AVIO BAZA BIŠKEK: Rusi dolaze, Ameri odlaze

AVIO BAZA BIŠKEK: Rusi dolaze, Ameri odlaze

27 oktobra 2013

bishkek_620x0-620x330Broj borbenih aviona na ruskoj vazduhoplovnoj bazi „Kant“ u Kirgiziji do decembra ove godine biće udvostručen, najavio je u subotu komandant Druge komande vazduhoplovnih i protivvazdušnih snaga Centralnog vojnog okruga Rusije, Viktor Sevostjanov.

„Odlučeno je da do decembra ove godine broj aviona bude uvećan najmanje za dva puta“, rekao je on na obeležavanju decenije otvaranja te baze, prenele su ruske agencije.

Sevostjanov je, takođe, rekao da će biti ojačan i letački sastav jedinice, a da stacionirani vojnici neće biti ograničeni rokom boravka u bazi, prenela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tass navodi da su na obeležavanje decenije otvaranja baze stigle delegacije iz Moskve, Sankt-Peterburga i Jekaterinburga i da će na svečanosti nastupiti asovi pilotske grupa „Ruski vitezovi“.

Baza u kirgistanskom gradu Kant deo je Druge komande, predstavlja vazduhoplovnu komponentu Kolektivnih snaga za brzo reagovanje i ispunjava zadatke osiguranja bezbednosti teritorije i vazdušnog prostora zemalja-učesnica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (OSKB).

To je prvi ruski vojni objekt na teritoriji strane države posle raspada SSSR-a. U bazi je stacionirano 400 vojnika i oficira.

Zvanično je otvorena 23. oktobra 2003. godine a 2009. je Rusija zakupila bazu na 49 godina, uz mogućnost sporazumnog produžavanja na po 25 godina.

Od sledeće godine biće sastavni deo kolektivnih vazduhoplovnih snaga u okviru OSKB, a od 2017. Združene ruske vojne baze na teritoriji Kirgizije – o čemu je sporazum potpisan 20. septembra 2012. tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Biškeku, navodi Itar-Tass.

Svake godine Moskva za korišćenje baze plaća više od 4,5 miliona dolara.

Decembra 2011. godine predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev izjavio je da Rusija nije platila četiri godine zakup za vojne objekte na teritoriji Kirgizije, a u martu je Ministarstvo odbrane Rusije izmirilo dug od 15,5 miliona dolara, navodi RIA Novosti.

Ruski mediji preneli su nedavno da će američka vazduhoplovna baza „Manas“ na teritoriji istoimenog međunarodnog aerodroma kod Biškeka – korištena za snabedevanje koalicionih snaga u Avganistanu, do jula 2014. biti zatvorena, i da će nadalje za tu svrhu biti korištena baza kod rumunskog crnomorskog grada Konstanca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *