АУСТРИЈСКИ ОДБОРНИК ОДУЧИО ДА СТАНЕ НА ПУТ УСТАШАМА: Хрвати су убијали Србе, само зато што су Срби!

AUSTRIJSKI ODBORNIK ODUČIO DA STANE NA PUT USTAŠAMA: Hrvati su ubijali Srbe, samo zato što su Srbi!

2 juna 2020

Odbornik Slobodarske partije Austrije (FPO) u Privrednoj komori Beča Ilija Tufegdžić ističe da je žalosno što FPO nije podržala inicijativu za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu.

Ja kao Srbin ne mogu da podržim taj stav, jer smatram da je bitno da se konačno stane na put veličanju NDH u kojoj su Srbi, Romi i Jevreji bili ubijani. FPO ne sme ostati nema prema zločinima prošlosti, a tako ni prema onima koji svake godine veličaju ustaštvo i NDH. Pošto u Austriji nisu dozvoljene nacističke manifestacije, niti se mogu održati komemoracije Adolfu Hitleru i njegovim koljačima, ne vidim zašto FPO ne bi podržala inicijativu da se zabrani održavanje komemoracije nacističkih satelita, kojima su ruke krvave koliko i onima koji su ubili više miliona Jevreja u koncentracionim logorima – naveo je Tufegdžić.On je podsetio da je u logorima NDH ubijeno na najmonstruozniji način više od 100.000 Srba, među kojima i puno dece, i to samo zato što su Srbi.

– Ne razumem kako rukovodstvo moje stranke ne spoznaje potrebu da se jednom zauvek zabrani veličanje ustaštva u Austriji, jedinoj zemlji, pored Hrvatske, koja se nije suočila sa svojom crnom prošlošću, gde je još moguće videti ustaške uniforme, čuti „za dom spremni“ i videti zastavu ustaške NDH – ocenio je on.

Tufegdžić je naglasio da je nepodržavanje inicijative loš signal prema Austrijancima srpskog porekla, ali i svim ljudima koji ne podržavaju nacističke ideje.

– Pozvao bih FPO da ponovo razmisli o svom stavu i na sednici Odbora za unutrašnja pitanja parlamenta glasa za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu. Skrivanje iza navodne zaštite ustavnog prava na okupljanje nije na mestu. Mislim da u demokratskim društvima treba da postoji sloboda okupljanja, ali ne i onih koji propagiraju endemokratske, već zločinačke vrednosti. Zabranom ustaške komemoracije nije suprotno slobodi okupljanja, jer se radi o onemogućavanju širenja one ideologije koja je svetu donela propast i smrt – kaže odbornik u 15. bečkom okrugu.

(vesti-online.com)

KOMENTARI7 komentara

 1. vanja says:

  Zbog cega FPO ne podrzava inicijativu zabrane Blajburske komemoracije : jer su i sami naslednici nacista. FPO je iskazivala simpatije prema Srbima sve dok su joj trebali njihovi glasovi, da bi se docepali vlasti. Zatim su prevarili Srbe (koje svako vara na ovom svetu) i glasali u korist ulaska tzv. drzave Kosova u Unesca, pod izgovorom da "vode austrijsku politiku" a ne srpsku.

 2. Kulak says:

  Srbe i turiste iz Srbije u hrvatskoj se svakodnevno premlaćuje,baca im se aute u more,pljačkaju i spaljuju stanovi i kuće,a sve češće i ubija.A kad je neko čuo da je u Srbiji premlaćen neki turist hrvatske nacionalnosti ili da mu je zapaljeno auto?To je ta esencijalna razlika između nas Srba i njih hrvata,dva kulturološki i psihološki najrazličitija naroda na svetu.

 3. Portopranco says:

  Srbi su veliki narod,historijski utemeljen,sa moćnom državotvornom tradicijom,a hrvati kvazinacija koju je sklepala katolička crkva.Ti hrvati su vječne sluge tuđinskih interesa,kvazinacija izmišljene povijesti,izmišljenih kraljeva i izmišljenih srednjevjekovnih država koje nisu postojale.Ti hrvati su nama Srbima ukrali i naš srpski jezik,štokavicu i ijekavicu kojom govorimo mi Srbi,pa ga proglasili hrvatskim jezikom.Vlastima u Zagrebu koje vladaju takvom od katoličke crkve sklepanom kvazinacijom i ne preostaje ništa drugo nego da budu pokrovitelji misa za poraženu ustašiju.

 4. Ivke says:

  Ovako se smanjuje bror zrtava.... zapamtitie da je minimum 700.000 srba pobijeno samo u Jasenovcu

  • Republika says:

   Pa tako je to kod nas kada mi vjerujemo svima i svima pomazemo dabi nas na kraju svrnuli za vijeka.Autrija?!Sve podrza po pitanju KiM,sve podrza po pitanju laznih optuzbi za ratne zlocine..Pilot koji je borbardovao KOLONE CIVILA U SRBSKOJ KRAJINI,NAKON KRLOVOCNOG POSTUPKA SLETIJO U AUSTRIJU!!!PROGLASEN JOS USTASKIM HEROJOM!!A MI SVOJE NIKO NE BRANIMO KADA SU NASI OTISLI U HAG AUTOBUSIMA ORGANIZOVANO?NIKADA..PA KAD SE MI MEDJUSOBNO NEVOLIMO NEPOSTUJEMO..ZATO SVI ISKORISTAVAJU TO!!!MISLIM DAJE KRAJNE VRIJEME DASE JEDNOM SRODIMO KAO JEDAN!!!!

 5. Karital says:

  Ne razumijem austrijance što balkance još drže na svom teritoriju.Slijedbenici Gavrila Principa bi da kroje politiku u Austriji.

 6. Penzioner says:

  Austrijski odbornik odlučio, ali ne i poslanici vladajućih stranaka (SNS i SPS) u Skupštini Srbije. Naime, za predlog Srpskog pokreta Dveri da Skupština Republike Srbije, na sednici održanoj 24.10.2017. godine, donese rezoluciju o genocidu u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od prisutnih 165 poslanika "Za" predlog je glasalo samo 15 opozicionih poslanika, dok niko iz dve vladajuće stranke nije glasao za predlog. Boško Obradović je objasnio da je u NDH ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. U logorima NDH ubijeno je 42.791 srpsko dete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece. Jedan od poslanika tobožnje opozicione stranke (nepresvučene u SNS) izjavio je "da mu ne pada na pamet da glasa za predlog Dveri". Toliko o patriotizmu onih koji Obradovića nazivaju "fašistom".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *