АУТОРИТЕТ

AUTORITET

3 juna 2017

Piše: Vladimir Đukanović

Nikada nisam mogao da dokučim zbog čega ova naša lažna građanska elita izbegava da se povinuje nečijem autoritetu. Niti sam ikada mogao da shvatim šta je to loše ako kažeš da si nekom ili nečemu lojalan lojalan. Lojalan sam Gospodu, u Njega verujem, lojalan sam svojoj državi, pa i državniku koji od nje uspe nešto da napravi. Za mene je to uvek bila vrlina, a nikako mana.

Pišem ovo posle povratka iz Gruzije, gde smo, kao skupštinska delegacija, prisustvovali Parlamentarnoj skupštini NATO. Zaista, nisu fraze kada Vučić ističe da se Srbija sve više uvažava. Naša delegacija bila je uvažena na najvišem nivou, i sve ono što smo izneli kao primedbe na izveštaj o Balkanu uzeto je u razmatranje sa željom da se izveštaj izmeni u skladu sa tim. Ranije tako nešto nije bilo zamislivo.

Sve to se dešava jer se na Srbiju danas ne gleda kao na zemlju koju neko može da ponižava, naprotiv. Do takvog stadijuma može da vas dovede samo političar koji ima svoje ja i koji poseduje autoritet i kod kuće i u međunarodnim odnosima. Zašto ne biti ponosan ako si njegov saradnik i zašto takvom ne biti lojalan? Zašto takvog ne braniti kada ga napadaju politički pigmeji koji mu ni do kolena nisu?

Vučić odlazi sa mesta predsednika Vlade na mesto predsednika države. Odmah da kažem, kako god da to neko shvati, u današnjoj konstalaciji političkih snaga bar za mene on će biti i jedno i drugo. Shvatam ja, poznajući ga, da će se on slepo držati Ustava i zakona i da će svoje nadležnosti ograničiti na ono što mu je Ustavom predviđeno, ali lično meni to je nemoguće. Eto, nekako ne mogu da zamislim nikog drugo do njega na mestu predsednika Vlade, tako da to što će on formalno preći na mesto predsednika Republike u mojim pogledima ne menja da će se ipak ključne odluke za državu donositi u dogovoru sa njim, da ne kažem kako on bude posavetaovao. Ustalom, objektivni da budemo, bilo bi van pameti da bude drugačije. Znam da će me sada lažna građanska elita optuživati da podržavam stvaranje diktature i autoritarnog sistema, ali baš me briga. Na te primedbe, koje su, uzgred, jako glupe, ne dajem ni pet para. Iznosim ono što objektivno ogromna većina naroda misli.

Realno, u Srbiji danas nema niko autoritet kao Vučić i teško je zamislivo da će neko ko bude predsednik Vlade biti u stanju da taj autoritet ugrozi. Otuda, lično mi je potpuno nebitno da li će premijer biti iz SNS, SPS ili neka nestranačka ličnost. Bitno mi je da sprovodi politiku koja se do sada vodila i da ima makar deseti deo energije koju je Vučić posedovao.

Na kraju, kada smo kod mesta predsednika stranke, apsolutno sam protiv da Vučić ode sa čelne pozicije i svakako ću glasati protiv ukoliko bude najavio da će se povući sa mesta stranačkog lidera. Trenutno u SNS ne postoji osoba koja ima ni približno njegov autoritet niti može da bude u stanju da vodi toliko veliku organizaciju. Svako drugo razmišljanje je bez osnova i spada u šalu i komiku. Vučić je taj koji drži na okupu stranačko članstvo i od čijeg imena i prezimena suštinski zavisi i rezultat za SNS na izborima. Zato, bez uvijanja i foliranja, Vučić mora da ostane predsednik SNS.

(Standard)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *