АУШВИЦ У СЕНЦИ СКАНДАЛА: Пољаци увредили Русе око ослобађања казамата

AUŠVIC U SENCI SKANDALA: Poljaci uvredili Ruse oko oslobađanja kazamata

26 januara 2015

Russia PolandSvađa oko obeležavanja 70 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic dobila je nastavak. Posle Putinovog odbijanja da dođe na memorijalni skup, jer iz Varšave nije dobio zvanični poziv, poljski ministar spoljnih poslova Gžegož Shetina (na slici) još više je zakomplikovao situaciju rekavši na Poljskom radiju da „su Aušvic oslobodili Ukrajinci, budući da su operaciju provodili vojnici Prvog ukrajinskog fronta.“

Izjava je izazvala veliko ogorčenje u Moskvi, pa su ruske diplomate održale prave lekcije iz istorije na temu ko je i kako oslobađao Osvencim, koji su Nemci zvali Aušvic. Sa Smoljenskog skvera u Moskvi, gde se nalazi MIP Rusije, poljskom ministru je poručeno da prestane sa antiruskom histerijom i počne da uvažava one koji nisu žalili svoje živote da bi oslobodili Evropu.

Odmah je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, nazvavši Shetinovu ocenu cinizmom. U Moskvi su podsetili da je u Crvenoj armiji bilo pripadnika više od sto naroda. Posle toga stalni ruski predstavnik u SB OUN Vitalij Čurkin održao je u Njujorku pravi čas istorije na sednici Saveta bezbednosti, posvećenoj međunarodnom Danu sećanja na žrtve Holokausta.

Ruske diplomate su insistirale da se njihove poljske kolege ne podsmevaju istoriji i ne „igraju na nacionalistička osećanja u kontekstu oslobađanja Osvencima“. U tom svojevrsnom času istorije poljskom ministru i njegovim istomišljenicima je objašnjeno da se do novembra 1943. godine, Prvi ukrajinski front zvao Brjanjski front. Autor desetak knjiga o Ukrajini, bivši oficir KGB, a sada politikolog Georgij Sanikov kaže da izjava poljskog ministra nije slučajna greška. Sanikov ističe da je ministar, „da je hteo, mogao da pročita kako je oslobađan Osvencim“.

Da bi se situacija smirila reagovala je Katažina Pelčinska Nalenč, ambasadorka Poljske u Moskvi koja je pozvala da se izbegnu „nepotrebni emocionalni sporovi“ oko izjave ministra Shetine.

– U Poljskoj pamte da su logor „Aušvic-Birkenau“ u Osvencimu, 27. januara 1945. godine, oslobodili predstavnici mnogih naroda i da su u redovima Prvog ukrajinskog fronta Crvene armije bili Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Jevreji kao i predstavnici drugih naroda uključujući i Poljake – rekla je ambasadorka.

Ona je naglasila da je Poljska „daleko od političkih igara oko Osvencima“. Da je poljski ministar spoljnih poslova odgovorio novinarima na pitanje ko je oslobodio Aušvic, kao što je to učinila njihova ambasadorka u Moskvi, ne bi ni došlo do neprijatne i žučne polemike…

Poljaci i Ukrajinci su kroz istoriju imali periode komplikovanih i teških odnosa kao što su Poljaci imali sukobe sa Rusima. Posebno su bila velika krvoprolića, čak i masovna ubijanja dece u sukobima Poljaka i Ukrajinaca u toku Drugog svetskog rata. U sadašnjem periodu Varšava i Kijev su odlučili da se ne sećaju krvave istorije, nego da zajedno deluju u propagandnom ratu protiv Moskve.

MILIONI MRTVIH OPOMINJU

Svetski mediji pišu da se procene broja ubijenih u Aušvicu kreću od oko milion i po do više od 3,5 miliona, što je podatak koji se najčešće sreće u različitim enciklopedijama. Službeno se pominje oko 2,5 miliona mrtvih. Logor Aušvic je 1947. na osnovu odluke poljskog parlamenta stekao status državnog muzeja i jedino je takvo mesto koje se našlo na spisku svetske baštine Uneska. Sutra, 27. januara, biće obeleženo 70 godina otkako je Crvena armija oslobodila nacistički logor smrti Aušvic, simbol zločina u Drugom svetskom ratu i masovnog stradanja ljudi, od kojih su većina bili Jevreji. Istog datuma, obeležava se i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Nikola says:

  Pa kako stvari stoje,izgleda da ce ga Rusi ponovo osloboditi

 2. s@Ša says:

  Lijepo narod kaže ,,kakva ti je prošlost takva ti je i budućnost" nadam se da su bar Rusi (ako mi nismo) naučili lekciju iz svojih grešaka i da će ubuduće paziti samo na svoje interese,ova evropska govna treba odjebati od sebe i prekinuti sve odnose sa njima,sa Ukrajinom moraju pod hitno završiti uzeti ono na šta polažu istorijska prava a onaj mali dio zapadne Ukrajine naseljen najgorim šljamom i ološem prepustiti zapadu pa nek se oni usreće sa njima,sve dok Rusija popušta a Putin konačno ne skine cipelu i njom udari od sto i kaže :dosta je,oni će to koristiti kao Rusku slabost!

 3. Mare says:

  Ruse ne treba da iznenadjuje ovakav napad i negiranje istorije. Pa stotine dokumentaraca je snimljeno gde se navodi kako je presudna bitka WWII bila u Ardenima. Smejurija, ali je tako. Mnogo puta cujemo gde se zauzimanje Berlina navodi kao nepotrebno i da je bilo dovoljno samo izbiti na granice Nemacke. Medjutim tepih bombardovanje Berlina se opravda kao potrebno, a zanemaruje se cinjenica da Nemci tada nisu imali vise avijaciju, Rusi su bili gotovo u Berlinu. Ma rade goveda falsifikat istorije kako stignu.

 4. milan says:

  Jeste da je to sve za dnevno-političku upotrebu,ali premnogo je to ne isfasifikovano, vec je to degutantno neetičko zapadnjačko preseravanje. Jadno i besmisleno! Pljuvanje po uspomeni na ratnike Sovjete, koji su oslobadjali, ako su je oslobadjali, Evropu i Poljsku od fašista!? Možda je tu ta greška,! na kraju su Sovjeti možda trebali pomoci fašistima da ih potamane do kraja.

 5. Neša says:

  Naravno! A u Normandiju se nisu iskrcali ameri, već tipovi iz oklahome, ilinoisa i ajove!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *