BAHATOST I OSIONOST: EU zabranjuje Latinskoj Americi da izvozi u Rusiju

BAHATOST I OSIONOST: EU zabranjuje Latinskoj Americi da izvozi u Rusiju

11 avgusta 2014

Brussels_fb424c89ebUgledni list Fajnenšl Tajms je objavio tekst u kojem tvrdi da Evropska Unija sprema sastanak sa zemljama Latinske Amerike sa ciljem da ih nagovori da odustanu od izvoza na tržište Ruske Federacije, pošto se Rusija okrenula ka drugim partnerima kojima će ponuditi da umesto zemalja EU uvoze svoje poljoprivredne proizvode u Rusiju.

Fajnenšl Tajms se poziva na svoje izvore u vrhu EU i navodi da su u Briselu bili veoma uznemireni kad su čuli da zemlje poput Brazila i Čilea su izrazile želju da pojačaju saradnju sa Rusijom.

Podsećamo da je Meksiko već obavio razgovore sa ruskim vlastima i da će najverovatnije postati ponovo uvoznik mesa za Rusiju. Meksiko je bio jedna od zemalja kojoj je uvoz mesa u Rusiju bio zabranjen zbog toga što u ishrani stoke koriste supstance koje ruski zakoni zabranjuju.

Fajnenšl Tajms navodi da im je jedan visoki zvaničnik EU rekao da će oni sa zemljama Latinske Amerike razgovarati i poručiti im da „ne izvlače profit iz novonastale složene situacije“.

Mnogi analitičari tvrde da će rat sankcijama između Rusije i Zapada za rezultat imati rast ruske privrede, odnosno, da će Rusija napraviti novu geoekonomsku platformu, dok će zapravo od sankcija realno stradati samo EU.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Dragan says:

    Podmukli potezi SAD-i Nato pakta, u zajednici sa EU, donece Rusiji nove poslovne veze i svet ce se povoljno ispolarizovati. Prosejavanjem interesa politcko ekonomskih dovesce se do toga da ce sama Eu imati najvise stete od uvedenih sankcija. Zapad pokusava da uvuce Rusiju u rat, da povuce neki ishitren ptez kako bi mogli da upotrebe to da deo sveta okrenu protiv Rusije. Veliki Ruski narod i velika ruska drzava, nesumnjivo ce imati cetvoro otvorenih ociju, nenasedajuci na provokacije, zapad ce samo iscrpsti sva providna i dobro poznata sredstva za sirenje sukoba u regionu kako bi prikrili svoje dugove i obezbedili rast svoje eknomije kroz ratno desavanje. Da li ce im to uspeti ostaje da se vidi. U svakom slucaju do sada nista od toga zapad nije postigao. Posto smo mala Rusija, svim srcem trebamo biti uz svoju bracu, ne pogresiti u drzavnoj oolitici u stavu prema rusiji, ne prihvatati ultiatume zapada koji ce sigurno uskoro da se pojacaju, prema nasoj zemlji. U nadi da ce Vucic i Nikolic znati da mudro vode Srbiju , ne uvlaceci je direktno u konflikt, klicem Zivela Bratska Rusija i zivelia Srbija.

  2. Petar says:

    ruska privreda grca pot teretom crnogorskih sankcija,zato jadni moraju da se snalaze...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *