АУСТРИЈСKИ ШАМАР ХРВАТИМА! Беч не жели да ДА ОТВОРИ ГРАНИЦУ СА ХРВАТСKОМ, то за туризам у „лијепој њиховој“ значи САМО ЈЕДНО!

AUSTRIJSKI ŠAMAR HRVATIMA! Beč ne želi da DA OTVORI GRANICU SA HRVATSKOM, to za turizam u „lijepoj njihovoj“ znači SAMO JEDNO!

28 maja 2020

Hrvatska, uz Italiju, Španiju, Grčku i Sloveniju nije na popisu zemalja prema kojima će sredinom juna Austrija otvoriti svoje granice, piše Jutarnji list.

Iz izjava austrijske vlade da će se svako otvaranje granica voditi uz “dobru koordinaciju” i “usko koordinirani pristup” može se iščitati da Austrijanci ne žele da rizikuju otvaranje prema zemljama koje, prema njihovom mišljenju, nemaju zadovoljavajuću epidemiološku situaciju. Budući da je u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, epidemiološka slika jedna od najboljih u Europi, opravdano je pitanje zašto Austrijanci oklevaju.Mere koje su trenutno na snazi, a koje bi ostale za Hrvatsku ako Austrijanci ostanu pri svome, ne zabranjuju ulazak u Austriju, ali ga značajno otežavaju. Tako će hipotetički turisti koji se vraćaju s letovanja iz Hrvatske na ulasku u Austriji morati da imaju negativan test na Kovid-19 koji nije stariji od četiri dana ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Sve to bi moglo biti dovoljno da obeshrabri Austrijance i ostale koji, odmah nakon Nemaca, drže najveći udeo u strukturi turista u Hrvatskoj. Lani su činili čak 10,6 posto.

Kako Jutarnji list doznaje, pozivajući se na dobro upućene izvore, popuštanje granica prema Hrvatskoj moglo bi da se realizuje, ali zbog pritiska evropske komisije.

“Preporuka komisije, koju je navela u svojim smernicama, je da se granice otvore za zemlje s povoljnom epidemiološkom situacijom, a poseban je uslov prema kojem to otvaranje granica ne sme biti diskriminatorno prema državama. Uvereni smo stoga da će Austrija sredinom juna ipak morati da otvori granice kako bi Austrijanci koji to žele mogli da odlaze na odmor i izvan zemlje”, rekao je taj izvor za Jutarnji list.

KOMENTARI3 komentara

  1. von Urok van der Evil says:

    KROmanjoncima ce bdp za ovu godinu pasti preko 20% upravo jer im je turizam sve sta imaju,od njega zive (jedva jer im traje pre kratko I dolaze trecerazredna klasa turista) I to ce biti uzrok bankrota KROmanjonije i egzodusa KROata kojih je sada jedva 3 mil.

  2. Slobodanka says:

    Epidemija korone nije završena u većim razvijenijim i mnogobrojnijim zemljama EU. Ako se Austrija otvori prema turističkim zemljama na jugu preko njene teritorije krenuće turisti iz Nemačke, Holandije, Švedske, i drugih zemalja prema Italiji i Hrvatskoj. To za Austrijance znači rizik da se opet poveća broj zaraženih. Inače austijski turisti naprave u Hrvatskoj oko 7 miliona dolazaka sa evidentiranim dolaskom 1,4 miliona turista iz Austrije. U odnosu na Hrvatsku po prijemu gostiju Crna Gora je oko 10 - 14 puta slabija, kako kad. Milo je stvarno lud što je naložio da se uhapsi vladika i sveštenstvo, što progoni SPC i pravi cirkus pred turističku sezonu, a turizam u Crnoj Gori predstavlja najvažniju delatnost. To znači da turisti koji su dosad dolazili u Crnu Goru vrlo lako mogu da se preliju u Hrvatsku. Da li su zato pustili Tompsona da peva i čestitali neovisnost gradjanima Montenegra, da bi lakše razbili dosad uobičajenu turističku posetu Crnoj Gori? Ne moraš da bacaš bombe i organizuješ terorističke napada da bi razjurio turiste i preraspodelio ih u druga područja.

  3. Rista says:

    Većina država sveta će otvoriti granice početkom Juna a ostale krajem Juna. Stiće austrijanci na Jadran, ne sekoirajte se. Tamo je najjeftinije a korona im pojela zalihe. Stiće i Mađari i Srbi iz žabokrečine srpskog naroda koja je prilično velika. I Srbi su osiromašili naglo, ali pare za hrvatsku i crnu goru nisu taknuli. To je psihološka nastranost koju danas na svetu imaju Srbi, Rusi i Kinezi. Slepci zaraženi sa novokuluturnim pArazitom zvanim korturizam. Srbi su već hronični jer su dobili parazita još za vreme tileta i samo ponekad se povlači, ali na kratko. Srbi uživaju da ih zarazuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *