AZBUČNIK SELA KOMOGOVINE – Knjiga o jednom selu iz Krajine

AZBUČNIK SELA KOMOGOVINE – Knjiga o jednom selu iz Krajine

29 oktobra 2014

kul-kordic-0404-2014_620x0AZBUČNIK SELA KOMOGOVINE, autora Miloša Kordića, našeg saradnika, pojavio se ovih dana iz štampe. Izložen je i može se nabaviti na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Zagreba, koje je i izdavač knjige.

U knjizi je oko 260 odrednica (360 strana, nekoliko fotografija, tvrd povez) o istoriji sela, njegovom stradanju i slobodarstvu, tradiciji, običajima, manastiru, crkvi, školi, popovom domu… pa sve do Oluje, 1995. godine. Opisani su položaj, klima, zatim nabrojane zemlje, šume, vode, obrađen je biljni i životinjski svet… Tu su i recepti starih jela (žganjci, kiselo mlijeko s podmetom, krumpir na sapu, prežgana juva, skrob, tarana, cicvara, šen). U knjizi su imena, prezimena i nadimci meštana (stotine imena meštana, zatim onih koji su došli, živeli i radili u selu, ženili se iz sela, a tu su i prezimena čitavog mečenčanskog kraja).

AZBUČNIK sadrži i niz drugih zanimljivosti, sve do kulture, starih stvari, reči i sporta.

Knjiga je obogaćena odlomcima proze i poezije onih koji su pisali o Komogovini ili je spominjali, kao i odlomcima proze i pesama autora rođenih u Komogovini.

(Intermagazin.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *