АУСТРИЈСКИ СТРУЧЊАК ШОКИРАО: Србија има прилику да разбије НАТО! ЕВО КАКО

AUSTRIJSKI STRUČNJAK ŠOKIRAO: Srbija ima priliku da razbije NATO! EVO KAKO

15 decembra 2018

Različiti stavovi unutar NATO-a o formiranju vojske Kosova prilika je da se svetu pokaže da ova organizacija ne govori jednim glasom, smatra austrijski istoričar Hanes Hofbauer.

Kosovske bezbednosne snage (KBS) nastale su pod patronatom Sjedinjenih Država i NATO-a, a sada, kada kosovski Albanci imaju nameru da ih transformišu u vojsku Kosova, u Severnoatlantskoj alijansi postoji podela zbog tog pitanja, kaže jedan od najznačajnijih austrijskih intelektualaca, istoričar Hanes Hofbauer.Podela, prema njegovim rečima, postoji i u samoj američkoj administraciji.

„Jedni naginju ratnoj opciji, drugi su naklonjeni miroljubivijem rešenju. To se, na primer, može videti kada generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorava kosovske vlasti da ne formiraju vojsku, a sa druge strane, iz Velike Britanije i SAD kažu da formiranje vojske Kosova može da se nastavi jer su te dve zemlje navodno oslobodile Kosovo od Srbije i da je prirodno za Kosovo da ima svoju vojsku. To su dve pozicije unutar jedne organizacije i rekao bih da je to dobra prilika da se pokaže javnosti da NATO ne govori jednim glasom“, kaže austrijski stručnjak.

Hofbauer je evropskoj i srpskoj javnosti poznat po knjigama „Razaranje Jugoslavije“, „Prodor EU na istok“ i „Eksperiment Kosovo — povratak kolonijalizma“, u kojima kritikuje stavove i postupke Zapada prema narodima bivše Jugoslavije.

U knjizi „Eksperiment Kosovo — povratak kolonijalizma“, objavljenoj pre deset godina, Hofbauer obrazlaže tezu da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova fatalan udarac po svetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, čime je redefinisano međunarodno pravo.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. Deda Micko says:

  Rusi pisu i ruze mirisu.

 2. Miraš says:

  Formiranje Vojske Kosova ne može se gledati kao dogadjaj samo unutar i na 10.908 km2 na jugu Srbije, nego kao ugradjivanje trulog zuba u donjoj (južnoj) vilici Evrope tj. u jugoistočnoj i južnoj Evropi. Uvodjenje takse 100% ima za cilj ekonomsko odvajanje Kosova od Srbije i njegovo tešnje ekonomsko povezivanje sa Albanijom, mada trgovci znaju da izvoz srpskog šećera i žitarica i ostale robe može da se napraviti preko Makedonije i Crne Gore. Formiranje vojske Kosova i taksa 100% su smišljeni kao jačanje pregovaračkih pozicija Kosova da kroz dalje dogovaranje u Briselu postignu priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Sve to su koraci na putu za formiranje Velike Albanije, a formiranje Velike Albanije destabilizovalo bi u južnoj Evropi još Grčku, Makedoniju i Crnu Goru. KLJUČNO PITANJE JE DA LI JE EVROPI POTREBNA DESTABILIZACIJA JUŽNE EVROPE? nEMAČKA SE SMATRA GLAVNIM MOTOROM eu, ALI OPET JE POKAZALA DA UOPŠTE NEMA SMISLA ZA GEOPOLITIKU, A NI ZA PROKLAMOVANI MIR I STABILNOST KADA JE EU-ROPA U PITANJU. SAD SAMOUVERENO RADI NA PRAVLJENJU NOVOG ŽARIŠTA U EVROPI, A EU NA TO GLEDA ĆUTKE, SA ODOBRAVANJEM I UČESTVUJE U TOME. Ako su računali i računaju da formiranjem još jednog žarišta u jugoistočnoj Evropi još više će opteretiti Rusiju, grdno su se prevarili. Balkan je važna južna kapija baš te EU-rope te saučestvovanje i/ ili vazalno držanje vodećih EU-ropskih država u ovom projektu ima potencijal da se toj istoj EU-ropi vrati kao veoma štetan bumerang. To odsecanje dela teritorije Srbije istovremeno je i sakaćenje juga Evrope, a time i Evrope u celiini. Nemačka na severu Evrope uopšte ne shvata da sakaćenje Srbije u kom je dosad oduševljeno učestvovala biće i sakaćenje EU-rope koju bi ona da predvodi. Zatim visoka predstavnica EU i to za bezbednost i spoljnu politiku tokom briselskog dogovaranja vukla je veoma pristrasne poteze u korist tkzv. Kosova ne vodeći računa o toj evropskoj bezbednosti. Očigledno je da EU politička elita je skup najglupljih mogućih Europljana. Očigledno je i da austrijski istoričar Hofbauer ne spada u takve, a dalje promene u Evropi najverovatnije će pokazati da ima više Europljana poput njega. Medjutim mi ne možemo samo čekati da se ovakva EU-ropa osvesti i otrezni, za nas je prilično rizično da smo dežurno zamorče na kom ne samo SAD nego i Europljani vrše sulude eksperimente.

 3. Miraš says:

  NATO ima velike vojne troškovi blizu 1000 milijardi godišenje od kojih 750 milijardi plaća SAD, ali nemaju odgovor na ruske rakete "kindžal" i na ostalo napredno rusko vojno naoružanje. Dakle pravljenje novog žarišta ovde kod nas i ujedno u Evropi je njihov očajnički pokušaj da sačuvaju svoju dominaciju. Samo ni silni potrošeni novci im više ne pomažu, a SAD-u koji najviše finasira NATO preti dedolarizacija. To znači da ni SAD neće još dugo moći da finansira NATO. Toga treba da budemo svesni i da više ne nasedamo na njihove pretnje, zastrašivanja i ucene. ... Već dve decenije u eufilskom zanosu krajnje ponizno se klanjamo toj Evropi. Kada se pogleda unazad jasno je da od oslobodjenja od osmanskog ropstva, dakle od 1912. godine mi živimo u dugoj fazi evropeizma i da li je neko napravio bilans koliko nas sveukupno košta više nego stogodišnja zaraza evropskim socijalnim i kulturnim formama i njihovim vrednostima? Ostavimo se tih naših glupih i štetnih zanosa jer EU-ropa nije sposobna ni da o sebi vodi računa. Strategija o nacionalnoj bezbednosti SAD iz 2002 godine govori da su na prvom mestu Bliski istok i Evroazija (najpre Srednja i Južna Azija, a zatim i Kina), a da je Evropa tek na trećem mestu. Evropa ulazi u mračni period i u isto vreme neće da vidi koliki joj Damoklov mač visi iznad glave. U praksi vidimo da V.Britanija izlazi iz tako omalovažene Evrope i da Evropa postaje špaiz za suvišno stanovništvo iz Azije i Afrike. Nije reč o samo nekoliko miliona migranata, ni o planu doseljavanja samo 59 miliona nego o 250 miliona novih stanovnika. Evropa je upala u takvu klopku i dosad pokazala je da nije sposobna da se isčupa iz atlantističkog zagrljaja jačeg brata. Vreme je za odljubljivanje jer Evropa ulazi u mračni period.

  • Deda Micko says:

   Miras, ne kapiras da Evropa ne postoji, postoji samo krupni kapital iza kojeg stoje Vladari iz senke i sirotinja sa druge strane. U Evropu ce pristici desetine miliona imigranata, tako da sve popularne politicke price padaju u vodu. Preko tih imigranata Vladari iz senke ce kontrolisati vlade pojedinih zemalja jer one nece moci same da se izbore sa novonastalim problemima. Sema je uvek ista: razbijem ti prozor kamenom sa ulice, a onda ti udjem u stan da ga popravim. I dok to radim, izbacim vlasnika stana napolje.

 4. Monster haubica says:

  Kakav problem imaju srbijanski političari sa vojskom susjedne države koja im ne prijeti, dapače tek je u povojima? Preočito je ama baš svima , da jedino srbija i srbijanska vojska otvoreno prijeti Kosovarima . Mislim , pazi komedije , ono - naj bijednija policijska i poluvojna formacija u Europi ,a možda i u svijetu , Kužiš ti to "" ugrožava"" srbiju. Pa srbijanci ...., opčenito , kako vas nije sram uopče kukati , cviljeti i plakati , što vas eto ""ugrožava takva sila"". Kaj misliš .., ""teško"" rasphičkati nepostoječu ""Kosovsku vojsku"". Ne zaboravite ,,,,vi ste navikli napadati narode koji nemaju vojsku ali ni tada niste pobjeđivali. To sve govori o vama . pa ne bi nimalo čudilo da vas najuri i ta ""vojna"" bijeda s Kosova.

  • Milica says:

   Obnovi zemljopis gde se nalazi Beč i Brisel. "Srbijansko" i "srbijanski" svuda vidiš, slično kao alkoholičar u fazi demencije. Idi po terapiju, ako već nije kasno. Hanes Holfbauer je AUSTRIJANAC, nije iz Srbije i nije političar iz Srbije. U centru njegove pažnje je NATO; Jens Stoltenberg izneo je da stav alijanse da taj potez (formiranje vojske Kosova) dolazi u pogrešno vreme i da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse. Važno je i ovo da iz EU Saveta, visoka predstavnica Federika Mogerini 1) ponovila je stav EU da kosovske tarife „nisu dobar potez i da blokiraju dijalog“. 2) o transofrmaciji Kosovskih bezbednosnih snaga ponovila je EU stav da „takav potez nije dobrodošao niti je konstruktivan“.

  • Deda Micko says:

   Hajde, ne lupetaj, zar ne znas da je Kosovo okupirano od Amerike, da vojsku Kosova formiraju Amerikanci, isti oni koji su i Vama odradili "Oluju". Bez uplitanja Amera, svi biste vi iz bivse Juge dobili sta vam sleduje.

  • Medic R says:

   Nebrinemo mi za nas nego za Srbe na Kosmetu, ti pricas o nasim napadima na nenaoruzane, nismo mi imali Jasenovac i Jadovno na dusi nego vi jadnici

 5. Bukson says:

  Ovi mediji samo lazu i zabludjuju narod.Ovakve izjave mogu samo stetiti Srbiji i stvarati se samo veci neprijatelji i reakcija NATO I EU prema Srbiji.Ovi mediji prave Srbiju neprijatelja NATU.A nebi se trebali igrati Vatrom jer premali smo mi i preslabi za tako nesto.A kad ovako ovi mediji a i informer idr rezimski mediji pisu ovako nesto nije dobro.A gdje ima dima ima i vatre.U ovakvim kos i lazima ima i tekako dima.Sve ove izjave se citaju i analiziraju u svim Ambasadama i onda salju u centrale svoji zemalja.A sta im salju pa to da smo neprijatelji EU i Nato.A kako onda hocemo da imamo dobre odnose sa njima i da nedobijemo opet po pic...i.Zar nam nije dosta.

  • Velika Metla says:

   Bukson,ko od straha mre,po glavi mu prde! A ti to očigledno voliš! Ti bi,možda se varam,i sramno živeo radije,nego dostojanstveno! Naravno,to je tvoj izbor! Moj nije!

  • Milica says:

   Ovo je austrijska vest, a i najveće neznalice znaju da Austrija nije deo Srbije, nego deo Evrope. Ali tvoj stav je ama baš nikakav - za svaki slučaj da mi budemo duboko uvučeni u dupe okupatpra i da odatle ne provirujemo.

  • Monster haubica says:

   Pročitajte i dobro razmislite o tome kaj vam je ovaj gore srbijanac (bukson) napisao....

   • Dani says:

    Ti si kukavica(tipicno za 'rvata i brata mu siptara),kao i ovaj gore,zato tako razmisljate.Izaberite hocete li ziveti kao mis ili kao lav...razlika je ogromna!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *