БАЦИЋЕ АМЕРИКУ НА КОЛЕНА! Русија и Кина оснивају нови велики савез!

BACIĆE AMERIKU NA KOLENA! Rusija i Kina osnivaju novi veliki savez!

9 avgusta 2020

Rusija i Kina sve više izbacuju dolar u bilateralnim ugovorima, a u poređenju sa 2015. zastupljenost američke valute u transakcijama je skoro duplo manja.

Prema mišljenju autora članka američkog politikologa Dmitrija Sajmsa, koji prenosi japanski list „Nikei ejžn rivju“, uporedo sa smanjenjem upotrebe dolara porasla je upotreba evra i do za 30 posto, dok je upotreba nacionalnih valuta Kine i Rusije trenutno na maksimalnom nivou ikada i iznosi 24 procenta.Japanski list navodi da je sve to počelo još 2014. godine kada je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, a Amerika Kini objavila trgovinski rat.

Proces je dodatno intenziviran nakon što je američka administracija uvela tarife na uvoz kineskih proizvoda i to u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara.

To je nagnalo i Rusiju i Kinu da se dogovore o korišćenju nacionalnih valuta u bilateralnim transakcijama, nakon čega su Centralne banke i jedne i druge zemlje maltene duplo umanjili aktivu u dolarima, dok su drastično povećale aktive u juanu, odnosno u rublji.

Kao rezultat svega toga, dodaje japanski list, trgovinska razmena Rusije i Kine je prošle godine porasla za 3,4 odsto, i iznosila rekordnih 110,75 milijardi dolara.

KOMENTARI11 komentara

 1. Rista says:

  Rusija je znala da ostaje bez dolarskih prihoda na koje je navikla, prema tome prisilni sporazum sa Kinom je kao i obično, negativan. On neće ojačati rublju, mada mislim da će joj pomoći da ostane stabilna, jer i juan je stabilan, ali hoće ojačati upotrebu juana. Juan se ne može ojačati, jer Kina drži juan nisko i ne dozvoljava jačanje juana. Iako od nekih država rado prihvata upotrebu juana to je samo pod kineskim uslovima i ne može se vršiti manipulacija juanom. Sa Amerikom te transakcije uopšte ne postoje jer da postoje dolar bi odleteo sa svetske scene. To je ipak samo iluzija. Ne verujem ni da je Kina još uvek spremna da izađe nešto više sa juanom na svetsko tržište i da ga izloži manipulacijama berzi. Zato se juan reguliše državnim metodama. Kad je Amerika na početku zatezanja odnosa sa Kinom zahtevala i jačanje juana, Kina je to ladno odbila i uvek održavala juan na nivou koji je potreban Kini ubacujući ili izvlačeći milijarde svojih dolara sa tržišta novca. Verovatno zato Ameri ne spominju više taj zahtev ali ne verujem i da su odustali od njega.

  • branicevac says:

   A Amerikanci ne regulisu dolar drzavnim aktima!Ajte molim vas!jer ste naivni ili se pravite!Pa ceo svet zna da su federalne rezerve privatno vlasnistvo!Amerika pliva u dugovima bez mogucnosti revitalizacije!To su bilioni!

 2. persida says:

  Klecace Rusi i Kinezi pred dolarom i dalje, svi su oni u istom kolu LAZNE VALUTE KAO NAJVISEG MERILA OVE PLANETE.

 3. petrovgrad says:

  Što pre izbaciti te lažne američke papire bez pokrića, to pre sloboda za ostali svet. Evro će sam po sebi da pukne. Živeo slobodni svet.

 4. Slobodanka says:

  Raspad NATO-a bi bio pozitivan dogadjaj za ceo svet. Njegov raspad će biti moguć na osnovu slabljenja Amerike i njenog petrodolara. U godinama koje dolaze Nato kasica-prasica biće sve više prazna, zato što ekonomski slabi i EU. Izlazak SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma nije imao pravne osnove, a situacija nakon američkog povlačenja iz tog sporazuma donela je Evropi gubitke u desetinama milijardi dolara. Na to dodati i gubitke koje će Evropa imati zbog ekonomskih posledica tkzv. pandemije. Ko će da puni NATO kasicu? Poljska, Rumunija, Grčka, Estonija, ali to neće biti dovoljno za tog veoma potrošnog džina. Naprimer godine 2025 da li će biti ovakvog NATO-a?

 5. neko iz mase says:

  ruska ekonomija po GDPu je priblizna italijanskoj tako da ja ne vidim mogucnost bacanja $ na kolena, mislim da je ovakva tvrdnja neozbiljna. kinezi su kupili amercike drzavne obveznice u vrednosti 2 triliona $ - i njima nikako nije u interesu da bace $ na kolena. vecina sveta jos uvek koristi $ kao rezervnu valutu i trebace dosta godina da se ta situacija promeni.

  • Miraš says:

   Tvrdnja nije neozbiljna zato što nisu u pitanju samo dve države Rusija i Kina, nego još zemalja kojima je njihova zamisao bliska i izvodljiva. Naslov je po običaju bombast ("bacanje na kolena") te nije najadekvatniji. Mimo ovoga postoji rizik da će USA dolar početi da opada zbog njegovog prekomernog štampanja. U tom slučaju i njihovi zapadno evropski partneri VB i razvijene zemlje EU će bežati iz poslova koji se ugovaraju u dolarima.

  • Cp6a says:

   Biliona.

 6. M says:

  Ako želi obstati u svom statusu i vrijednostima,Zapad se mora držati zajedno!Dok postoji ujedinjeni i jaki Zapad,Kako mogu propasti dolar i euro?!?

  • Slobodanka says:

   USA dolar je jak ne zbog jake ekonomije Zapada nego zato što se od 1944 koristi kao rezervna svetska valuta u celom svetu za medjunarodna plaćanja. Takvom dolaru zlatna podloga (zlatni standard) je trebao da obezbedi stabilnost. Medjutim od zlatnog standarda se u potpunosti odustalo tokom 20 veka. Godine 1971 am. predsednik Nikson je ukinuo vezanost dolara za zlato. Čitavim nizom sporazuma sa Saudijskom Arabijom obezbedio je vezanost dolara za naftu, zato ga zovu petrodolar. Otuda potiču i savremeni ratovi u zemljama bogatim naftom, takodje nasilne smene vlasti i obojene revolucije. Sadam i Gadafi su ubijeni jer su hteli prilikom prodaje nafte da napuste obaveznu naplatu u američkim petrodolarima. Ako bi se nabavke nafte i gasa ugovarale i plaćale u nekim drugim devizama a ne u petrodolarima to bi dovelo do smanjivanja USA dolara u medjunarodnim plaćanjima i do pada njegove vrednosti po osnovu smanjene tražnje. Ne ratuje Amerika što joj nedostaje nafta, nego zato što čuva vrednost njenog dolara u svetu.

  • Slobodanka says:

   Dakle ako Amerikanci izgube kontrolu nad zemljama bogatim naftom i gasom, a i nad zemljama koje su veliki kupci nafte poput Kine time bi splasnula njihova finansijska dominacija nad svetom. Jedino vojnom silom mogu da obezbede tu dominaciju, ali ni to im više ne ide od ruke zbog vojnog jačanja Rusije, zatim Kine, itd. Nije dovoljno samo zbaciti petrodolar jer svetu se mora obezbediti stabilno sredstvo za medjunarodna plaćanja. Ali ako padavica spopadne USA dolar od njega će bežati i njegovi najbliži evropski partneri zato što bi izgubili u svim poslovima u kojima su ugovarali naplatu izvoza u USA dolarima. ... Kako tehnički SAD obezbedjuje dodatne dolare kad u svetu naprimer rastu potrebe za plaćanjima u kojima se koristi petrodolar? Ne štampaju dolar kao što se često kaže, nego na berzama ubacuju nove dolare tako što pojačano kupuju po svetu što god požele. Idu u slobodan šoping po svetu na osnovu nezaradjenog novca, a samo na osnovu toga što je skočila tražnja za dolarom! Inače američki FED (Centralna banka)je u privatnim rukama, dakle kupuju za sebe lično ti bogatuni koji su preoteli američki FED.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *