АУСТРИЈСКИ ПУКОВНИК ухапшен због шпијунаже

AUSTRIJSKI PUKOVNIK uhapšen zbog špijunaže

10 novembra 2018

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopštili su tužioci.

Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobegne, saopštio je portparol tužilaštva u Salcburu, prenosi AP.

Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije, objavio je bečki „Profil“.Nedeljnik navodi da je tako imao pristup poverljivim informacijama. Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne „prijateljske“ strane obaveštajne službe, a „Profil“ navodi da se radi najverovatnije o nemačkoj vojnoj službi MAD.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je „inkasirao“ 300.000 evra.

Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom „Jurij“, navodi „Profil“.

Naloge za svoj „dodatni posao“ dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktko, preko satelitske komunikacije, prosleđivao Rusima. Interesovanje Rusije za austrijsku vojsku bilo je veliko, saznala je kontraobaveštajna služba tokom istrage.

Oficir je trebalo da prikupi što više poverljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu. Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izveštaje o situaciji s migrantima u Austriji, a sastavljao je i detaljne profile mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile. Državno tužilaštvo je potvrdilo da se vodi istraga protiv ovog 70-ogodišnjaka, a austrijska vlada je osudila špijuniranje od strane Rusije.

Ambasador Rusije u Beču pozvan je u Minsitarstvo spoljnih poslova Austrije, gde mu je prenet stav zvaničnog Beča, koja osuđuje špijunažu neutralnih zemalja. Austrijske vlasti su ocenile da, ako se obistine informacije o špijunu, to može negativno uticati na odnose dve zemlje.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad says:

    koja DEČIJ ŠPIJUNSKA PRIČA.M A PUKOVNIK JE RAPORTIRAO RUSIMA SVAKA 2 SATA :)Simpatične su ove očigledne gluposti, dobar je to znak, jer budale i glupake je LAKO POBEDITI.

  2. Deda Micko says:

    Rusija se najvise plasi Austrije, zaro je spijunira 24 sata, pa ovo je bolje i od Nusica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *