AVGANISTAN: Ubijena fotoreporterka AP-a, novinarka ranjena

AVGANISTAN: Ubijena fotoreporterka AP-a, novinarka ranjena

4 aprila 2014

anjFotoreporter Asošijeted presa Anja Nidringhaus je danas ubijena, a novinarka te agencije Keti Genon ranjena na istoku Avganistana kada je u njih pucao policajac dok su sedele u njegovom vozilu.

 Američka agencija je objavila, pozivajući se na izjavu frilensera AP Televizije, koji je bio svedok napada, da je Anja Nidringhaus (48), međunarodno priznati nemački fotoreporter, umrla na licu mesta.

Novinarka, Keti Genon (60), ranjena je na dva mesta, medicinski je zbrinuta i njeno stanje je stabilno.

Genon je kanadska novinarka, a za AP izveštava iz Islamabada. Iz Avganistana i Pakistana je izveštavala o ratu i neredima tri decenije.

„Anja i Keti su zajedno provele više godina u Avganistanu izveštavajući o tamošnjim sukobima i narodu. Anja je bila energičan, dinamičan novinar, omiljena zbog svojih fotografija, toplog srca i željom za životom“, izjavila je u Njujorku izvršni urednik AP Ketlin Kerol.

Njih dve su se nalazile u konvoju radnika koji su bili angažovani da prenesu glasačke kutije, uoči predsedničkih izbora 5. aprila, iz Kosta u predgrađe tog grada, Tani.

Konvoj su obezbeđivali pripadnici avganistanske vojske i policije. U kolima su bili frilenser i vozač.

Prema rečima frilensera, dospeli su u oblast u kom je izuzetno jako obezbeđenje. Dok su čekali u kolima da konvoj krene, vozilu je prišao komandant policijske jedinice Nakibulah i uzviknuo „Alahu akbar“ (Bog je veliki) i iz puške počeo da puca na dve novinarke na zadnjem sedištu.

Potom se predao i policija ga je uhapsila.

Nidringhausova je 20 godina bila fotoreporter iz ratnih zona poput Kuvajta, Iraka, Libije, Gaze i Zapadne obale, a kao ratni fotoreporter počela je da radi 90-ih godina na Balkanu. U Avganistanu je boravila mnogo puta od invazije predvođene Amerikom 2001.

Ona je pratila i sportske manifestacije širom sveta i dobila je brojne nagrade za svoj rad. Bila je u timu agencije AP koja je 2005. dobila Pulicerovu nagradu za fotografiju snimljenu za vreme rata u Iraku, a dobila je i nagradu Hrabrbost u novinarstvu od Međunarodne ženske medijske fondacije, navodi AP.

AP-u se pridružila 2002. i od tada je njeno sedište bilo u Ženevi. Karijeru je pocela kao frilens fotoreporter za lokalni list u rodnom Heksteru u Nemačkoj sa samo 16 godina. Objavila je dve knjige.

U memorandumu upućenom zapslenima u AP, predsednik ove agencije Geri Pruit podsetio je da je ona 32. zaposleni u toj agenciji koji je pogino od osnivanja AP 1846.

„Ovo je profesija hrabrih i strastvenih, onih koji su posvećeni misiji da svetu prenesu informacije koje su fer, tačne i važne. Anja Nidringhaus je odgovarala toj definiciji u svakom smislu“, napisao je on.

Genonova je kanadska novinarka čije je sedište u Islamabadu. Ona je sredinom 80-ih počela da izveštava za AP iz Avganistana i Pakistana. Napisala je knjigu: „Ja je za nevernike: Od svetog rata do svetog terora: 18 godina u Avganistanu“.

Ona je operisana u Kostu. Operacija je bila uspešna i njeno stanje je sada stabilno.

Švedski novinar Nils Horner ubijen je u Kabulu 11. marta. Devet dana kasnije, istaknuti avganistanski novinar koji je radio za AFP, ubijen je zajedno sa još osam osoba kada su talibani napali luksuzni hotel u Kabulu.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *