АВГАНИСТАНЦИ СТИЖУ НА КОСОВО!

AVGANISTANCI STIŽU NA KOSOVO!

16 avgusta 2021

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani potvrdila je da su na zahtev Sjedinjenih Američkih Država u toku pripreme za prihvat avganistanskih izbeglica na Kosovu. I Tirana najavila da će prihvatiti izbeglice iz Avganistana.Vjosa Osmani je saopštila da će građani Avganistana, gde su talibani preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje, proći kroz sigurnosnu procenu SAD, i da će privremeno boraviti na Kosovu i Metohiji, dok se ne prilagodi njihova dokumentacija za odlazak u SAD.

„Vlada Kosova je, odmah nakon zahteva i rasprave o institucionalnom sporazumu, formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa našim američkim partnerima. To je bio zahtev Sjedinjenih Američkih Država da ovo pitanje ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana. Ispoštovali smo ovaj zahtev i nastavljamo rad“, navela je Osmanijeva.

Dodala je da ju je 16. jula kontaktirao američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji je prosledio zahtev predsednika Bajdena i državnog sekretara Blinkena.

Zahtev se odnosio na privremeno sklonište Avganistanaca, nevinih civila, koji su sada na meti talibana, pošto su bili lokalni radnici koji su radili sa američkim snagama, kao i njihove porodice, uključujući i decu.

Osmani je opravdavajući plan prijema avganistanslkih izbeglica navela „da niko ne zna bolje od toga šta znači biti proteran i napustiti mesto na kojem si odrastao, biti odvojen od svojih najmilijih, biti prisiljen da beži kako bi spasao živote“.

Samo nekoliko sati ranije, albanski premijer Edi Rama takođe je najavio da će Albanija prihvatiti izbeglice iz Avganistana.

KOMENTARI6 komentara

 1. 1389 says:

  Neka je šipcima sa srečom, izgleda da će ponovo rat na KiM, ovoga puta šipci protiv Amera i Afganistanaca...

  • šiško says:

   Ne dovode oni njih da bi se borili protiv šiptara, nego protiv Srba. Šiptarima više nije do borbe protiv Srba, oni samo gledaju kako da prežive. A amerima treba malo rata. Zapravo njima treba mnogo rata, ali pošto to ne mogu baš nikako da izvedu, onda daj šta daš: jedan mali rat protiv srpskih civila na KiM-u i kilave vojske Srbije pod upravom njihovog čoveka psihopate kučića u kom bi teledirigovani afganistanci, a to će reći njihovi patroni ameri, pobedili, pa posle oko te pobede pravili trijumfalne svetkovine širom sveta.

   • Circulus vitiosus says:

    A đe će škqupetari sa Paštunima kad odu Ameri iz Bondstila? U hrvatsku. A đe će hrvati...

   • Apis carnica says:

    Vreme je da se šalje 2,3 brigade v Zubin potok i Leposaviče i Pvo sisteme prema liniji Niš-Vranje... Ima tamo prirode i pčelara..nedajte to kozojebima.

 2. Suverena says:

  Čudno je da koolaboratori sotonskih amera ne sxvataju šta ih čeka kad ameri okrenu leđa? Ko će šiptare prihvatiti kad se proteraju s srBskih zemalja? Pošto su naneli bombe svome domaćinu, porušili crkve, oljagali ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *