АВИОНИ, ХЕЛИКОПТЕРИ И ТЕНКОВИ СТИЖУ НА БАЛКАН: Ево шта се крије иза наоружавања региона

AVIONI, HELIKOPTERI I TENKOVI STIŽU NA BALKAN: Evo šta se krije iza naoružavanja regiona

24 aprila 2018

Najbolji put da oružje ne progovori je da se uspostavi jedna snažna ekonomska mulitlateralna saradnja u regionu i da se problemi rešavaju mirnim putem.

Tokom ove i naredne godine na Balkan će stići velika količine vojne opreme ili će vojske u svoje naoružanje uvesti nove vrsta oružja. Stići će borbeni avioni, helikopteri, tenkovi, haubice, puške… Kako ovaj region ima epitet bureta baruta, a rane iz ne tako daleke prošlosti nisu u potpunosti zalečene, postavlja se pitanje šta je pozadina ovih dešavanja?

Godina je počela sa najavom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Ministarstvo unutrašnjih poslova ovog entiteta, putem Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, kupiti 2.500 pušaka za pripadnike ovog ministarstva.

– Legitimno je pravo MUP-a Republike Srpske da se oprema i obučava za posao koji je predviđen Ustavom, a to je osiguranje bezbednosti javnog reda i mira i odbrane Republike Srpske – rekao je tada Dodik.

On je naglasio da ovo predstavlja poruku upućenu građanima Republike Srpske – da imaju organizaciju koja je spremna da očuva mir i stabilnost, ali da je riječ i o poruci drugima, da je Srpska partner u borbi protiv globalnog terorizma, međunarodnog kriminala, trgovine ljudima.

– To je jedna sasvim legitimna i legalna akcija i mi nema šta da krijemo. Mi 20 godina nismo imali pravo da opremimo policiju, sada smo to odlučili da uradimo. Ako to nekome smeta, neka pročita Ustav i zakon i vidjeće da je sve usklađeno – kaže Dodik.

Potom je Vlada Hrvatske, pre nepunih mesec dana, donela i formalnu odluku o kupovini polovnih, modernizovanih izraelskih borbenih aviona F-16 C/D Barak, koji će koštati oko 305 miliona evra.

– Radi se o avionima koji će u Hrvatsku doći u potpunosti prilagođeni NATO standardima, na način da će u cenu troškova u celosti biti uračunato sve što je potrebno da ti avioni budu na raspolaganju hrvatskim oružanim snagama i ratnom vazduhoplovstvu najmanje sledećih 25 godina – rekao je tada hrvatski premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.

Reč je o 12 polovnih modernizovanih izraelskih borbenih aviona F-16 C/D Barak koji treba da zamene dotrajale MiG-ove 21.

Letelice stižu i u Crnu Goru. Prvi od tri kupljena helikoptera Bell 412 EP Vojske Crne Gore sleteo je pre 10 dana na Vojni aerodrom u Podgorici, dok bi preostale dve letelice trebale biti isporučene tokom ove godine, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je kazao kako je reč o višenamenskom helikopteru, od kojeg će, prema njegovim rečima, korist imati svi građani Crne Gore.

– Ono što smo obećali i ispunjavamo. Sa nabavkom tri helikoptera, koju smo ugovorili sa kanadskom Vladom i kompanijom Bell, značajno pospešujemo sposobnosti i kapacitete ne samo Vazduhoplovstva i Vojske Crne Gore, već i celokupne države. Jer, novi helikopteri neće služiti samo u vojne, već i u civilne svrhe – istakao je on.

Ugovor je inače vredan 30 miliona evra.

Nabavku oružja je najavio i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

– Mi sigurno nećemo da trošimo novac na kupovinu raketnih sistema, aviona i trošiti stotine miliona dolara i evra, ali ćemo zaokružiti našu namensku proizvodnju – rekao je Izetbegović i najavio:

– Pravićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, pravićemo dronove, zaokružićemo proizvodnju svake vrste municije. Pravićemo to za tržište, ali i za ne daj bože.

Potom se pojavila i najava da će Priština takođe nabaviti oružje.

Kako piše „Politika“, kada već Priština bez podrške Srba ne može da dobije legalno vojsku, onda može da kupi teško naoružanje. Kosovske snage imaju oko 4.000 aktivnih pripadnika i 2.500 u rezervnom sastavu. Iako već naoružane, planiraju dodatno naoružavanje. Svake godine kosovski budžet za vojsku je sve veći i predviđeno je da ove godine za kupovinu naoružanja bude utrošeno oko 40 miliona evra. Za ovaj novac biće kupljena veća količina streljačkog naoružanja, protivavionska artiljerija, minobacači, a planirana je i kupovina rashodovane vojne opreme iz Amerike, pre svih helikoptera i dva tenka.

Međutim, ne zaostaje ni Beograd. Naprotiv.Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Belorusija poklonila Srbiji četiri „miga-29” koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Ruske Federacije.

– Kao polog dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga – rekao je Vulin, povodom Dana vojske.

Prema njegovim rečima, do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih „migova-29“, stići će prvi helikopteri „H-145M“, verujem da ćemo biti jači i za „Mi-35“, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje.

Vulin dodaje i da se samohodne haubice „nora 552“ nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i da očekuje veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske.

Upravo da Dan Vojske Srbije, šef države Aleksandar Vučić rekao je da Srbija, kada je reč o naoružavanju, ne učestvuje ni u kakvoj trci, već samo želi da bude sposobna za zaštiti svoju slobodu i da se odbrani.

Na pitanje novinara, da li se, imajući u vidu kupovionu aviona i u Hrvatskoj i u Srbiji, može da se govori o nadmetanju, Vučić je rekao:

– Ne učestvujemo ni u kavkoj trci, niti to možemo sa članicim NATO. NATO je suviše moćan. Mi smo mala zemlja. Samo želimo da budemo svoj na svome, da čuvamo svoju slobodu, nacionalno dostojanstvo, da se odbranimo. I to je to.

Takođe je podsetio da nijednom nije komentarisao kupovinu aviona u Hravtskoj, jer to stvar Hrvatske.

– Mi ne možemo toliko da platimo. Mi ćemo nešto jeftinije. Ali ko je bolji – F16 ili MiG 29 – različita su mišljenja. Na našim pilotima je da vežbaju.Naravno, u mirnodopskim uslovima – zaključio je on.

Poznavalac prilika u vojsci, ali i član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun kaže za Telegraf.rs da svaka država planira svoje odbrambene kapacitete i u skladu sa tim nabavku vojne tehnike i naoružanja.

– Obavlja se modernizacija oružanih snaga u balkanskim zemljama i to nije ništa čudno i ne mora da bude negativni proces, sem ako neko ima aspiracije prema delovima drugih teritorija ili se priprema za agresivne akcije – napominje Drecun.

Prema njegovim rečima, treba verovati da je sve to što se radi na pravcu na kome Srbija ide, odnosno jačanje sopstvenih odbrambenih kapaciteta.

– Znači, isključivo u cilju zaštite teritorije od bezbednosnih izazova. Istovremeno, to naoružavanje pokazuje da je neophodan veći stepen saradnje na odbrambeno-bezbednosnom planu svih balkanskih država, odnosno rešavanje problema i tenzija koje su tu prisutne već decenijama. Najbolji put da oružje ne progovori je da se uspostavi jedna snažna ekonomska mulitlateralna saradnja u regionu i da se problemi rešavaju mirnim putem. Onda će to oružje, koje se nabavlja ćutati i samo biti tu kao upozorenje – zaključio je Drecun.

(telegraf.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *