БАХАТА ДИРЕКТОРКА МУЗЕЈА: Свадбу сина организовала у – Етнографском музеју!

БАХАТА ДИРЕКТОРКА МУЗЕЈА: Свадбу сина организовала у – Етнографском музеју!

19 јула 2016

kul-sinu-za-svadbu1_620x0Изгледа да је дошло време да се свадбена весеља организују и у музејима. И то не било ком храму културе, већ у Етнографском музеју!

То можда не би било чудно да су сватови били, као у обичајној представи, у народним ношњама. Можда свадбе не би ни било – да директорка Етнографског музеја Мирјана Менковић није женила сина. Додуше, није било по плану да овде буде и матичар. Сватови су свратили после венчања да још једном наздраве, овог пута уз шампањац, заседну око вредних експоната и сликају се.

Да су сватови, њих тридесетак, део свадбеног весеља провели у Етнографском музеју, чак нико од запослених није чуо. Није било музике, ни песме: „Данас, мајко, жениш свога сина“. Тајна чувана месецима процурила је ових дана, када се неко осмелио да напише, али не и потпише, писмо упућено медијима.

Анонимни аутори упозорили су јавност на скандалозно и „бахато“ понашање руководиоца ове установе:

„Директорка Менковић је свадбу сина Стефана Менковића организовала – где другде него у Етнографском музеју! У простору Етнографског музеја су се проводили, забављали и бахатили на експонатима културног наслеђа свих грађана ове земље, експонатима који су вековима уназад прикупљани и чувани“, стоји у писму.

Надлежнима су постављена и питања: „Да ли ово значи да свако од нас може да направи свадбу у Етнографском музеју, роштиљ на тераси Скупштине града, журку у Музеју Николе Тесле, фудбалску утакмицу испред Храма Светог Саве? Да ли ово значи да је Етнографски музеј приватна фирма једне породице? Колико је експоната оштећено приликом ове ‘велелепне’ прославе? Колико дана због овога није радио Етнографски музеј? Ко је платио ову прославу и колико? Ко је све ово дозволио?“

Уз писмо нашој редакцији стигле су и фотографије, на којима се јасно виде младенци и њихови пријатељи. Сви су ту, само кума Немање Штуле – нема. Запослени из Етнографског музеја кажу да се Штула намерно склонио да неко од њих не би видео да је управо он кум сину Менковићеве. Откривају и да га је она запослила, одмах по свом постављењу, у рачуноводству и да се бави јавним набавкама.

На питање да ли је у Етнографском музеју направљен пријем поводом венчања њеног сина, Менковићева одговара:

– Ваш упит се односи на изложбу „Велики рат и мали човек“, коју је реализовао тим стручњака Етнографског музеја поводом стогодишњице Првог светског рата и која је, једним својим делом, била интерактивна. Дакле, свако од посетилаца, па и ви, да сте тада посетили изложбу, могао је да уђе у простор реконструисаног кухињског дела, да седне, одслуша одломке из дневника једне домаћице, напише утиске о изложби, фотографише се, користи, за ту прилику прибављене и позајмљене предмете, а што све чини део савремене музејске интерпретације која посетиоца уводи у свакодневни живот личности о којима се говори.

Буџетска инспекција раније је установила финансијске манипулације и упутила Менковићеву на суд за прекршај, а Синдикат „Независност“ поднео је кривичну пријаву против ње, о чему смо већ писали. Као одговор на тужбу, Менковићева је послала на кућну адресу отказе за двоје запослених: доктора антропологије и етнолога – узбуњиваче и чланове синдиката „Независност“.

НИЈЕ ПРВИ ПУТ

ЗА разлику од сина директорке Менковић, који ни од кога није тражио сагласност, осим од мајке, да у Етнографском музеју проведе део свадбеног весеља, у овој установи пре две деценије љубав су крунисали Србин и Шпанкиња. Управа им је дозволила да се овде венчају, јер су се ту и упознали. Други пут наменско венчање приређено је у Ноћи музеја, са свим обичајима који су представљени домаћој и страној публици.

ТАСОВЦУ СЕ ДИГЛА КОСА НА ГЛАВИ

О ОВОЈ злоупотреби директорке Етнографског музеја у Министарству културе чули су из медија. „Новости“ сазнају да је ова несвакидашња бахатост посебно изнервирала министра Ивана Тасовца. Он је истог тренутка управи Музеја упутио допис у коме тражи објашњење шта се стварно догодило. Инсистирао је на томе, јер уколико су тачни наводи из писма, све може да нанесе велику штету угледу установе од националног значаја. Такође, то доводи у питање професионално и одговорно понашање директорке Менковић, као руководиоца ове институције.

(Вечерње новости)

KOMENTARI6 коментара

 1. Goran says:

  Tosovcu je odavno dignuta kosa na glavi , izgleda kao lik iz crtica koji gurne dva prsta u struju pa mu se kosa digne od napona

 2. Dragana says:

  Zašto je potrebno biti ciničan i pakostan. Koliko puta smo svi mi slavili Nove godine, 8. martove, rođendane i važne događaje u našem živtu u svom radnom okruženju. Zašto nebi i direktorka Etnografskog muzeja obeležila najvažniji dan u njenom životu i životu njenog sina u najlepšem ambijentu. Sigurna sam da je to veoma diskretno i otmeno uradila. Mladencima želim sve najlepše.

 3. Лук и сендвич says:

  Е, пријатељу, баш си се интелектуално улито. Није валда да нас убеђујеш како музејски експонати спадају у "радно" окружење? Ајд мало напрегни мозак и обриши то што си направио.

 4. Nuclear Vlasta says:

  Ima se može se i to samo u Srbiji...

 5. DFVT says:

  Zivote, pa ovi srbijanci su toliko ciganizirani da vise nemaju nikakve mentalne i civilizacijske barijere u glavi, kao ni cigani. Bukvalno su isti. Psihopate poremecene, treba vas sve deportovati, deo u indiju, a deo na bliski istok. Idite sa nase zemlje uljezi poremeceni.

  • Krajina says:

   Jeli debilu jeli istina da ti je keva peder jer voli muškarce?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u