АУТОГРАМ ОД КРИСТИЈАНА ГОЛУБОВИЋА

AUTOGRAM OD KRISTIJANA GOLUBOVIĆA

10 maja 2023

Napomena redakcije: Tekst je prvi put objavljen u dnevnom listu Politika u martu 2016. godine

Srbiju je ovih dana ponovo preplavio talas vesti o brutalnim nasilnim ubistvima koja se dešavaju u porodici, na ulici, između vršnjaka. No mi smo toliko otupeli i toliko zatrpani nasiljem i ludilima različitog tipa da sve to prođe i zaboravi se posle samo nekoliko dana. A monstruozni slučajevi se smenjuju kao na traci. Najgore je što tolika brutalna ubistva više nisu neka posebna tema kojom bi društvo, političari, institucije ili mediji trebalo da se bave. Retki su čak i mediji koji su odreagovali na ovaj poslednji talas i potražili mišljenje stručnjaka, probali da makar ukažu na to da se nalazimo na vrlo opasnom putu.

Još jedan dokaz našeg opšteg otupljivanja i navikavanja na nenormalnost kao na uobičajeni i prihvaćeni okvir društvenog života jeste činjenica da su utihnuli i poslednji glasovi koji su apelovali na suzbijanje, ako ne i ukidanje rijaliti programa. „Farma” i „Parovi” postali su regularni deo života prosečnog srpskog gledaoca, a doskoro je tu bio i „Veliki brat”. Dok su Antenine televizije prešle na rijalitije muzičkog tipa, Hepi ne prestaje da emituje „Parove”, zbog čega je prema nekim tvrdnjama navodno Mitrović prinuđen da odgovara gotovo neprestanim emitovanjem „Farme” jer su to programi koji beleže najveću gledanost.Šta su ovi programi? U pitanju su forme koje promovišu najprimitivnije, nagonske vrste ponašanja i po pravilu se baziraju na prikazivanju verbalnog i fizičkog nasilja, s jedne strane, i seksa različitih vrsta, sa druge. No za ovakve laboratorijske programe bazirane na postulatima eksperimentalne psihologije važi klasično pravilo da se granice stalno moraju pomerati, i to sve većom brzinom. Kada su ovakvi programi počinjali, veliki događaj je bio prikazivanje prvog nagoveštaja seksualnog odnosa. Samo nekoliko godina kasnije seksualni odnos se prikazuje već prve ili druge večeri emitovanja. Zatim sledi omogućavanje gledaocima da od toga vide sve više, pa se uvode menjanja partnera, homoseksualni odnosi, nagoveštaji grupnog seksa itd. Nasilje takođe mora da eskalira, pa osim pravila da se unose litri alkohola, uvrede svih vrsta moraju da budu sve gore, a tuče, premlaćivanja pa čak i puštanje krvi postali su takođe očekivani sadržaj programa.

Osim propalih estradnih zvezda željnih pažnje ili podizanja svoje atraktivnosti, koju posle pokušavaju da naplate većom cenom za svoje nastupe, i očigledno bolesnih ljudi, sada osnovu programa čine takozvane starlete, što je eufemizam za prostitutke kojima televizije očigledno plaćaju za seks pred kamerama, a time one takođe podižu svoju tržišnu cenu za obavljanje najstarijeg zanata, kad izađu napolje. Vrhunac je naravno dovođenje kriminalaca, pa smo se tako vratili na to da se kao modeli i idoli za decu nude kriminalci i prostitutke. Nedavno smo imali priliku da na naslovnoj strani jednog dnevnika vidimo decu iz osnovne škole kako uzimaju autogram od Kristijana. Narečeni je, naravno, svoj boravak na „Farmi” koristio da mitologizuje svoje kriminalne aktivnosti.

Ne smemo zaboraviti ni ulogu političara. Ne tako davno značajan regionalni političar Nenad Čanak je učestvovao u „Velikom bratu” da bi nakon toga nasilje preneo i u stvarni život kada je brutalno pretukao čoveka, zbog čega mu se i dalje sudi. Vojislav Šešelj gostovanjem u ovakvim programima pokušava da povrati „popularnost“.

Brutalnost, primitivizam i nasilje ovih programa ne može da se ne prenese na ulicu. Onaj ko omogućava ovaj neprestani mentalni zločin, direktno proizvodi i preliva nasilje, bolest i zlo u društvo. Najgore od svega jeste to što je sve to protivzakonito. Dovoljno je pogledati Zakon o radio-difuziji, odnosno njegov član 19 koji govori o zaštiti maloletnika i član 68 koji propisuje opšte obaveze emitera u odnosu na programske sadržaje. Tu je propisano da emiteri moraju da emituju sadržaje koji doprinose podizanju opšteg kulturnog i saznajnog nivoa građana (tačka 4), kao i da ne emituju program čiji sadržaji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine, ili da ne emituju program koji podržava i ističe nasilje… i druge oblike kriminalnog ponašanja (tačka 5 i 6). Uz to, postoji i Kodeks o ponašanju emitera na osnovu koga bi takođe bilo lako ukinuti ovakve programe ili ih za početak prebaciti da se emituju posle ponoći.

No i REM kao i najveći broj institucija u ovoj zemlji već godinama ne radi svoj posao i ne primenjuje zakon. Kome još da padne na pamet da opominje Peconija Rankovića i Željka Mitrovića, ili Pinku i Hepiju da uzima dozvole, kad se zna koliko su ti ljudi moćni i uticajni u ovoj zemlji? A rijaliti programi su im najveći izvor prihoda…

Žrtve takve konstelacije odnosa u kojoj oni zarađuju šireći bolest i nasilje, a institucije ne rade svoj posao, jesmo svi mi. A posebno naša deca…

(Politika/Iskra)

KOMENTARI4 komentara

 1. Hector says:

  TV je široko otvorila vrata kriminalcima još početkom 90-ih na TV Politika. Tada je novinar Duge, Vanja Bulić (Gl-od-ur, M.Marić), započeo sa prvom medijskom promocijom kriminalaca u Srbiji. Dosta dugo ta televizija je imala gledanost samo u Beogradu i okolini, koliko je mogla da pokrije repetitorima sa zgrade Politike, vodotornja u Košutnjaku i kasnije, Avale. Bulić je objašnjavao da je njegova namera da prikaže stvarni život kriminalaca, sve njegove ružne strane. U stvarnosti mu je to samo donekle uspevalo, ali je ovakva pionirska medijska samopromocija egomanijačnih kriminalaca, u ratnom okruženju Srbije i sa siromašenjem društva, u stvari bila kontraproduktivna. Naročito za plodno tle koje je tada bilo naše društvo, prokleto po onoj "dabogda imao pa nemao". Poznati kriminalci su iskoristili svoju medijsku promociju na način koji je njima odgovarao, a ne na neki "edukativan" način po mlade ljude (pre svega), kako je to Bulić "naivno" planirao. Ovo o naivnosti autora pod navodnicima, jer su novinari u SFRJ, iz koje je Bulićeva generacija novinara, bili po zakonu "društveno politički radnici" tj. zakonski obavezni da kao novinari budu zavisni od Saveza komunista i DB-a, dakle da rade po uputstvima i ograničenjima nametnutim od Partije i Službe. S obzirom na dužinu trajanja tog serijala i na zavisnost programske politike TV Politika od državnih struktura, jasno je da je ova neuspešna medijska kampanja Bulića i TV Politika "protiv" eksplozije kriminala 90-ih, bila aminovana od ovih struktura, inače te emisije ne bi bilo nikada, ili bi serijal prekinuli bez objašnjenja. Slatkorečivi Bulić je najveću popularnost za novinara, a to je rad na televiziji, održao i emisijama serijala ZAM i mnogim drugim pojavljivanjima u svojstvu autora ili gosta, na druge teme. Ali, zaboravilo se da je PRVI promoter domaćih kriminalaca na najjačem tadašnjem mediju, televiziji, bio baš blagoglagoljivi Vanja Bulić. Da se ne zaboravi.

  • Hector says:

   Serijal se zvao "Crni biseri". Zaboravih da navedem ime prvorođenog TV "čeda" Vanje Bulića.

 2. Petrovgrad says:

  Kakva moć, koga lažemo. Ne stoji iza njih niko. Nego lepo svi dobijaju svoj deo kolača i ćute, a kao bajagi nesmemo da ih diramo, oni su moćni, bla,bla.bla. Ovi koji treba da ih pozovu na odgovornost su moćni i njih niko nesme da dira, jer ih je politika postavila. Vrh vlasti nesme da se zameri, ovima ispod sebe i da ih pozove na odgovornost. Pitam jednog lokalnog moćnika od kuda mu tolika vlast. On mi odgovara Ja sam je sam za sebe prigrabio i izborio. Mene nesme niko da pozove, jer ako progovorim srušiću vrh stranke. Mi smo njih doveli na vlast, a oni nas postavili na ova mesta. To je sistem spojenih sudova. Od 2112 nijedan službenik bilo koje poluge vlasti nije odgovarao zbog nerada ili zbog samovolje, možda je neko kritikovan onako iz okola, ali da je pozvan na odgovornost nije. Ja sam se u to uverio.Kristijan je UČESTVOVANJEM U RIJALITI PROGRAMU doneo veliku zaradu i od te zarade omastili su se svi iz REMA.

 3. RASPUCHIN says:

  Čanak značajan političa??? Pa taman k'o te starlete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *