Азра осуђена на 14 година због злочина над Србима

Azra osuđena na 14 godina zbog zločina nad Srbima

27 decembra 2017

Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu Azri Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine i osudio je je na 14 godina zatvora.

RTRS prenosi da je Bašićeva osuđena da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Navodi se da je prilikom iznošenja završnih reči, tužilac od Suda BiH zatražio da Bašićevoj izrekne zatvorsku kaznu od 15 godina, jer je tokom sudskog postupka dokazao da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tužilac je zatražio od Suda BiH da prilikom određivanja kazne uzme u obzir činjenicu da je Bašićeva pokazala naročitu okrutnost i upornost prilikom činjenja krivičnog dela, posebno tokom ubistva Blagoja Đuraša, kao i potpuno odsustvo kajanja i izbegavanje ekstradicije iz SAD.

Kao otežavajuću okolnost tužilaštvo navodi i držanje Bašićeve, koja se hvalila kako je ubila Đuraša.

KOJIĆ: ADEKVATNA PRESUDA AZRI BAŠIĆ

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocenio je danas da je presuda Suda BiH, kojom je Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Derventi, „zaslužena i adekvatna i u skladu sa kvalifikacijom krivičnog dela“.

On je rekao da je takvom kaznom pravda zadovoljena jer su žrtve dobile barem tu satisfakciuju, kao i da je postupajući tužilac „dobro obavio“ posao u ovom predmetu, prenose Nezavisne.com.

„Može se očekivati da drugostepeni sud potvrdi ovu kaznu. Međutim, ne bi bila novost da joj kazna bude skraćena, s obzirom na to da su sudije Apelacionog veća tokom rata bile bile sudije vojnih sudova takozvane Armije BiH“, rekao je Kojić.

Prvostepenom presudom suda BiH Azra Bašić je osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine.

KOMENTARI



7 komentara

 1. Svetislav Surina says:

  Da je Azra služila tkz. armiju BiH, bila bi osuđena kao Naser Orić.Njena greška je što je bila u HVO.

 2. Nečasno says:

  Sa kolikom strašću je ova vršila zločine, pošto izađe na slobodu za nekoliko godina, prerezaće ona grkljan i vama. A ti Kojiću, ne deluješ mi da nisi potkupljen. Više mi ličiš na Muniru iz Srebrenice, koja predsednikuje političkom organizacijom Majke Srebrenice, a niko joj nije stradao u ratu.Ume samo da laprda, što skupo naplaćuje od svojih sunarodnika i iz nečasnih donacija.

 3. mimi says:

  Azra je krvolok koi nije zasluzijo,nista drugo osim sto je drugim cinila.Svaka kazna je za nju dobro dosla.Zdravstveno,njegu ce imati bolju od onih penzionera sto su postali invalidi braneci svoju otadjbinu.Stan,hrana,TV,kompjuter,platu ce isto imati itd.Radis i jedva prezivljavas.Ubi,sve ti se servira i uzivaj.

  • Vladimir Monomah says:

   Za dlaku nam izmače te 1992.godine

   • hruscov says:

    Steta, bas stet...takve samo na glgov...

    • mimi says:

     Posle izdrzane kazne ce i tak na glogov,ako prezivi tu kaznu?Ako sam ikad vjerovo da ovakvi djubradi postoju.

 4. ilija says:

  ona treba da sluzi kaznu u srbskoj republici kod dodika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *