Багремов цвет и храни и лечи

Багремов цвет и храни и лечи

17 маја 2019

ЦВЕТ багрема кога има у изобиљу у ово доба године требало би сачувати за зиму. Овај медоносни изданак сматра се најделотворнијим у лечењу кашља снижава и повишену телесну температуру.

Фито – фармацеути кажу да се цветови по брању суше у хладу и на благој промаји. По сушењу требало би да се чувају у добро затвореним посудама, да не би изгубили арому.

Чај од багремовог цвета користи се и за ублажавање затвора, док је есенција из самог цвета нашла велику примену у хомеопатији. Хомеопате га најчешће препоручују за лечење прекомерног лучења хлороводоничне киселине у желуцу, мигрене и болне неуралгије живаца лица (неуралгија тригеминус).

Багремов мед убраја се у најцењеније врсте меда. Месецима остаје у течном стању и врло споро се кристалише, зато што садржи више фруктозе него глукозе. Благог је и пријатног укуса, лако сварљив, па се препоручује деци и за опоравак онима који пате услед слабог имунитета.

Багремов цвет може да употпуни и трпезу. Кувано семење из багремовог цвета може да замени пасуљ, док пржени цветови багрема представљају прави специјалитет.

ДНЕВНО ТРИ ШОЉЕ

ЧАЈ од осушених цветова багрема припрема се на следећи начин: једну пуну кашичицу додати у 250 мл вреле воде и оставити да одстоји три минута. Пити по две-три шоље чаја дневно. У народној медицини чај од цвета багрема се препоручује и за сузбијање реуматских болова, зубобољу, а ефикасно делује и у случају горушице, гастритиса и чира на желуцу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u