АУСТРИЈСКИ МЕДИЈИ „ОПЛЕЛИ“ по Колинди и усташтву

AUSTRIJSKI MEDIJI „OPLELI“ po Kolindi i ustaštvu

3 decembra 2017

Austrijski dnevnik „Standard“ objavio je veliku analizu pod naslovom „Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka“, u kojoj je naglasio da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.

Na početku teksta opisuje se kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina, piše hrvatski portal „Indeks“.

„Standard“ konstatuje da se po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego svetac.

„Svoje pretvaranje u ikonu Praljak je očito planirao“ i računao je da će njegovo samoubistvo imati političke posledice.

Jedna od njih je da hrvatska vlada odbija da prihvati presudu hercegovačkoj šestorki, iako je dosad presude iz Haga poštovala. Praljkovo „pretvaranje u žrtvu“ u zapećak je gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijalo i proganjalo HVO, piše „Standard“.

Ističe se i da je premijer Andrej Plenković, inače „više umeren nego konzervativno-nacionalistički političar“, počeo da govori o nepravednoj presudi, te najavio „pravne i političke korake“, iako i sam zna da ne može ništa da učini. To je za „Standard“ potvrdio i portparol Haškog tribunala, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.

Kolinda već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019.

„U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova“ oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsednik Ivo Josipović i bivša ministarka inostranih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su, ipak, političari koji su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja „već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine“. Ona je Praljka hvalila i pre presude i protivno činjenicama tvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tome se pridružio i Plenković, koji je izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Hagu.

Kao najskandalozniju izjavu „Standard“ izdvaja onu predsednika HDZ BiH Dragana Čovića, vođe „vrlo nacionalističke stranke“, koji je rekao da je presuda „zločin protiv svih predstavnika hrvatskog naroda u BiH“. Čović je eksponent politike koja nikad nije odustala od projekta Herceg-Bosne, čisto hrvatskog entiteta u BiH, koji je sada osuđen u Hagu.

Austrijski list podseća i da su vojnici HV ratovali u BiH kao podrška HVO, te da na 111 godina zatvora osuđena hercegovačka šestorka nije bila vrhovna instanca Herceg-Bosne, nego su to bili prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman i njegov ministar odbrane Gojko Šušak. Presuda je zapravo pozitivna za Hrvatsku, piše „Standard“, jer nudi potencijal za suočavanje s prošlošću.

„Velika zasluga Haškog tribunala je seciranje, analiza i osuda zločinačkih rasističkih ideologija iz 1990-ih, koje su rezultirale strašnim zločinima, kao i sakupljanjem ogromne količine činjenica o ratovima u regiji“, zaključuje „Standard“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Trifun says:

  Nemacka i Hrvatska su ZAJEDNO pravili zlocine, jedni su organizovali logisticku, diplomatsku, politicku kroz institucije EU Rajha i medijsku podrsku u krivicnim djelima Hrvatske prema sopstvenim gradanima druge nacionalisti i u upade u Bosnu, a drugi su prljali ruke na terenu. Nemacka je takoder 100% odgovorna za ratove u Jugoslaviji i Bosni. Zajedno sa Hrvatskom. Dok se Nemacka, SAD, VB, Francuska i ostale zapadne zemlje zlocinackog NATO saveza antiruskih i antisrpskih rasistickih hijena ne nadu pred sudom, pravda ce ostati neispunjena. A svijet goriti u plamenu nepravde do konacnog unistenja svih tih hijena. Zapamtite sto sam vam rekao. Nema nazad.

 2. Dražen Jovan Petrović says:

  HITNO!! Upravo objavio britanski Guardian:PLENKOVIĆ JE PRVI EU VOĐA KOJI JE PODRŽAO RATNOG ZLOČINCA.

  • zlatko says:

   Hahaha. A Tudjmana i Izetbegovića kog su sve EU i SAD vodje listom podržale? Setimo se Kola, Genšera, Klintona, Blera... ma praktično sve zapadne vodje. To što ova dvojica i još mnogi drugi zločinci na hrvatskoj i muslimanskoj strani nisu osudjeni, imaju da zahvale upravo podršci ovih vodja, a ne svojoj nevinosti, pa čak razlog nije ni taj što nisu došli na red. Zaštitili su ih kao što i sad štite njihov lik i delo. Praljak im je zločinac i ni jedan drugi Hrvat? Sitan vezak. Jedna nit plave laži, a onda nit-dve crvene manipulacije, sve prošarano zelenim čvorićima prećutkivanja istine. I tako sve do danas.

   • Velika Metla says:

    Zlatko,to je onaj iskreni i iznad svega "pošteni"zapad! Mene ne mogu prevariti! Pre 27 godina,kao uostalom i danas,taj zapad je po svakom pitanju podržavao ove po kojima su tobože danas"opleli",a da su ih "opleli"još onda ne bi dolazilo do onakvog "rastanka" bratstva i jedinstva im ga!

 3. ilija says:

  ako se hrvati ne kazne za zlocin -95- godine sto su ubijali i mucili srbe u srp, krajini i procerali -600-000 srba sa svog imanja de su ziveli -600- godina a hrvata tad nije ni bilo nsu imali republiku ni drzavi srbi imaju pravo da povrate svoje kuce i zavicaj na isti nacin da urade sto su hrvati srbima uradili u dva rata

  • Pedja says:

   Tako je!

 4. goran says:

  Zapad je upravo preko Hrvata otkrio da je bio i ostao nacisticki. Hrvati su najveca provera Zapada. Oni rade ono sto im je naredjeno, a naredjeno im je da ostanu nacisti i da kolju Srbe. To se nece promeniti ni u sledecih 500 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *