АУСТРИЈСКИ СТРУЧЊАК ЗА БАЛКАН ТВРДИ: „Све је ово једна велика игра Русије и Србије!“

AUSTRIJSKI STRUČNJAK ZA BALKAN TVRDI: „Sve je ovo jedna velika igra Rusije i Srbije!“

14 decembra 2016

625658_untitled1_f-4r

Florijan Biber, ekspert za Balkan sa Univerziteta u Gracu, analizirao je zašto je Srbija jako važna Rusiji, čiji je šef diplomatije, Sergej Lavrov u dvodnevnoj poseti Beogradu. On je za Radio Slobodna Evropa rekao da Srbija, kao i druge balkanske zemlje, Rusiju interesuje u okviru pokušaja da se naruše njihove evroatlantske integracije i da se stvore problemi za EU i NATO.

– Sa sve većim slabljenjem obe organizacije u regionu, porasla je i sposobnost Rusije da sebi obezbedi uticaj i da postane vidljivija. Rusija je takođe aktivna i u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, ali naravno, Srbija je tu najvažnija zbog geografskog položaja i veličine – smatra Biber.

Ne treba precenjivati važnost Srbije

– Značaj ruske uloge je većim delom baziran na uspešnoj glumi Rusije i onih koji posvuda vide rusku konspiraciju. Obe strane, i Rusija i njeni kritičari, imaju koristi od preuveličavanja ruskog učešća na Balkanu. Za Srbiju, a pogotovo za trenutnu Vladu, Rusija je korisna iz dva razloga. Prvo, može da umiri nacionalističke kritičare (kao što je Šešelj) održavanjem dobrih veza. Drugo, konstantnom pričom o ruskom uticaju, Evropskoj uniji se može prodati po višoj ceni. Ja bih zbog toga rekao da gledamo partiju pokera sa velikim ulozima, u kojoj Srbija blefira sa ruskim vezama koje su manje suštinske nego što izgledaju, dok Rusija blefira sa jakim uticajem – naglasio je Biber.

Uticaj Trampa

On navodi da se sa izborom Trampa može očekivati slabljenje američkog angažmana u regionu kao i slabija podrška EU, što, ističe, opet ide na ruku ruskom učešću.

– Ne mislim da je izvestan jak savez ili saradnja između Rusije i Srbije ili neke druge zemlje, ali što se udaljenijom čine evropske integracije to će sve više vlade u regionu gledati prema drugim silama kako bi u strateškim igrama pojačale svoju korist. Vlade i Srbije i Crne Gore su bile uspešne u igranju na rusku pretnju kao način jačanja sopstvene pozicije u odnosu na Zapad, a prigušile su i kritiku svojih demokratskih nedostataka. Nažalost, bojim se da će ovaj trend samo jačati – zaključio je Biber.

(Vesti-online)

KOMENTARI8 komentara

 1. Vesko says:

  Tacno. I zato se treba otarisiti glumaca u Srbiji sto pre i dovesti ljude koji ce uspostaviti sustinske odnose sa Rusijom.

 2. kuka says:

  Fino. Onda dignite ruke od Srbije da ne manipuliše sa vašim tako osetljivim. Ovo obrazloženje će proći i kod najžešćih zagovornika proširenja EU i NATO. Niko ne voli da neki žgolja pravi od njega budalu. A za nas ne brinite. Kako nam bude.

 3. vlada says:

  Gosn Biber je totalno promasio,u pitanju je jos veca igra nego sto on misli!

 4. pravda says:

  EU + NATO=Fasisticka organizacija

 5. Garavi Srbin says:

  „Sve je ovo jedna velika igra Rusije i Srbije!“ Da, a dosta ste i vi Vatikanci igrali ! Sad je drugo poluvreme ...

 6. M says:

  Nije jos pocelo ni prvo poluvrijeme.To je tek dio uvertire.

 7. Miroslav says:

  Aerodromi Batajnica, Sombor i Nis bice Ruski, samo polako, videcete, na njima ce biti instalirano najmodernije naoruzanje, to ce biti pocetak raspada Evrope

 8. nenadDX says:

  Herrn Biber,tut mich sea leid,aber ostereich ist ist keine Nato mitklid,was haben zu sagen idioten test. Schemen sih niks, haben sie gesich, schvarz ,Idiot.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *