AUSTRIJSKI VOJNI STRATEG: Nemoguće je dokazati rusko vojno prisustvo u Ukrajini

AUSTRIJSKI VOJNI STRATEG: Nemoguće je dokazati rusko vojno prisustvo u Ukrajini

30 avgusta 2014

v2-Ukraine-May-6Austrijski vojni strateg, brigadir Valter Fajhtinger, smatra da je teško dokazati prisustvo ruskih trupa na istoku Ukrajine.

On je ukazao da nedostaju oznake zemlje na uniformama i ratnoj opremi i da je zbog toga nemoguće potvrditi učešće ruske vojske.

“Jedini koji bi to mogli su posmatrači OEBS na terenu, koji, međutim, imaju veoma ograničen krug kretanja“, objasnio je Fajhtinger.

Prema njegovim rečima, fenomen da za pojedine jedinice ne može da se odredi kome pripadaju poznat je još iz ratova na Balkanu.Fajhtinger ističe da je upadljivo da su „seperatisti“ pojačani, posle uspeha ukrajinskih snaga proteklih nedelja.

O ciljevima ruskog predsednika Vladimira Putina, kako je naglasio, može samo da se spekuliše. Fajhtinger podvlači da vojno rešenje konflikta ne može biti, a da ka cilju vode samo sankcije, ali da je potrebno vreme za njihovo delovanje.

Istovremeno je naveo da nije izgubio nadu u miroljubivo rešenje, ali da je pitanje koliko će to trajati. Fajhtinger se osvrnuo i na aktivnosti terorističke organizacije Islamska država i njeno napredovanje u Iraku i Siriji, izrazivši strepnju da bi džihadisti možda više godina mogli da zadrže određene teritorije.

“Ne može se očekivati da će kurdski Peršmerga i iračka vojska u dogledno vreme imati veće uspehe protiv ID. Vazdušni napadi SAD protiv IS mogu se dalje proširiti, ali se konflikt ne može spolja rešiti“, zaključio je Fajhtinger.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *