АУСТРИЈСКИ МЕДИЈИ „ОПЛЕЛИ“ по Колинди и усташтву

АУСТРИЈСКИ МЕДИЈИ „ОПЛЕЛИ“ по Колинди и усташтву

3 децембра 2017

Аустријски дневник „Стандард“ објавио је велику анализу под насловом „Хрватска десница профитирала је од самоубиства ратног злочинца Праљка“, у којој је нагласио да хрватска влада нема никакве правне опције како би успешно покренула ревизију хашке пресуде херцеговачкој шесторки.

На почетку текста описује се како су се у Мостару и Загребу палили лампиони у част ратног злочинца Слободана Праљка, који се отровао у хашкој судници након што му је потврђена казна затвора од 20 година, пише хрватски портал „Индекс“.

„Стандард“ констатује да се по реакцијама хрватских националиста на Праљкову смрт може погрешно закључити да дотични није ратни злочинац него светац.

„Своје претварање у икону Праљак је очито планирао“ и рачунао је да ће његово самоубиство имати политичке последице.

Једна од њих је да хрватска влада одбија да прихвати пресуду херцеговачкој шесторки, иако је досад пресуде из Хага поштовала. Праљково „претварање у жртву“ у запећак је гурнуло праве жртве, муслимане које је у средњој Босни и Херцеговини убијало и прогањало ХВО, пише „Стандард“.

Истиче се и да је премијер Андреј Пленковић, иначе „више умерен него конзервативно-националистички политичар“, почео да говори о неправедној пресуди, те најавио „правне и политичке кораке“, иако и сам зна да не може ништа да учини. То је за „Стандард“ потврдио и портпарол Хашког трибунала, који наглашава да су све правне могућности исцрпљене.

Колинда већ сада скупља гласове националиста за реизбор 2019.

„У Хрватској се може чути мало рационалних гласова“ око пресуде херцеговачкој шесторки, а међу њима су бивши председник Иво Јосиповић и бивша министарка иностраних послова Весна Пусић, наводи аустријски лист.

Гласнији су, ипак, политичари који су од пресуде направили велико национално питање, попут председнице Колинде Грабар Китаровић, која „већ сада скупља гласове националиста за реизбор 2019. године“. Она је Праљка хвалила и пре пресуде и противно чињеницама тврдила да Хрватска није била агресор у БиХ. Томе се придружио и Пленковић, који је изјавио да Србија није осуђена за удружени злочиначки подухват у Хагу.

Као најскандалознију изјаву „Стандард“ издваја ону председника ХДЗ БиХ Драгана Човића, вође „врло националистичке странке“, који је рекао да је пресуда „злочин против свих представника хрватског народа у БиХ“. Човић је експонент политике која никад није одустала од пројекта Херцег-Босне, чисто хрватског ентитета у БиХ, који је сада осуђен у Хагу.

Аустријски лист подсећа и да су војници ХВ ратовали у БиХ као подршка ХВО, те да на 111 година затвора осуђена херцеговачка шесторка није била врховна инстанца Херцег-Босне, него су то били први хрватски председник Фрањо Туђман и његов министар одбране Гојко Шушак. Пресуда је заправо позитивна за Хрватску, пише „Стандард“, јер нуди потенцијал за суочавање с прошлошћу.

„Велика заслуга Хашког трибунала је сецирање, анализа и осуда злочиначких расистичких идеологија из 1990-их, које су резултирале страшним злочинима, као и сакупљањем огромне количине чињеница о ратовима у регији“, закључује „Стандард“.

KOMENTARI7 коментара

 1. Trifun says:

  Nemacka i Hrvatska su ZAJEDNO pravili zlocine, jedni su organizovali logisticku, diplomatsku, politicku kroz institucije EU Rajha i medijsku podrsku u krivicnim djelima Hrvatske prema sopstvenim gradanima druge nacionalisti i u upade u Bosnu, a drugi su prljali ruke na terenu. Nemacka je takoder 100% odgovorna za ratove u Jugoslaviji i Bosni. Zajedno sa Hrvatskom. Dok se Nemacka, SAD, VB, Francuska i ostale zapadne zemlje zlocinackog NATO saveza antiruskih i antisrpskih rasistickih hijena ne nadu pred sudom, pravda ce ostati neispunjena. A svijet goriti u plamenu nepravde do konacnog unistenja svih tih hijena. Zapamtite sto sam vam rekao. Nema nazad.

 2. Dražen Jovan Petrović says:

  HITNO!! Upravo objavio britanski Guardian:PLENKOVIĆ JE PRVI EU VOĐA KOJI JE PODRŽAO RATNOG ZLOČINCA.

  • zlatko says:

   Hahaha. A Tudjmana i Izetbegovića kog su sve EU i SAD vodje listom podržale? Setimo se Kola, Genšera, Klintona, Blera... ma praktično sve zapadne vodje. To što ova dvojica i još mnogi drugi zločinci na hrvatskoj i muslimanskoj strani nisu osudjeni, imaju da zahvale upravo podršci ovih vodja, a ne svojoj nevinosti, pa čak razlog nije ni taj što nisu došli na red. Zaštitili su ih kao što i sad štite njihov lik i delo. Praljak im je zločinac i ni jedan drugi Hrvat? Sitan vezak. Jedna nit plave laži, a onda nit-dve crvene manipulacije, sve prošarano zelenim čvorićima prećutkivanja istine. I tako sve do danas.

   • Velika Metla says:

    Златко,то је онај искрени и изнад свега "поштени"запад! Мене не могу преварити! Пре 27 година,као уосталом и данас,тај запад је по сваком питању подржавао ове по којима су тобоже данас"оплели",а да су их "оплели"још онда не би долазило до онаквог "растанка" братства и јединства им га!

 3. ilija says:

  ako se hrvati ne kazne za zlocin -95- godine sto su ubijali i mucili srbe u srp, krajini i procerali -600-000 srba sa svog imanja de su ziveli -600- godina a hrvata tad nije ni bilo nsu imali republiku ni drzavi srbi imaju pravo da povrate svoje kuce i zavicaj na isti nacin da urade sto su hrvati srbima uradili u dva rata

 4. goran says:

  Zapad je upravo preko Hrvata otkrio da je bio i ostao nacisticki. Hrvati su najveca provera Zapada. Oni rade ono sto im je naredjeno, a naredjeno im je da ostanu nacisti i da kolju Srbe. To se nece promeniti ni u sledecih 500 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u