Bagzi svedoči o ubistvu Slavka Ćuruvije

Bagzi svedoči o ubistvu Slavka Ćuruvije

31 januara 2014

Slavko curuvija 4784U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je svedočenje Dejana Milenkovića zvanog Bagzi u okrviru istrage protiv osumnjičenih za ubistvo novinara i vlasnika lista „Telegraf“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Milenković daje izjavu kao svedok, rečeno je Tanjugu u tom tužialštvu.

On je prvi svedok u toj istrazi koja je započela hapšenjem dvojice osumnjičenih 14. januara.

Milenković je inače svedok saradnik u procesima za ubistvo premijera Srbije Zorana Ðinđića i na suđenju „zemunskom klanu“ i o njegovoj bezbednosti brinu se posebne jedinice policije. I tokom tih procesa pričao je pored ostalog i o svojim saznanjima o ubistvu novinara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu za ubistvo ćuruvije protiv tadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, načelnika Šestog odeljenja tog centra Ratka Romića i pripadnika posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslava Kuraka.

Radonjić i Romić su uhapšeni 14. januara i nalaze se u pritvoru, dok Marković u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora. Kurak je u bekstvu i za njim će biti raspisana poternica.

Prema naredbi za sprovođenje istrage Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.

Ključni svedok u ovoj istrazi je i nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saospsten iz bezbednosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Churuvije progovorio krajem prošle godine i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga „overile“ i jednim pucnjem u glavu.

Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO – Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osdujeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *