Azil im nije dovoljan

Azil im nije dovoljan

24 jula 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Nije sve tako crno, kaže poslovica. Iako je izgubio većinu u Županijskoj skupštini na sjednici u četvrtak te je u prvi mah izgledalo da bi župan Zlatko Komadina mogao lagano put novih izbora, vrlo brzo je postalo jasno da vijećnici koji su mu okrenuli leđa, Aljoša Babićiz Zelene stranke i Milivoj Brozina iz ARS-a, samo malo taktiziraju u vlastitu korist – naime, svoju podršku uskratili su samo na jednoj od 27 točaka dnevnog reda, izvješću o provedbi razvojne strategije PGŽ-a te djelomično na raspravi o RRA Porin i Savjetu za branitelje.

No, po svemu sudeći, nema bojazni da neće podržati proračun kad dođe na dnevni red, niti namjeravaju trajno napustiti koaliciju.

Podsjećanja radi, SDP-ova velika koalicija u kojoj su i HNS, IDS, HSU, ARS, Zelena stranka i SDAH ima u Skupštini tijesnu većinu – samo jedan glas razlike preteže nad oporbom koju čine HDZ s partnerima te PGS, Akcija mladih i Laburisti.

I dok je župan Komadina na izborima prošle godine osvojio lagodnih 54 posto glasova, lista za Skupštinu tijesno je prošla i cijeli mandat nad glavom će mu visjeti tanka većina koju drži Aljoša Babić, čovjek-stranka, kojemu se eto sada pridružio i ARS sa svojim jednim vijećnikom, bivšim županom Milivojem Brozinom.

Nije da je Komadini na sjednici u četvrtak bilo svejedno, unutarstranački neprijatelji diljem države su mu likovali, i na trenutke je mrvu pozelenio, razočarano poručivši da je ostao sam, a podršku za borbu sa Zagrebom očekivao je i od oporbe, a kamoli od svojih iz koalicije, rekao je.

Svog šefa kluba Lorisa Raka poslao je da ispred dvorane pronađe izgubljeni dvojac Babić-Brozina kako mu ne bi popadale i ostale točke, i doista našao ih je na kavi i »priveo«, a njih su dvojica dalje uglavnom glasala u korist vladajuće koalicije.

A sada je pred županom zadatak da pokuša sačuvati vlast i izbjeći nove izbore, koji bi građane vjerojatno jako iritirali jer im je već dosta i politike i političara, a pogotovo SDP-ovaca i njihovih peripetija.

Doduše, Babić i Brozina poručili su da ne napuštaju koaliciju i da ovo njihovo ponašanje nije dokaz pada koalicije već samo upozorenja županu da ih bolje i više sluša, no na Komadini je sada da ih odobrovolji.

Poručili su mu da se loše komunicira u savezu i da oni njega više neće tražiti za razgovore. Stoga je jučer na naše pitanje hoće li sazvati »sinove razmetne« poručio da će se koalicijski sastanci nastaviti redovito održavati i da će se svi sastati, ne ovim povodom, nego redovno po sporazumu ili kad se ocijeni da je to potrebno, tematski.

To znači da je župan već triput u 24 sata popustio Zelenima i ARS-u: mijenjao je dio zaključaka oko Porina, skinuo je točku o novom Savjetu za branitelje s dnevnog reda i, eto, odlučio ipak poraditi na komunikaciji i dijalogu. A što mu drugo i preostaje?

Ostaje još samo pitanje hoće li morati i konkretnije trgovati sa svojim uznemirenim partnerima. Aljoša Babić ima magisterij, ali ne i radno mjesto u sustavu i pitanje je želi li ovakvom politikom iskamčiti neku funkciju za sebe.

Milivoj Brozina, pak, dolazi iz stranke koja je inzistirala da se Regionalna razvojna agencija Porin vrati pod kapu Grada Rijeke i odvoji županijski dio toga posla, da bi napokon njihov gradski vijećnik Ernest Cukrov mogao postati ravnatelj Porina. Rečeno-učinjeno. Što li Brozini onda više treba?

Uostalom, ukoliko bi se toliko prozirno i jeftino trgovalo sinekurama unutar vladajuće koalicije naočigled građana PGŽ-a koji ovo imaju prilike pratiti, ne bi li tek onda svi zajedno ostali prezreni?

Zato je zaključak samo jedan: župan Zlatko Komadina mora pripaziti kako bira svoje koalicijske partnere. Otvorio je vrata SDP-a one man band strankama, a one mu vraćaju rušenjem većine u Skupštini, gnjaveći građane mogućnošću novih izbora, što je potpuno neprimjereno trenutku.

Vlast bi vjerojatno bio osvojio i bez njih, a baš bi bilo zanimljivo vidjeti Babića i Brozinu kako tada samostalno predlažu financijsku konstrukciju i dinamički plan izgradnje novog azila za životinje, novog Platka ili, za promjenu, uspješnog Porina koji zna izvući milijune eura iz EU.

U okrilju SDP-a dobili su politički »azil«, a to im nije dovoljno. Baš će biti zanimljivo otkriti što će o tome reći birači.

(Novi list  – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *