Баците старе зачине

Bacite stare začine

4 aprila 2019

IZBACIVANJEM milion sitnica možete da napravite red u kuhinji i istovremeno sprečite rizik od toga da pokvarite stomak.

Kuvari amateri koji vole da isprobavaju različite ukuse verovatno su do sada prikupili mnoštvo začina, ali mnogi od njih više nisu za upotrebu jer su odavno otvoreni, pa su izgubili ukus i neće dati jelu aromu koju očekujete. Većina sušenih začina ima rok od tri godine. Neki, ipak, „izvetre“ brže, pa valja testirati ukus već nakon godine. I zato, kupujte male količine, ne pretrpavajte kuhinju začinima.

Kada kupujete lešnik, badem, orahe, ne zaboravite da imaju rok trajanja od nekoliko meseci ako ih ne čuvate na sobnoj temperaturi i godinu dana u zamrzivaču. U suprotnom, orašasti plodovi će se pokvariti ili će barem izgubiti na svežini i neće biti tako ukusni kao sveži.

Očistite zamrzivač. Hrana gubi na ukusu i kvalitetu ako predugo stoji. Stručnjaci preporučuju četiri do 12 meseci za govedinu, piletinu i svinjetinu, a za većinu spremljenih jela rok je mesec do pola godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Budi Bog s nama says:

    Čuo sam da mi jedemo sve pokvareno mnogo puta leđeno i odmrznuto i to iz albanije, divlji zapad ovde vlada - mlada američka demokratija, toliko mlada da još kaki u gaće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *