadom, već su zapadne sile svesno doprinele razbijanju te monarhije.

„Privredna teritorija monarhije je odlično funkcionisala“, objasnio je on dodajući da je to bilo veliko tržište rada, u kojem su se građani slobodno kretali, a posle Prvog svetskog rata su novonastale države uvele carinske granice, koje su postojale do skoro.

Isto tako Supan je ocenio da je pisanje istorije austrougarske monarhije „naselo na propagandu“, te da su analizirani izveštaji novina i debate u parlamentima umesto statistika.

„Na osnovu toga su nastale pogrešne slike i percepcije“, smatra on i dodaje da su i ratna dešavanja loše preneta, navodeći kao primer izveštaje o navodnom dezerterstvu Čeha, a u stvarnosti su Česi „odano obavljali ratnu dužnost“.

Nakon rata je o Monarhiji, istakao je austrijski istoričar, svesno pravljena negativna slika.

„Što se više time bavim to više moram konstatovati da su zapadne sile ne samo vodile propagandu, već i svesno doprinele razbijanju Monarhije“, kritikovao je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *