АУУУУУ…КАКВА ШАМАРЧИНА ЗАПАДУ! ЕГИПЋАНИ ЗАВРНУЛИ ФРАНЦУЗЕ! Препродали „мистрале“ Русији за долар!?

AUUUUU…KAKVA ŠAMARČINA ZAPADU! EGIPĆANI ZAVRNULI FRANCUZE! Preprodali „mistrale“ Rusiji za dolar!?

22 oktobra 2016

ship_lhd_bpc_vladivostok_concept_dcns_lg-34g

„Egipat je Rusiji preprodao od Francuske kupljene nosače helikoptera tipa ‘mistral’ za jedan dolar“, izjavio je ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič za vreme debate u Skupštini Poljske.

Kako je saopštila agencija AP, Maćerevič je izjavio novinarima da je dobio informaciju „iz dobrih izvora“.

– Ako Egipat odbije taj sporazum, to će pomoći miru – dodao je poljski ministar. Rusija je 2011. godine zaključila ugovor sa Francuskom o isporuci dva nosača helikoptera tipa „mistral“, u vrednosti o 1,2 milijarde evra.

Pariz je bio u obavezi da prvi brod „Vladivostok“ preda Rusiji u novembru 2014. godine, ali se zbog događaja u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji to nije dogodilo. Početkom avgusta 2015. godine Moskva i Pariz su doneli odluku o raskidanju ugovora.

Nakon toga, Francuska je kupila dva nosača helikoptera, ranije namenjenih Rusiji. Prvi, pod imenom „Gamel Abdel Naser“, predat je Egiptu 2. juna.

KOMENTARI15 komentara

 1. opet ja says:

  Ako je to istina onda će Mistral odmah da se pridruži ruskoj floti koja stiže za koji dan ha ha

 2. Aj vitnis says:

  Egipat hrani svoj narod tako što svako ima svaki dan parče hleba od ruskog žita. Još od SSSR-a, Rusija hrani egipatski narod. Naravno da nešto i plaćaju, ali Egipat ima budžet kao i Srbija, srazmerno. Znači, nema ga. Da bi se vojska u ovakvim državama održavala, mora se odlučiti. Ili siromašan narod, i to ko sirće, ili bez vojske. Tako je i rukovodstvo Kine odlučilo kada su se našli pred izborom - Ili da naprave atomske bombe, ili da povećaju standard Kineza! Odlučili se za atomske bombe i Kinezi su dobili po šaku pirinča svaki dan tek negde od 1995. Pokušali i Egipćani da reše taj problem pa malo utanjili sa vosjkom, za razliku od Kine, i islamisti udarili na Egipat i uspostavili svoju vlast. Sisi izvršio državni udar, pobio islamiste i narod nastavio da živi slobodan, iako siromašan i dalje. Sa islamistima bi prošao još gore. Dakle, takva država nije ni imala pare da tek tako kupi Mistrale, proizvod vrhunske tehnologije. Te pare su dali Rusi i na kraju preuzeli Mistrale od Egipta. Naravno, uz dogovor sa Francuskom, jer Amerika je zabranila Francuskoj da isporuči brodove Rusima, iako su plaćeni. Onda se sastali Putin i Oland i lepo dogovorili šta da urade. I da Francuzima ostanu pare i da Rusi dobiju Mistrale i da se posluša Amerika i da Mistrali ne budu prodati direktno Rusima. Da li je i Amerika na ovo pristala? Verovatno jeste u ono vreme, mada danas ne bi. I Amerika ima sa Rusima mnogo trgovačkih poslova ispod žita. Na primer, kupuje kvalitetnu, meku rusku naftu, što EU nije dozvoljeno. To opet znači, Rusi i dalje zarađuju iste pare. Da li je ovo što ja kontam tačno ili ne, nemam pojma. Ali ako je tačan ovaj izveštaj u Intermagazinu, onda Egipćani i dalje nemaju problema sa hlebom. O čemu se radi oko tog hleba? Pa hleb je osnovna hrana egipćana i važno je da svaki dan svaki Egipćan ima hleba, kao što Kinezi imaju šaku pirinča dnevno već skoro 20 godina. Egipćani to mogu zahvaljujući nesvrstanosti i redovno su od SSSR-a dobijali i pomoć i kupovali pšenicu. Kako je Rusija to nastavila, Amerikanci su pretprošle godine zaigrali na kartu nemira u Egiptu i pokušali da istisnu Rusiju sa svojom pšenicom. Malo su se preračunali. Ruska pšenica je redovno dolazila u Egipat kao donacija i kao roba, ali Ameri su hteli da je izvoze u Egipat samo kao robu. Sisi je srušio taj ugovor sa Amerikom i vratio Egipat ruskoj pšenici. Ameri čak i Severnoj Koreji redovno doniraju pšenicu, ali Egiptu nisu hteli. ETO, na osnovu ovoga, nije teško pogoditi kako je prašina oko Mistrala nestala i iz medija i iz političkih prepucavanja. Rusi nastavili sa pšenicom, Egipćani bili posrednici za Mistrale, Oland jedva dočekao, Amerikanci prećutno odobrili verovatno iz neke koristi i kraj. Mistrali ipak u Rusiji. Ako je ova vest tačna, ja ne vidim drugog objašnjenja.

  • Kosovac says:

   Priznajem da mi je tek sada jasno, u startu sam se pitao kako to da Francuzi prodaju Mistral Egiptu. Nije imalo nikakve logike baš Egiptu. Pošto taj Mistral nije takav da može da se stavi u džep, uvek će se videti pod čijom zastavom plovi, znači da je taj potez plod obostranog dogovora, dogovora onih koji daju sankcije i onih koji su sankcionisani. Cirkus. Plus interesantno mi je zašto ih ofira Poljak, kada svi znamo da su Poljaci sluge.

  • Dervant says:

   Ministarstvo odbrane Rusije demonatovalo je saopštenje poljskog ministra odbrane o tome da je Egipat navodno prodao Rusiji za jedan dolar nosače helikoptera tipa „mistral“, saopštio je portparol tog ministarstva Igor Konašenkov. propade ti toliki tekst i mudrovanje .. a taman si mislio da se znas ..

 3. Beli Orao says:

  Izgleda da je lažna informacija , Intermagazin bi trebao da bolje provjerava informacije koje na brzinu objevljuje!!!!

 4. Dervant says:

  Ministarstvo odbrane Rusije demonatovalo je saopštenje poljskog ministra odbrane o tome da je Egipat navodno prodao Rusiji za jedan dolar nosače helikoptera tipa „mistral“, saopštio je portparol tog ministarstva Igor Konašenkov. „Izjave Antonija Maćereviča o tome da je Rusija kupila od Egipta ’mistrale‘ su trice i kučine. Zanesenjaštvo poljskog ministra odbrane odavno nije tajna, čak ni u Poljskoj. Ovakve tvrdnje, kao i mnoge druge bisere, Maćarevič iznosi radi samopromocije. Ali to je problem poljskog rukovodstva, a ne naš“, rekao je Konašenkov. menjajte naslov nemojte da se brukate !!

  • Kosovac says:

   Dervant,….. Zašto se neko bruka zato što je preneo izjavu ministra odbrane države članice NATO?

   • Dervant says:

    " AUUUUU…KAKVA ŠAMARČINA ZAPADU! EGIPĆANI ZAVRNULI FRANCUZE!" jesi li procitao ti ovaj naslov ?! a sada kazi gde je poljski ministar rekao " AUUUUU…KAKVA ŠAMARČINA nama na Zapadu ! " .. pozurili ste malo sa slavljem , pa vi takvi cinite da se i sami Ruse osecaju lose pored vas ..

    • Kosovac says:

     Dervant,….. Ovo što sada kažeš je na mestu, ali u prethodnom komentaru si napisao da je ovaj Poljak neka pijana budala, ja sam odgovorio na ono što je on rekao kao funkcioner te usrane Poljske. Pa ako se logika pogodila sa rečima pijane budale, eto novog mišljenja, to je mišljenja kolege „Aj vitnis“ kome čestitam na prvom javljanju, ja sam se nadovezao, nije me sramota što sam tek sad ukapirao…….. A ovaj iz „Intermagacina“ što daje naslove: on nije glup, on se pravi glup, kao i mnogi sa ostalih nacionalističkih portala, tera neki ćef odnosno provocira preko naslova, ide mi na živce, a ja kao komentator ga trpim kao da sam sa njim u radnom odnosu. Uostalom, nije važno što je nepismen, važno je šta piše dole, eventualno da li me pogodio, kao pevaljka u kafani. Portal koji zna provokaciju, više se čita – ljudi ne mogu da istrpe a da im ne odgovore na provokaciju. Ni to nije loše, razvije se konverzacija.

 5. Blaženik Stepinac says:

  Zašto bi netko prodao nešto za dolar?

  • Popara Dorcol says:

   Prosto Ja tebi ovo za dolar a ti meni sto mi treba za dolar. Sve je Po dogovoru

 6. 10 para says:

  Dervant, jesi li pročitao zadnju rečenicu komentara Aj Vitnisa, a počinje sa "Ako". Ponekad se pravimo pametni naslepo.

  • Dervant says:

   a jesi li ti procitao komentar " mudrice " Aj Vitnisa ?! ovo " ako " je stavio na kraju ( kometnar pocinje sa " Egipat hrani svoj narod tako što svako ima svaki dan parče hleba od ruskog žita. " ) i to nakon sto je napisao pravu malu geo-politicku enciklopediju u 12 tomova a zasnovanu na netacnoj vesti ?!! i ovo tvoje " Ponekad se pravimo pametni naslepo." moze da se odnosi na njega a ne na mene , nisam ja taj koji je zakljucak doneo na osnovu podmetacine Ministra odbrane poljske .

   • 10 para (za pačiće male) says:

    A jesi li ti pročitao ceo komentar te mudrice Aj Vitnisa? Nije samo na kraju to stavio, ali tebi izgleda smeta nešto u tom komentaru, nešto te jede, jel tako? Pa pročitaj sve, pobogu čoveče. Kud si navro. Ako ti nisi u stanju da sastaviš dve svoje rečenice nego samo da pljuckaš naokolo, onda nešto ne štima sa tobom. Sastavi nam ti jednu "geopolitičku" mudrost, pa nam lepo objasni šta je šta i ko je ko. I da ti kažem. Osnovna hrana u Egiptu je hleb. Ti verovatno to nikada nisi čuo i malo si zbunjen. Ne jedu egipćani nilske konje. I apsolutno je tačno da egipćanima parče hleba dnevno znači isto što i kinezima šaka pirinča. Stim što i jedna i druga država ima uređenih delova gradova koji se slikaju za novine. To je i u Kini i u Egiptu samo 1 % iza koje se skriva beda i siromaštvo. Uostalom, isto je danas i u svim istočno evropskim državama koje su prošle kroz tzv tranziciju. Slike u medijima na prvim stranama su prepune boja i lepota, a kad malo zađeš iza toga, vide se tragovi propasti na svakom koraku. Imaš Srbiju kao udarni primer prevare i pljačke. Ali to nije tema, pa ne bih o tome.

 7. MISHO says:

  ZATO STO SU PARE KOJE SU DALI FRANCUZIMA DOBILI OD RUSA ......PO DOGOVORU.......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *