БАЧЕНЕ МИЛИЈАРДЕ: Нови Пентагонов радар – не ради

BAČENE MILIJARDE: Novi Pentagonov radar – ne radi

7 aprila 2015

456675_radar1_f-620x330Radar sa supervisokim frekvencijama radio talasa stacioniran na moru, koji je razvio Pentagon i koji je trebalo da postane suštinski element američkog protivraketnog sistema, pokazao se kao neefikasan, upozorava „Los Anđeles tajms“.

„Kada bi Severna Koreja pokrenula nenajavljeni napad, taj radar bi registrovao pristižuće rakete, pratio bi njihovu putanju i predvodio američke raketne presretače koji treba da ih unište“, piše američki list u jučerašnjem izdanju, ali upozorava da je ogromni plutajući radar, vredan 2,2 milijarde dolara, zapravo – fijasko.

List, koji je sproveo istraživanje, objašnjava da, iako radar može da uveća udaljene objekte, vidno polje mu je toliko uzano da ne bi bilo od velike koristi protiv onoga što eksperti smatraju najverovatnijim oblikom napada: niza raketa sa ubačenim mamcima.

Ne samo što je zbog tog projekta protraćen novac poreskih obveznika, već je ostavio rupu u američkoj odbrani, komentariše američki list.

„Los Anđeles tajms“, takođe, upozorava da je američka Agencija za protivraketnu odbranu potrošila oko 10 milijardi dolara na neefikasne programe proteklih godina, te da su se još najmanje tri druga projekta pokazala kao neuspešna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *