АУШВИЦ У СЕНЦИ СКАНДАЛА: Пољаци увредили Русе око ослобађања казамата

АУШВИЦ У СЕНЦИ СКАНДАЛА: Пољаци увредили Русе око ослобађања казамата

26 јануара 2015

Russia PolandСвађа око обележавања 70 година од ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц добила је наставак. После Путиновог одбијања да дође на меморијални скуп, јер из Варшаве није добио званични позив, пољски министар спољних послова Гжегож Схетина (на слици) још више је закомпликовао ситуацију рекавши на Пољском радију да „су Аушвиц ослободили Украјинци, будући да су операцију проводили војници Првог украјинског фронта.“

Изјава је изазвала велико огорчење у Москви, па су руске дипломате одржале праве лекције из историје на тему ко је и како ослобађао Освенцим, који су Немци звали Аушвиц. Са Смољенског сквера у Москви, где се налази МИП Русије, пољском министру је поручено да престане са антируском хистеријом и почне да уважава оне који нису жалили своје животе да би ослободили Европу.

Одмах је реаговало Министарство спољних послова Руске Федерације, назвавши Схетинову оцену цинизмом. У Москви су подсетили да је у Црвеној армији било припадника више од сто народа. После тога стални руски представник у СБ ОУН Виталиј Чуркин одржао је у Њујорку прави час историје на седници Савета безбедности, посвећеној међународном Дану сећања на жртве Холокауста.

Руске дипломате су инсистирале да се њихове пољске колеге не подсмевају историји и не „играју на националистичка осећања у контексту ослобађања Освенцима“. У том својеврсном часу историје пољском министру и његовим истомишљеницима је објашњено да се до новембра 1943. године, Први украјински фронт звао Брјањски фронт. Аутор десетак књига о Украјини, бивши официр КГБ, а сада политиколог Георгиј Саников каже да изјава пољског министра није случајна грешка. Саников истиче да је министар, „да је хтео, могао да прочита како је ослобађан Освенцим“.

Да би се ситуација смирила реаговала је Катажина Пелчинска Наленч, амбасадорка Пољске у Москви која је позвала да се избегну „непотребни емоционални спорови“ око изјаве министра Схетине.

– У Пољској памте да су логор „Аушвиц-Биркенау“ у Освенциму, 27. јануара 1945. године, ослободили представници многих народа и да су у редовима Првог украјинског фронта Црвене армије били Руси, Украјинци, Белоруси, Јевреји као и представници других народа укључујући и Пољаке – рекла је амбасадорка.

Она је нагласила да је Пољска „далеко од политичких игара око Освенцима“. Да је пољски министар спољних послова одговорио новинарима на питање ко је ослободио Аушвиц, као што је то учинила њихова амбасадорка у Москви, не би ни дошло до непријатне и жучне полемике…

Пољаци и Украјинци су кроз историју имали периоде компликованих и тешких односа као што су Пољаци имали сукобе са Русима. Посебно су била велика крвопролића, чак и масовна убијања деце у сукобима Пољака и Украјинаца у току Другог светског рата. У садашњем периоду Варшава и Кијев су одлучили да се не сећају крваве историје, него да заједно делују у пропагандном рату против Москве.

МИЛИОНИ МРТВИХ ОПОМИЊУ

Светски медији пишу да се процене броја убијених у Аушвицу крећу од око милион и по до више од 3,5 милиона, што је податак који се најчешће среће у различитим енциклопедијама. Службено се помиње око 2,5 милиона мртвих. Логор Аушвиц је 1947. на основу одлуке пољског парламента стекао статус државног музеја и једино је такво место које се нашло на списку светске баштине Унеска. Сутра, 27. јануара, биће обележено 70 година откако је Црвена армија ослободила нацистички логор смрти Аушвиц, симбол злочина у Другом светском рату и масовног страдања људи, од којих су већина били Јевреји. Истог датума, обележава се и Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

(Вечерње новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. Nikola says:

  Pa kako stvari stoje,izgleda da ce ga Rusi ponovo osloboditi

 2. s@Ša says:

  Lijepo narod kaže ,,kakva ti je prošlost takva ti je i budućnost" nadam se da su bar Rusi (ako mi nismo) naučili lekciju iz svojih grešaka i da će ubuduće paziti samo na svoje interese,ova evropska govna treba odjebati od sebe i prekinuti sve odnose sa njima,sa Ukrajinom moraju pod hitno završiti uzeti ono na šta polažu istorijska prava a onaj mali dio zapadne Ukrajine naseljen najgorim šljamom i ološem prepustiti zapadu pa nek se oni usreće sa njima,sve dok Rusija popušta a Putin konačno ne skine cipelu i njom udari od sto i kaže :dosta je,oni će to koristiti kao Rusku slabost!

 3. Mare says:

  Ruse ne treba da iznenadjuje ovakav napad i negiranje istorije. Pa stotine dokumentaraca je snimljeno gde se navodi kako je presudna bitka WWII bila u Ardenima. Smejurija, ali je tako. Mnogo puta cujemo gde se zauzimanje Berlina navodi kao nepotrebno i da je bilo dovoljno samo izbiti na granice Nemacke. Medjutim tepih bombardovanje Berlina se opravda kao potrebno, a zanemaruje se cinjenica da Nemci tada nisu imali vise avijaciju, Rusi su bili gotovo u Berlinu. Ma rade goveda falsifikat istorije kako stignu.

 4. milan says:

  Jeste da je to sve za dnevno-političku upotrebu,ali premnogo je to ne isfasifikovano, vec je to degutantno neetičko zapadnjačko preseravanje. Jadno i besmisleno! Pljuvanje po uspomeni na ratnike Sovjete, koji su oslobadjali, ako su je oslobadjali, Evropu i Poljsku od fašista!? Možda je tu ta greška,! na kraju su Sovjeti možda trebali pomoci fašistima da ih potamane do kraja.

 5. Neša says:

  Naravno! A u Normandiju se nisu iskrcali ameri, već tipovi iz oklahome, ilinoisa i ajove!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u