АЗЕРБЕЈЏАН КРЕНУО У ОФАНЗИВУ, Јерменија оборила три авиона

AZERBEJDŽAN KRENUO U OFANZIVU, Jermenija oborila tri aviona

3 oktobra 2020

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prebacila u Nagorno-Karabah nove snage i krenula u ofanzivu. Ministarstvo je dodalo da su jermenske snage oborile tri vojna aviona Azerbejdžana.

„Noćas su vođene žestoke borbe“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan precizirala je da su se borbe vodile u severnom i južnom pravcu kontakt linije.

„Neprijatelj je koncentrisao velike snage na ova krila i prešao u ofanzivu. Jermenske jedinice zaustavljaju napredovanje neprijatelja, nanoseći mu velike gubitke“, saopštila je Stepanjanova na Fejsbuku.

Sa svoje strane, predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan rekao je da se zajedno sa jedinicama specijalnih snaga uputio na prvu liniju fronta.

„Duž čitave linije dodira vode se teške borbe različitog intenziteta. Gradovi, među kojima i glavni grad Stepanakert, izloženi su artiljerijskom granatiranju. Nacija i domovina je pod pretnjom… Shodno tome, zajedno sa jedinicama za specijalne namene, krećem prema prvoj liniji kako bih učestvovao u borbi, jer ću na prvoj liniji biti korisniji nego u pozadini“, napisao je Arutjunjan na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ranije je saopštilo da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu.

„Trupe azerbejdžanske vojske, uspešno napredujući u naznačenim pravcima, zauzele su nova uporišta i očistile teritoriju od neprijatelja. Tokom borbenih dejstava uništena je značajna količina ljudstva, vojne i druge tehnike, kao i neprijateljskog naoružanja“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

KOMENTARI10 komentara

 1. milorad3 says:

  azeri su navalili i pritiskaju na krilima da ih odseku,pitanje je dokle će moći da zadrže inicijativu i da li uopšte imjaju dovoljno snaga da obezbede planirani kotao od eventualnog udara iz jermenije.Mada azeri glame o pobedama i očigledno napreduju zasada to uopšte ne znači da oni pobedjuju a čak i da pnovo okruže nagornokarabah opet bi im trebalo mnogo vremena da konačno povrate celu tu teritoriju i mnogo vojske takodje.Mislm da će za par dana doći do preokreta i to ozbilnog ,azeri bez strane pomoći nemaju kapacitete za produženu ofanzivu ovakovog obimaa jermeni su sigurno očekivali ovakav razvoj dogadjaja i dobro su ukopani garant,za sada je samo prva linija probijena na nekoliko mesta i to baš ništa bitno ne znači vojno gledano a cena je vrlo visoka za ovakav napad.Videćemo šta će biti ali meni ovo miriše na težak poraz azera u NAJAVI.

 2. Kulak says:

  Turska potpuno podržava Azerbejdžan,Rusija se ponaša apsolutno neutralno.

  • Slobodanka says:

   Na terenu ginu Jermeni, ginu i Azeri, ali glavni cilj je slabljenje Rusije. Azerbejdžan je bivša sovjetska republika, ranije on je činio značajan deo bivše gubernije ruskog carstva sa sedištem u Bakuu, Bakinskaja gubernija. Severni Kavkaz danas pripada Ruskoj federaciji. Regiji južnog Kavkaza pripadaju: Gruzija, Abhazija, Južna Osetija, Jermenija, nezavisni Nagorno Karabah koji formalno pripada Azerbejdžanu, Azerbejdžan i njegova ekslava Nahčivan, zatim krajnji istočni deo Turske i severozapadni deo Irana. Gruzija koja je pretežno hrišćanska zemlja, sada je Rusiji neprijateljska zemlja. Dok Azerbejdžan je mislimanska zemlja. Pomislite koliko napora je potrebno Rusiji da vrati Azerbejdžan u svoju sferu uticaja, te da time smanji pretnje na južnim granicama Rusije? Od 1994 godine do juče Rusija je uspevala u tome. Ali Azerbejdžan je napravio zaokret udaljivši se od Moskve i okrećući se Turskoj sa ciljem da sada modernije naoružana Turska pomogne da ostvari kontrolu nad Nagorno Karabahom. Zapravo Turska je glavni aktivni igrač, jer njoj odgovara novi rat izmedju Azerbejdžana i Jermena. Turska ovim pokazuje SAD i zapadu koliko je ona moćna, samo što naglas ne kaže nemojte mi kažnjavati uvodjenjem sankcija, pogledajte šta ja sve mogu protiv mrske vam Rusije. ... Zapad će iz ovoga videti da dobija jednu zemlju kaspijske petorke (Azerbejdžan, Rusija, Kazahstan, Turkmenistan, Iran). Nastaviće svoje ranije poteze ka Turkmenistanu, a na Kazahstan primeniće slično kao i na Belorusiju. Shvati već jednom osnovnu stvar da Rusija zemlje ovakve veličine i svetskog značaja, ne može da razmišlja samo bratski.

   • Kulak says:

    Da,Turci u potpunosti podržavaju Azere muslimane,a Rusi po običaju kad zagusti igraju na neutralnost.I kome je onda bolje biti saveznik?

  • Slobodanka says:

   Zato Rusija neće se direktno uvući u ovaj ratni sukob poput drske Turske. Ali od ranije Rusija ima mogućnosti za neprimetnu akciju preko Jermenije koja je članica ODKB. Nastojaće da izgleda tako da su se Nagorno Karabah i Jermenija sami odbranili. A Azerbejdžan treba da izvuče gorku pouku koliko ga košta najnovije okretanje od Moskve, tojest da im nije mu se isplatilo okretanje ka Ankari. Otprilike u tim okvirima će se odvijati sukob. Osim toga Rusija neće dozvoliti ni da on traje predugo. Ako bi sada Rusija direktno napala Azerbejdžan, ne samo Turska nego i ceo zapad dobili bi Azerbejdžan i to za duže vreme. A zatim korak po korak nastavili bi dalje krnjenje kaspijske petorke. Ovo su više igre. Rusija zbog svoje veličine i značaja ne može da igra samo niže igre na prostom nivou "bratski". ... Evo naprimer Iran, koji nije bratska država Rusiji, ali savremena Rusija itekako uvažava interese Irana i sve pretnje upućene Iranu. Cela Amerika pa i Tramp želi napad na Iran, ali Tramp ne želi ne bilo kakav rat nego samo pobednički. Ako bi razbili kaspijsku petorku i oslabili meki trbuh Rusije te da se Rusija intenzivno zabavlja sa problemima na svojim granicama, moguće i unutar tih granica, šanse SAD-a u pogledu napada na Iran se povećavaju. Na severu Iran se graniči sa Jermenijom, Azerbajdžanom, Kaspijskim jezerom i Turkmenistanom; na istoku sa Afganistanom i Pakistanom, na zapadu sa suludom Turskom i vidno oslabljenim Irakom, a na jugu sa Persijskim zalivom iza kog čuči njemu "prijateljska" K.S.Arabija, još i sa Omanskim zalivom iz kog izviruju američki nosači aviona. Najnovije ratni pohod Azerbejdžana treba gledati kao početak cepanja čarape, te ako se to ne ušije na vreme ode cela čarapa.

 3. persida says:

  Rusi i Izraelci isprobavaju oruzje i zaradjuju na mrtvim telima belaca.

  • Biogradlija says:

   Vladimiru Putinu majka je Židovka,a otac Rus.Šta on ima s Jermenima i zašto bi ih podržavao?

 4. Portopranco says:

  Za vrijeme građanskog rata u Jugoslaviji,Zapad je navijao za balije i ustaše,a Rusija se ponašala neutralno.Čini se da ćemo sličnu priču gledati i u Nagornom Karabahu.Kad zagusti,Rusi se ponašaju neutralno.Ko će im onda biti saveznik?Ili će tako biti dok je na vlasti u Moskvi židovsko-ruski političar Vladimir Putin i dok ne dođe pravi Rus?

  • Kulak says:

   Bakir Izetbegović podržava Azere jer su oni muslimani,a Milorad Dodik se ponaša nutralno.Izgleda da se svi mi pravoslavci,a ne samo Rusi,kad zagusti ponašamo neutralno.Kod balija nije tako,oni uvek podržavaju muslimaniju.

 5. Dražen Jovan Petrović says:

  Jesu li Rusi pomogli Republiku Srpsku Krajinu kad je na nju krenula hrvatska agresija? Nisu.Mirno su gledali kako hrvati vrše etničko čišćenje 740.000 Srba.Budu li se Jermeni uzdali u Rusiju,ne piše im se dobro.Puno im je pametnije da saveznike traže u Parizu ili da preko ogromne jermenske dijaspore u SAD lobiraju za svoje interese.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *