БАЦАЛИ СРБЕ У МОРЕ, А ОНДА ИМ НОЖЕВИМА СЕКЛИ УТРОБЕ! Језива прича о усташким злочинима на острву Паг

BACALI SRBE U MORE, A ONDA IM NOŽEVIMA SEKLI UTROBE! Jeziva priča o ustaškim zločinima na ostrvu Pag

15 avgusta 2018

U uvali Slana, na ostrvu Pag, obeleženo je 77 godina od kada je u noći između 14. i 15. avgusta stradala 791 žrtva režima NDH, među kojima je bilo 91 dete do 15 godina, uključujući bebu od približno pet meseci starosti, 293 žene i 407 muškarac.

Članovi Udruženja “Jadovno 1941” postavili su „Časni krst“ na mestu gde su žrtve pokopane te noći 1941. godine, a pre toga su prešli krševiti kameni put od nešto manje od tri kilometara, nakon što su se iskrcali iz katamarana, koji ih je prevezao od Karlobaga do uvale Slane.



Hodočasnici su se prvo spustili do jevrejskog logora kamenim putem koji su pravili zatočenici pre 77 godina, zatim se popeli do mesta gde je ranije postavljen krst, a koje je delilo jevrejski i srpski logor, da bi se preko srpskog logora uputili putem kojim je 791 žrtva prošla do mesta gde su zakopane u rovovima.

Te rovove, kako je ispričao predsednik Udruženja Dušan Bastašić, žrtve su same kopale na mestu gde je imalo i malo zemlje koja bi mogla biti iskopana, a zatim su naterani da uđu u njih, gde su ubijeni, nakon čega su zatrpani zemljom i kamenom.

– U aprilu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja NDH, počelo se sa formiranjem prvog likvidacionog centra, pomno planiranog još pre početka rata. Deo tog logora, tačnije tri logora formirani su na ostrvu Pagu, na uvali Slana, jedan za Srbe, jedan za Jevreje i ideološke protivnike te države, a svega nekih pet kilometara dalje, u mestu Metajna formiran je prvi logor za žene i decu u Drugom svetsku ratu, gde su zatvarane Srpkinje i Jevrejke sa decom – ispričao je Bastašić.

Kada su italijanske vlasti polovinom avgusta 1941. godine odlučile da izvrše reokupaciju tih logora zbog zločina koji su se dešavali, počelo se sa brzom likvidacijom preostalih zarobljenika, te su tako oko 11. ili 12. avgusta iz Metajne žene i deca brodom dovezene u uvalu Slana i svega dva dana je trajao taj takozvani treći logor, pored srpskog i jevrejskog u kojim su bili muškarci.

– U noći između 14. i 15. avgusta, te žene i deca, kojima je pridruženo oko 420 muškaraca, prošli su put od logora Slana do mesta gde ima nešto zemlje i gde je bilo moguće da se lakše iskopaju rovovi i tu su ubijeni uoči praznika Velike Gospe – kazao je Bastašić.

Kako je naveo, prema svedočenju učesnika u tom pokolju, egzekutori su bili plaćani sa dodatnih 100 kuna za sat klanja, nakon čega su se u krvavim uniformama i pijani uputili u grad Pag, gde se proslavljala Gospa.

Kako je zabeležio antifašista Ante Zemljar u svojoj knjizi „Haron i sudbine“, koji je zbog svog delovanja poslat na Goli otok 1948. godine, kada su ušli u crkvu, lokalno stanovništvo se zgražavalo, a zločinci su se ipak priključili litiji.

Neposredno nakon tog pokolja, 15 dana kasnije, s obzirom da se područjem širio miris raspadajućih leševa i pošto se lokalno stanovništvo uplašilo da će doći do zagađenja vode za piće, italijanski fašisti su poslali svoju ekipu za sanaciju terena.

– Tada su ekshumirana tela ubijena na ovom mestu, spalili su ih i taj pepeo prosuli u iste rovove. Radeći to, radili su i detaljan zapis i evidentirali su da su ekshumirali tela 91 deteta do 15 godina, uključujući bebu od približno pet meseci starosti, 293 žene i 407 muškaraca – naveo je Bastašić.

Prve logoraše kompleks logora u Pagu primio je 24. juna 1941. godine, a do 20. avgusta, dok nije zatvoren, prema istraživanjima profesora Đure Zatezala, na području Paga ubijeno je 8.010 ljudi.

Zatvorenici su brodovima dopremani iz Karlobaga, a zadržavani su u logoru sedam do 10 dana, nakon čega bi bili likvidirani.

Prvi zarobljenici su bili Jevreji, a u prvom transportu za Metajnu, od 48 žena koje su krenule sa decom, na samom putu je zaklano 44 Srpkinja koje nisu ni stigle do logora.

Logoraši su, kako je ispričao Bastašić, provodili vreme radeći kameni put bez ikakvog alata, put koji nema nikakvu funkciju, koji vodi ni od kuda i nigde, a prisiljeni su bili da rade samo radi iznurivanja, da ne bi bili u stanju da pruže bilo kakav otpor.

– Put koji su gradili logoraši je opstao do danas i veoma je malo oštećen. Treba reći da je to jedinstveni memorijal nastradalim Srbima i Jevrejima, koji su ti mučenici sami sebi sagradili – istakao je.

Većina logoraša je ubijena davljenjem u akvatorijumu ostrva Paga, rta Slana, daleko od očiju javnosti, a kako je naveo Bastašić, žrtve su ubijane tako što im je vezan kamen oko vrata, imali su vezane ruke i noge i bili su bacani u more.

– Nakon nekog vremena, ti leševi su isplivali i oni su im rasparivali stomake da ne bi isplivavali – kazao je Bastašić i dodao da su o tome svedočili ribari, koji su upravo zbog toga prestali da pecaju na tim mestima, iako su od toga zarađivali novac za život.

– Onda su se zločinci odlučili da te žrtve tovare u brodove i ubacivali ih u neke od jama na ovom području – kazao je Bastašić.

Ceo deo akvatorijuma gde su bacane žrtve, u širini od 100 metara, zajedno sa delom ostrva Pag na kojem su bili logori, proglašen je još šezdesetih godina prošlog veka za spomen-područje, ali kako je naveo Bastašić, prošle su decenije, a to mesto je zaboravljeno.

– Dobili smo fotografiju po kojoj smo uspeli da pronađemo ovo mesto, ali da nije bilo lokalnog meštanina sa ostrva Pag, teško da bismo mi našli ovo mesto. Lokalno stanovništvo nam je i pomoglo da pređemo ovaj put i da iznesemo „Časni krst“ i postavimo ga na mestu gde se desilo stradanje – kazao je Bastašić.

(Tanjug)

KOMENTARI



25 komentara

 1. Velika Metla says:

  A marva,STOKA,srPijanska ide kod njih na more! Puuuuu...,bagro jedna smrdljiva!

 2. Momir says:

  Snobovi i uvlakaci srpski, navijaju za Hrvatsku i letuju tamo a kada se vrate na zapad onda opet "srbuju"

 3. Karital says:

  Većina logoraša bili su Jevreji i oni su najveće žrtve logora Slano.Nikakvih jama nije bio na protoru i ublizini logora.Ribari iz Paga vršili su izlov ribe i kobne noći 14/15 rujna, nasuprot Furnaže.

  • Filip says:

   Onda ništa, nema problema, ako su većina žrtava Jevreji a Srbi u manjini, onda niste zločinci. Pretpostavljam da ti je komšija lovio ribu te noći pa ti javio. Možda čak ni to samo mesto nije postojalo tad, ni Pavelić nije postojao, ni Luburić, ni Jasenovac. Kakve ti idiotluke pišeš to je za neverovati. Toliki nacista i glupak se retko sreće....ja umirem od smeha koliko si ti glup, kakve gluposti pišeš. A koliki si nacista to tek posebno

   • Karital says:

    Večina žrtava logora Slano su Jevreji i manji broj srba iz Šibuljine i Like.Očito vas boli istina pa pokušavate umanjiti jevrejske žrtve naspram drugih.Komšija ti je lepo naveo u feljtonu "Pakao u kamenoj pustinji" gde je lovio ribu, kada je zapucao mitraljez, te prestanak daljnjeg ribarenja. Nema idotluka, samo istina Filipe.Istina vas uništava jer niste navikli na nju.

    • Filip says:

     Nacisto, ja ne znam sa kim se ti raspravljaš u svojoj glavi, ne znam ko ti je šta rekao, ali svima je poznato da je na Pagu ubijeno više Jevreja nego Srba. Fascinatno je da je tebi sasvim normalno ubiti nekoga, govoriš kao da je normalno ubijati Jevreje, a pogotovo nacistički je to što kažeš da je ubijen "MANJI BROJ SRBA" - taj manji broj je oko 480. E to je ono što tebe čini nacistom. Trebalo bi te zabraniti da komentarišeš ovde i da širiš nacizam. O neobrazovanosti tvojoj da i ne pričam. Kad već spominješ tu knjigu, što ne spomeneš kako je autor pisao o najvećim monstrumima u novijoj istoriji, o koljačima? Pozdrav nacisto, sinu nacističke Hrvatske i tisućljetnih koljača

     • Karital says:

      Ponovo te boli istina Filipe, nitko nije rekao da je normalno ubijati Jevreje, ljude koji nisu napravili nikakvo zlo Hrvatima.Zločince iz Slane bog je kaznio zbog nevinih Jevreja i srba iz Šibuljine.Služiš se ponovo smicalicama oca nacije, Dobrice Ćosić.Jadniče, u novijoj povijesti najveći zločini počinjeni su od strane tvoje nacije.Na kraju dvadesetog stoljeća počinili ste genocid u Srebrenici.Vi ste gori od nacista, fašista i komunista.Niti jedna totalitarna ideologija nije u stanju proizvesti monstrume kao vi.Na časnom sudu u Hagu najveći broj osuđenih je iz koje države Filipe?Na što ti to ukazuje?

      • Filip says:

       Nacisto, krojenje istine ostavljam tebi i Dobrici, loše vam ide! U novijoj istoriji, ne postoji nacija koja je počinila toliko zločina kao nacistička hrvatska nacija. Takve monstruozne zločine nije počinio niko. Niko nije proterao pola miliona ljudi. Jedino nacisti kao ti, mogu da se diče Gradiškom i Jasenovcem. U Hagu je jedino Hrvatska osuđena za stvaranje velike Hrvatske, Srbiju niko nije osudio za stvaranje velike Srbije. Šta ti govori ta istina? Ne postoji nacija u Evropi poput Hrvata koja je ubijala bebe, malu decu, morila ih glađu, pravila logore za malu decu, ne postoji nacija poput Hrvata koja je imala "srbokolj", ne postoji nacija poput Hrvata koja je ubijala maljem i bacala u jamu, ne postoji nacija u Evropi poput Hrvata čiji su monstrumi pili krv svojih žrtava, ne postoji nacija u Evropi poput Hrvata koja je palila žene, ne postoji nacija poput Hrvata koja je činila zločine kao Hrvati po Sisku, Vukovaru, Splitu, Zadru, Zagrebu...itd. Ne postoji nacija u Evropi poput Hrvata koja i danas slavi nacizam, ne postoji nacija u Evropi poput Hrvata koja i danas nosi nacistička obeležja, ne postoji nacija u Evropi poput Hrvata koja je imala monstrume kao što su Luburić, fra Sotona, Ljubo Miloš, Bonzo, Jerolim Maričić...itd. Boli nacisto istina, krv sa ruku ne može da se opere koliko god ti to pokušavao. Pozdrav nacisto, sinu tisućljetnih koljača i najvećih monstruma u istoriji

 4. Karital says:

  Kladim se da sve što si nabrojio srbi nikada nisu uradili?Ni iskrivljuj činjenično stanje kao pravi srbin, već reci što je napisano u svezi Gradiške i Jasenovca?Još jednom ti naglašavam, IZUZETNO SAM PONOSAN NA VLADIMIRA METIKOŠA, koji je u poznatoj bitki na Lijevča polju porazio Crnogorske i Hercegovačke četnike, a zločince koji su zapovjedali otpremio u Gradišku i Jasenovac. U pravu si Filipe:Ne postoji nacija koja je muslimanskim ženama u dimije ubacivala slamu i palila ih, o malju i nožu neću previše jer bi ti morao naširoko opisivati zločine četnika, odnosno neljudi koji brzo presvlače dresove.Vi ste u svakome pravoslavnom selu imali nekoliko Maričića.Zaboljet će te ruka od tastature genetički modificirano Ture.

  • Filip says:

   Nacisitčko kopile, nabroj gde su Srbi radili to što sam ja nabrojao za ustaše? Reci gde su Srbi palili muslimanske žene, hoću imena i mesto zločinae? Reci gde su Srbi ubijali maljem? Hoću imena i mesto zločina! Nabroj Dražine koljače za koje govoriš da su klali? Gde i kada, i njihova imena? Ako išta nabrojiš istinito, ja ću na svako tvoje istinito da nabrojim 10 vaših nacističih hrvatskih zločina i imena koljača. NAbrojaću ti koljače na Pagu, u Jasenovcu, Gradiški, imenom i prezimenom i šta su radili. Ajmo nacističko kopile! Sam si nekoliko puta hvalio Gradišku i Jasenovac naicitičko pseto! Kao i uvek što vi Hrvati nacisti radite, negiraš reči i zločine. Pozdrav nacisitčko

   • Karital says:

    Educiraj se Filipe, educiraj!Još si zelen Filipe, drž se knjige.Ništa ti nećeš nabrojiti, osim nekloiko imena koji su u zapovijednom lancu.Ista situacija je kod četnika i partizana.Izuzetno mi je drago što je Đurišić i četnički štaba za Crnu Goru i Hercegovinu završio u Gradišci i Jasenovcu.Zločinci nisu umakli ruci pravde, kao ni Draža, kojeg je Jovo Kapčić uhvatio a vjerojatno je imao i tu čast da mu smesti metak u potiljak.Dalmatinskim partizanima umakao je Đujić, da je kojim slučajem Metikoš bio u Karlovcu ili Gospiću, ni on ni njegovi koljači žena i djece ne bi umakli u Italiju.Trudi se iz petnih žila, genetski modificirano Ture možda nešto i naučiš.

    • Filip says:

     Nacističko kopile, znači došao si do kraja, to je sve što znaš? Ponavljaš 5 imena četnika, ne znaš njihove zločine, ne znaš kad i gde su ubijali, ali ponavljaš da su krvnici i da su završili kako su trebali da završe. Hahahahahahahaha...jednik ustaški neobrazovani, glupi! Opet te izazivam, nabroj ko je od četnika klao, gde je klao i kad? Na svaku tvoju istinitu tvrdnju, ja ću nabrojati deset ustaških. Nabrajaću ti ustaške najobičnije krvnike, njihove zamenike, koljače, njihove starešine, šta su sve radili, gde i kada! Opet te izazivam nacistička kujo, nabroj, a ja ću ti odgovoriti! Pozdrav nacističko kopile

     • Karital says:

      Skoncentriraj se "brate" Filipe, na moje pisanje, pa ćeš doći do četničkih počinitelja zločina nad katolicima, muslimanima i srbima. Sznat ćeš gde su gorijele dimije, gde je jama Čavkarica,gde je Priboj,Foča,čajniće,Goražde,Gata,most na Drini u Foči,Vranić u Srbiji, klanje osamdeset srpskih učiteljica.Svako mjesto u Sandžaku ,Bosni,Hercegovini,Dalmaciji,Liki;kordunu,Baniji itd. moglo bi ti pričati o zločinima četnika.Ti mi nećeš reći ništa novo što ja ne znam, ali ja znam puno toga što ti ne znaš, i ovi tvoji koji osamsto žrtava uvećavaju na osam tisuća.Ja znam da se tvoji vole igrati matematike, a kod zbrajanja i dodavanja su nenadmašni.Prevruće je, idem se baciti u more, a ti se uvati knjige pa ti možda nešto ostane u toj šupljoj glavi.Pozdrav genetski modificirano Ture.

      • Filip says:

       Nacističko kopile, pričao si o Dražinim četnicima, gde su Dražini četnici klali, kada i ko? Počeo si da izmišljaš i lažeš jer si glup kao i svaki nacista, a uz to i neobrazovan. Kakve učiteljice? Četnici ubijali po Baniji? Al ti lupetaš gluposti! Bolje bi ti bilo da se malo obrazuješ, upišeš večernju školu, pročitaš koju knjigu od MArkovine, Klasića (oni su Hrvati koji znaju šta je istina) možeš i od Boljkovca da pročitaš knjigu pa da saznaš ko je započeo rat, a ne da slušaš Thompsona i čitaš nacističko baljezganje Pavelića i Starčevića! Pozdrav nacističko kopile, evo upravo vam vraćamo ćerke posle provoda

       • Karital says:

        Kladim se da doma u Beogradu imaš bazen jer ne kaniš ići na more?Opet stare srpske fore prodaješ.Ova dvojica da što vrede cijenila bi ih čitava Hrvatska, ali ne vrede ništa.Boljkovac vredi, i te kako je vredeo kada nismo imali oružja.Sve je sa Arkanom dogovrio uz blagoslova Franje Tuđmana.Dobri su ti Markovina i Klasić jer zastupaju stavove kao i ti,ali kod nas to ne prolazi i oni čine marginalnu političku opciju.Ssda vidim da si FAŠISTa, a sve vreme sam te vukao da se izjasniš o zločincima koje su podržavali talijnski fašisti.Za kraj ti šaljem ĆITULJU DRAŽI MIHAILOVIĆU!Pozdravi oca Muju genetski modificirano Ture

        • Filip says:

         Nacističko kopile, opet bežiš, vređaš i sklanjaš se od rasprave. Nisam ja ni četnik, ni fašista, ni partizan, a pogotovo nisam nacista kao ti. Ispitujem te stvari koje sam započinješ da pričaš, ali ne znaš ništa jer si glup i neobrazovan. Drago mi je da ceniš Boljkovca, jer je pred smrt priznao šta je sve Hrvatska radila i kako je izazvala rat i kako je ubijala nevine Srbe. Čitaj onda Jakovinu, Šarića, Goldštajna kako otkriva vaše komplekse, čitaj uglednog književnika Gorana Babića kako piše o bolesnoj domovini Hrvatskoj, čitaj kako Ante Lešaja opisuje hrvatski nacizam...itd. Kao pravi nacista, sigurno ćeš napisati da ni oni nevaljaju i ništa ne znaju. Možeš ti mene da nazivaš kako hoćeš, ali jedno je bitno, nisam nacista i neobrazovan kao ti. Pozdrav nacisto i sinu tisućljetnih koljača

         • Karital says:

          Ja i ti nemamo isti pogled na svijet.Ti ljudi koje si ti nabrojio meni ne predstavljaju ništa.Zašto bi ja morao da čitam Jakovinu,Goldštajna,Šarića?Ja ti više cijenim Mihovila Pavlek Miškina,Vladimira Nazora, Juru Kaštelana,A.Šenou,Jevrema Brković, Dobro si napisao da si ništa, ali ipak si pritajeni četnik u duši.Ti ne otkrivaš nikakvu toplu vodu kad pišeš da znaš nabrojiti ustaške zločince i njihove zločine.Sve je to meni dobro poznato, ali znam još puno toga što ti neznaš i ovi tvoji, koji izmišljaju naučnu fantastiku.Uključi klimu da ne dobiješ groznicu zapadnog Nila?Pozdrav genetski modificirano Ture i pozdravi babu i dida Ferida.

          • Filip says:

           Moraš da čitaš takve ne bi li nešto pametno naučio, ali kad si već spomenuo Kaštelana, čitaj i njega pa ćeš naučiti nešto o nacističkim zločinima. Ima Kaštelan dosta dobre literature. Evo čitaj Čomskog, jednog od najvećih umova današnjice, pogotovo onaj deo o Balkanu. Vidim ja da ti znaš sve, bar se dičiš sa tim, ali nikako da nešto i napišeš. Pozdrav nacističko kopile...pozdravi babu Milicu i deda Đorđa i srećno ti bilo preobraženje. Seti se ovoga kad ti slava bude bila

 5. Karital says:

  Taj lik me ne interesira.Ima pogrešna načela kada su u pitanju Fašistićke zemlje, i negiranje genocida počinjenih nad muslimanima u Srebrenici. Stavljanje u red male fašističke zemljice na Balkanu, za tog lika je agresija. Podržavam ga u borbi protiv velikih korporacija.Moguće je da je radio za sovjete.Znam sve što ti znaš o ustašama i još puno toga što ti i ovi tvoji ne znaju.Genetika je čudo, a tebe i tvoje zaista nije štedjela.Dahije,begovi i age, štancali su vas ko na pokretnoj traci.Đorđa smo odavno otpremili na onaj svet, Milicu malo kasnije (pokoj im duši)Zna se što mi slavimo, a ako to baš interesira, pitaj pa ćeš saznat?Još nije kasno da te tehnički doradimo da na nešto izgledaš.

  • Filip says:

   Nacističko kopile, znači istina je samo ono što tebi odgovara? Čomski je u pravu samo gde tebi to odgovara, inače sve ostalo greši....hahaha. Tipičan novokomponovani nacista si ti. Pozdrav nacističko kopile, sinu tisućljetnih koljača dece

   • Karital says:

    Deda mi je Đorđe, baka Milica i još me častiš epitetom "sinu tisućljetnih koljača dece".Odlući se već jednom, jesam li srbin ili nisam?Po tvome su srbi tisućljetni koljači dece.Kopile nisam, oca znam, djeda znam, pradjeda znam.Živim na sto posto etnički čistom teritoriju gdje žive ljudi koji govore čakavicom, starim hrvatskim jezikom.Srba tu nikada nije bilo do kraljievine Jugoslavije i Titine Jugoslavije.Ono malo činovnika i milicajaca asimiliralo se u hrvatski korpus.Sada se izjašnjavaju Hrvatima. Šta te još interesira?Slobodno reci ispunit ću ti želju?

    • Filip says:

     Nacističko kopile, najgori su koljači oni koji su se prekrstili i za to ima mnogo primera. Po vašem starom nacističkom receptu, više nema Srba u blizini, pravilo trećine. Drago mi je da znaš ko su tvoji, bar nešto da znaš u životu, pošto si inače glup i neobrazovan. Pozdrav nacisto

     • Karital says:

      Jbg, tko je kriv da vas vaši ne vole?Ne vole ljudi da ih se naziva servi.Na vrijeme promeniše dresove i fudbalsku ligu.Vidiš, stara komunjara Tuđman, anti državnie elemenate, svede na trećinu što si rekao keks.Nema do komunjara, uvijek su bili pencilin za četnike.

      • Filip says:

       SLažem se sa tobom, bar u nečemu...komunjare su penicilin za mnoge bolesne. Eno kao dokaz Blajburg, rešili nas komunjare ljudskog otpada sa Balkana i nacista.

       • Karital says:

        Rešili ustaše i četnike, a bogami i anti državne elmente 1995 godine.Ni do koljena Pavelić ne beše komunjarama.Imali smo tri velikana u redovima komunista Tita,Krajačića i Tuđmana.O Titu manje više znamo sve,Krajačić je legenda koja se nije ustručavala da vas časti epitetima "reponje,gegule,seljačine srbi?Jednom prilikom je rekao vašoj delegaciji u Jasenovcu;"Previše vas je ostalo" Tuđmanu niste mogli ništa, iako ste znali da vas ne šmrdla jedan posto.Možda ste imali i vi kojeg poznatog komunistu kojeg su cijenili Rusi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *