Azijski stršljeni „ubice“ stižu u Evropu

Azijski stršljeni „ubice“ stižu u Evropu

15 oktobra 2013

vespa6Stršljeni “ubice” iz Azije, koji su u Kini usmrtili više od 40 i ranili preko 1.600 ljudi, uskoro bi mogli da se nađu i na našim prostorima!

Pretpostavlja se da su ovi insekti stigli u Francusku 2004. s isporukom kineskog porcelana i, kako kažu stručnjaci, gotovo je sigurno da će se proširiti po cijeloj Evropi.

Stručnjaci tvrde da ovaj insekt može da naraste do pet centimetara u dužinu i centimetar u visinu, a da mu je žaoka veličine šest milimetara. Međutim, biolozi kažu da je on u suštini dosta manji. Stručnjaci ističu da je ovaj insekt jako opasan i da može ozbiljno da povrijedi čovjeka, a da se njegov ubod poredi čak s “užarenim ekserom koji ulazi u tijelo”.

Pretpostavlja se da mu odgovara evropska klima i da zato može da se “doseli” u skoro svaku evropsku zemlju.
Ipak, neki biolozi smatraju da stršljeni koji naseljavaju Daleki istok ne mogu preživjeti kod nas i da nema opasnosti od njihove najezde.

Ubod stršljena u osnovi nije smrtonosan. Izuzetak čine ljudi koji su alergični, kao i kod uboda ili ugriza svih drugih insekata. Kod uboda u području usta i grla treba se svakako obratiti ljekaru zbog opasnosti od oticanja. Da bi život bio ugrožen, bilo bi potrebno više od 500 intenzivnih stršljenovih uboda. Kako ubada samo oko 10% stršljenova jednog gnijezda, ovaj broj se nikad ne dostiže.

Ipak, alergijske reakcije na ujede ovih insekata jako su opasne, čak i kada su u pitanju “obični stršljenovi”. Tako se već nekoliko puta ove godine dogodilo da je neko preminuo od ujeda stršljena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *